Låt dig inte utnyttjas av bedragare – swisha aldrig vidare

Transaktioner går idag snabbt, mycket tack vare tjänster som till exempel Swish. Men när vi använder kontanter i en allt mindre utsträckning behöver bedragarna hjälp att dölja sina spår och tvätta pengar, genom brott.

– Bedragarna kan hitta målvakter genom att locka, luras eller tvinga. Det kan framstå som ett misstag eller en möjlighet att tjäna en snabb peng. Men det som egentligen sker är att du blir en, ibland omedveten, medbrottsling, säger Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea.

Vad är penningtvätt?

Penningtvätt är när svarta pengar – alltså pengar som kommits över utanför lagen – ska föras in i systemet och därmed bli vita.

Ett sätt för bedragarna att få in svarta pengar i systemet, är att utnyttja någon annan. Den personen blir då en penningmålvakt, oavsett om den gör det medvetet eller inte. Det är vanligt att detta sker via Swish, men alla typer av banköverföringar kan göra att du blir målvakt.

Exempel på penningtvätt via Swish

Ett exempel på penningtvätt via Swish är när en bedragare swishar en främling. Detta följs sedan upp med ett meddelande om att det skett ett misstag. Personen som tagit emot pengarna uppmanas då att skicka det vidare till ”rätt” mottagare. 

– Skicka aldrig vidare pengar på uppmaning av någon annan. Om du får in oväntade pengar via till exempel Swish, skicka då endast tillbaka dessa till avsändaren, säger Amalia.

Lättförtjänta pengar kan leda till stora konsekvenser

En annan ingång är när bedragarna erbjuder personen en ersättning för överföringen. Detta framställs som enkla pengar och något ungdomar kan råka ut för. Personen kanske erbjuds 1000 kronor för att ta emot och sen föra vidare 15 000 kronor. Detta gör personen till medbrottsling, och kan till och med leda till att man döms för penningtvätt.

Ditt konto är ditt ansvar

Det som händer på ditt konto är ditt ansvar, och du får aldrig låna ut varken ditt konto, kort eller koder. Även om penningtvätt är vanligt via Swish, kan du bli utsatt som penningmålvakt oavsett hur pengarna studsar via ditt bankkonto.

Även om du tror att du hjälper någon i en svår situation, eller inte är medveten om vart pengarna egentligen kommer ifrån.

Så blev William utsatt som penningmålvakt

Läs om när William, 16 år, hjälpte en person som fick konsekvenser han aldrig kunnat föreställa sig. William heter egentligen något annat.

William är en helt vanlig 16-årig kille. En dag när han varit och fikat med några kompisar och är på väg till bussen, kommer det plötsligt fram en man. William brukar ignorera folk han inte känner men mannen verkar så stressad och ledsen.

Han säger till William att någon tagit hans bankkort och att han ser att någon har börjat ta ut pengar. William tycker synd om mannen och frågar om han kan göra något.

William blir frågad att ta ut pengar

Mannen frågar om han kan föra över sina pengar till William. William kan sedan ta ut pengarna och på så vis kan mannen rädda lite av sina besparingar.

William brukar lita på att människor inte vill honom något ont, och har lärt sig att man ska hjälpa andra om man kan. Därför går han med på att ta emot pengarna och att ta ut dem. Mannen lugnar sig och säger hela tiden att William räddat honom.

Han blir erbjuden en slant för besväret

När transaktionen är gjord, och William tagit ut 15 000 kronor, säger mannen att han kan få 500 kronor som tack för besväret. William som sparar till en ny mobil tar emot pengarna och tänker inte mer på händelsen. 

När han kommer hem frågar hans pappa hur dagen varit. William berättar om hur han hjälpt mannen. Pappan blir till Williams förvåning inte glad utan orolig. Han säger till William att han begått ett brott när han hjälpt mannen, och att han har agerat målvakt för penningtvätt.

William förstår ingenting, han var ju bara snäll och hjälpte mannen. Pappan ringer direkt till Nordea och berättar vad som hänt, varav kundservice ber pappan ringa till polisen och anmäla händelsen.

Pengarna var en del av ett större bedrägeri

Efter två veckor får William ett brev med information. Pengarna som han hjälpte mannen att ta ut, kom från ett bedrägeri mot en 80-årig kvinna. Bedragarna hade lurat kvinnan på 400 000 kronor. De hade sedan lurat många ungdomar att ta emot och ta ut i en bankomat för att tvätta pengarna.

I brevet står det också att William blivit avstängd från banken och att hans konton är frysta. Först ett år senare har William tillgång till Nordeas tjänster igen. Han tycker att det har varit fruktansvärt att vara utan kontokort, konto och BankID.

Har du blivit utnyttjad som penningmålvakt?

Har blivit utnyttjad som penningmålvakt eller utsatts för någon annan form av bedrägeri – ska du alltid anmäla det till oss och polisen.