Fram tills att du fyller 18 har dina föräldrar haft tillgång och insyn till konton som står i ditt namn. På din 18-årsdag får du full tillgång till dessa pengar.
– Teoretiskt sett är det möjligt för vårdnadshavaren att föra över pengar från ditt konto till hens fram till 18-årsdagen. Men faktum är att det inte är tillåtet enligt lag. Inte ens om det är i syfte att ”skydda” pengarna från att du ska kunna ta ut dem när du fyller 18, säger Caroline.
Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea, fyller i:
– Nu när du har tillgång till dessa pengar kan det vara frestande att använda dem till att resa eller shoppa. Men glöm inte bort att de antagligen har sparats till dig i ett särskilt syfte. Kanske till ett körkort eller en kontantinsats för en bostad?
Privatekonomens tips på hur du tar hand om ditt sparande:
- Ta reda på vad syftet med sparandet var. Ha en dialog med den eller de som har sparat till dig och prata om vad tanken var att pengarna skulle användas till. Det är både smart och visar att du tar ansvar.
- Nu när du vet syftet, tänk noga igenom hur du vill göra med pengarna. Var rädd om ditt sparande och planera dina uttag väl.
- Har du inte fått några pengar? Du är långt ifrån ensam, det är inte alla föräldrar som har möjlighet att spara till sina barn. Men det är inte för sent att börja spara själv. Börja gärna så fort du har möjlighet, till exempel när du börjat jobba. Då har du fortfarande väldigt fina möjligheter att låta pengarna växa på sikt med ränta på ränta-effekten.
Spara pengar på egen hand
Har du börjat jobba och tjäna egna pengar? Då tycker Caroline att det är pengar du själv ska få disponera över.
– Håll dem separerade från sparpengarna du har fått i gåva. Ska du ut och resa kanske du redan har börjat spara ihop pengar från extrajobb, eller så är det dags att börja nu, säger Caroline.
Sätt upp sparmål
För att komma igång och spara på egen hand tipsar Anders om att ha ett sparmål. Fördelen med det är att det är större sannolikhet att du inte rör dessa pengar tills du nått målet.
– Om du sparar utan mål är det lätt hänt att du frestas till att spendera pengarna på något spontant eller onödigt. Speciellt när du märker att din sparkassa börjar bli av betydande storlek.
Anders tipsar också om att göra det till en vana att spendera mindre pengar än du får in. Om du lägger undan en del av pengarna direkt när du får dem blir det lättare att inte spendera allt på en gång.