Så jämställda är vi i Sverige

  • Kvinnor har cirka 31 % lägre pension än männen.
  • Cirka 21 % av alla kvinnor i parrelation har inte råd att separera.
  • Kvinnor äger ungefär hälften så mycket som vad männen äger.

Jämställd ekonomi i ett förhållande

Det kan tyckas oromantiskt att prata om ekonomi och pengar, men ju mer ni är överens om, desto mindre är risken för konflikter kring pengar. Våga lyfta frågan om hur ni ska bygga upp ert liv tillsammans. Hur ni kan trygga upp så att båda kan stå på egna ben och klara sig själv ekonomiskt om något skulle hända?

Så får ni en jämställd ekonomi tillsammans

Sverige är ett av världens mest jämställda länder men det finns fortfarande ekonomiska skillnader mellan män och kvinnor. Ta del av privatekonomens bästa råd för att skapa ekonomisk rättvisa.

Ta del av våra 8 tips

Krönika: "Det där lämnar jag till gubben"

Enligt en undersökning är mäns självförtroende högre än kvinnors när det gäller att spara i fonder. Varför är det så, undrar fondchef Maria Rengefors.

Kvinnors och mäns sparande

Så påverkar vab din privatekonomi

Visste du hur mycket vab påverkar din ekonomi här och nu, men även din pension? Om man inte kan dela vab-dagar lika med sin partner kan man ekonomiskt kompensera den som är hemma. Här berättar vi hur.

Så kan du kompensera din partner

Så påverkas din pension vid föräldraledighet

Det är mycket att tänka på när man får barn, och pensionen är kanske inte det första man tänker på. Men din framtida pension kan faktiskt påverkas av att du är föräldraledig. Som tur är har du möjlighet att kompensera för tiden du är hemma. Här berättar vi hur.

Läs mer om hur din pension påverkas

Så påverkas din pension vid deltidsarbete

Oavsett varför du väljer att jobba deltid är det viktigt att veta om att det påverkar din framtida pension och det är även bra att räkna på hur mycket den påverkar pensionen. Det finns flera saker du kan göra för att kompensera för ditt inkomstbortfall.

Läs mer om hur din pension påverkas

Gemensam eller separat ekonomi - hur fungerar det?

Det finns flera sätt att dela på hushållets kostnader, till exempel en helt gemensam ekonomi (kallas ibland delad ekonomi) eller olika grader av separat ekonomi. Här kan du läsa mer om hur ni kan fördela era hushållsutgifter på ett rättvist sätt.

Så kan ni dela rättvist

Bygg upp ditt frihetskapital

Att ha ett eget sparande och koll på sin privatekonomi innebär att du har större möjlighet att kunna bestämma över ditt eget liv, och ta beslut som annars kanske inte hade varit möjliga.

Investera i dig själv

Ett eget sparande ger dig trygghet och ökad frihet genom livet. Här berättar vi mer om hur du kan bygga upp och boosta ditt sparande i tre steg.

Bygg upp ditt frihetskapital

Börja pensionsspara

Hur stor framtidslön vill du ha? Oavsett vilka drömmar du har om livet som pensionär är ett privat sparande ett viktigt komplement till den allmänna pensionen och din tjänstepension.

Bygg upp din framtidslön

Ekonomisk jämställdhet börjar med barnen

Om vi vill skapa en förändring måste vi börja med de kommande generationerna. Vi är övertygade om att grunden till ett mer ekonomiskt jämställt samhälle börjar med de som är barn idag. 

Prata pengar med barn

Hur ska man prata med barn om pengar för att få dem att förstå dess värde? Få tips från vår privatekonom på hur du kan lära barn om pengar genom olika aktiviteter i olika åldrar.

Så pratar du pengar med barn

Ge barnen en trygg start

Vem vill inte ge sitt barn den bästa starten in i vuxenlivet? Om du lägger undan pengar varje månad kommer sparandet hinna växa till sig till den dag då barnet ska stå på egna ben.

Så börjar du spara till ditt barn

Ekonomipejl

Vi vill att alla ungdomar tidigt ska lära sig hantera sin ekonomi. Därför erbjuder vi Ekonomipejl, en kostnadsfri utbildning i privatekonomi där ungdomar får lära sig grunderna i privatekonomi.

Vi lär ungdomar hantera sin ekonomi