Köpa hus – ett stort beslut och en viktig investering

Funderar du på att köpa hus? Att köpa bostad är både en viktig och omfattande investering. Med kunskap och ett färdigt lånelöfte är du redo att börja leta efter ditt nästa boende.

Att köpa bostad kräver kunskap

Att köpa bostad, oavsett om det är en villa eller ett radhus, innebär flera stora och ibland svåra beslut. Det är bra om du har med dig en kunnig person när du tittar på huset och det kan vara bra att du som köpare beställer en besiktning av fastigheten, eftersom du enligt lag har undersökningsplikt.

Besiktningsmannen undersöker bostaden och hittar eventuella fel och brister som du behöver känna till innan du skriver på köpekontraktet. Om stora fel hittas kan du som köpare kräva att de åtgärdas innan du flyttar in, förhandla ner priset eller dra tillbaka ditt bud. Så kallade dolda fel hittar tyvärr inte en besiktningsman, men det går att teckna en dolda-fel försäkring. Prata med mäklaren om besiktningar och dolda fel. 

Du bör även undersöka källare, krypgrund och tak noga i både äldre hus och i nybyggen. Se också över tomtkartan så att den tomt du har framför dig överensstämmer med Lantmäteriets uppgifter. Har huset egen brunn och enskilt avlopp rekommenderas det att du ber om en vattenanalys av brunnen och att få se kommunens godkännande av avloppet. 

Ansök om lånelöfte innan du ska köpa hus  

Innan du ska köpa hus kan det vara bra att ta reda på hur mycket ditt nästa hus får kosta och vilken månadskostnad du får genom att använda vår bolånekalkyl. Då får du veta vilken prisklass du kan leta hus inom. Du kan även se hur en förändring av räntan skulle påverka din månadskostnad. Ta sedan reda på hur mycket du kan låna genom att ansöka om ett lånelöfte hos oss. Kom ihåg att du bara kan låna 85 procent av bostadens marknadsvärde när du ska köpa hus. 

Låna till husköp – så går det till

När du ska köpa hus är det viktigt att du är säker på att din kalkyl håller. När vi räknar på ditt lån tar vi hänsyn till dina inkomster, fasta kostnader och rörliga utgifter. Hur mycket du får låna är också beroende av kostnaderna för det nya boendet. 

När du tar ett bostadslån för att köpa hus kan du som mest låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde. De återstående 15 procenten av bostadens pris ska du själv betala med hjälp av sparkapital. Ett bolån kan som lägst uppgå till 100.000 kronor och kan ha en återbetalningstid på 5-50 år.

Avgifter som tillkommer när du ska köpa hus

När du vunnit budgivningen på ditt drömhus ska du kontakta oss, så vi kan hjälpa dig med exempelvis handpenningen. Vi rekommenderar att du besiktigar fastigheten och som Nordeakund får du 10 procents rabatt hos besiktningsman.seÖppnas i nytt fönster

Var beredd på att det tillkommer kostnader för exempelvis lagfart och pantbrev när du ska köpa hus. Läs mer om vilka avgifter som tillkommer vid husköp i vår bostadsguide.

Ansök om ett lånelöfte

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar går på visningar – det är gratis och du binder dig inte till någonting.

Skaffa lånelöfte