En hushållsbudget kan vara upplagd på olika sätt och det finns många olika verktyg du kan använda dig av när du gör en budget. Excel-mallar, appar eller papper och penna är några exempel. Med vår budgetmall gör du enkelt en hushållsbudget som får ordning på din privatekonomi.
Ladda ner budgetmallen (xlsx, 57 KB)Öppnas i nytt fönster, som är utformad efter stegen nedan.
Steg 1: Få koll på dina inkomster
Börja med att uppskatta dina inkomster för att se hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad. Inkomstposten kan bestå av hushållets löner eller pension, olika bidrag eller andra typer av försäkringar och ersättningar. För att vara på den säkra sidan – räkna bara med de inkomster du med säkerhet vet att du kommer ha varje månad efter skatt.
Steg 2: Få koll på dina utgifter
Sen är det dags att uppskatta dina utgifter. Om du tycker det är svårt att komma ihåg vad du brukar lägga pengar på är ett tips att logga in i mobilbanken eller nätbanken och scrolla igenom din betalningshistorik. Titta även på fliken Få koll i mobilbanken, där finns dina inkomster och utgifter indelade i olika kategorier så du kan se var och på vad du spenderar dina pengar. Det gör att du kan få bättre förståelse för din ekonomi.
I en hushållsbudget delas utgifterna ofta upp i fasta och rörliga kostnader.
- Dina fasta kostnader är de som uppstår med ungefär samma belopp varje månad och som du inte kan påverka i någon större utsträckning. Några exempel på fasta kostnader är boende, mat och försäkringar. För en balanserad privatekonomi bör denna post inte överstiga 50 procent av din disponibla inkomst.
- De rörliga kostnaderna innefattar sådant som inte är nödvändigt men som du ändå väljer att lägga pengar på, exempelvis kläder, nöjen och resor. Dessa bör inte överstiga mer än 40 procent av pengarna du har att röra dig med varje månad.
Steg 3: Går din budget ihop?
Nu är det dags att se till att din budget går ihop. Överstiger dina kostnader dina inkomster? Då måste du se över var du kan minska dina utgifter. Är det däremot tvärtom gäller det att skapa sunda rutiner. Du bygger din ekonomi på längre sikt genom att ta hand om överskottet på ett bra sätt.
Om nej – var kan du minska dina kostnader?
Att minska dina utgifter är det snabbaste sättet att påverka din privatekonomi. Börja med att se över dina rörliga kostnader och fundera över hur du kan prioritera bland dem. Kan du skippa utelunchen och ta med dig matlåda till jobbet? Promenera eller åka cykel eller dra ner på några av dina streamingtjänster?
Ett annat sätt att minska dina kostnader är att se över om du kan omförhandla eller byta leverantör av till exempel hushållsel eller internetabonnemang.
Ta del av våra 10 spartips på hur du kan sänka dina kostnader. Du kan även läsa mer om hur du kan öka dina inkomster.
Om ja – hitta utrymme för sparande
För dig som redan har en budget som går ihop finns det förhoppningsvis också pengar över varje månad till sparande. Vi rekommenderar att du lägger undan cirka 10 procent av din inkomst efter skatt varje månad.
Det första steget till en sund ekonomi är att sätta upp en akutbuffert för oförutsedda händelser på ett sparkonto. 10 000 till 30 000 kronor brukar räcka för de flesta akuta situationer.
Här kan du läsa mer om hur du får en hälsosam ekonomi och vår 5-stegsmodell för en sund privatekonomi du mår bra av.