När ska man börja ge veckopeng eller månadspeng?

När du ska börja ge ditt barn vecko- eller månadspeng beror på hur redo ditt barn är att handskas med egna pengar. De flesta föräldrar börjar ge veckopeng när barnet är mellan 6 till 8 år, visar vår senaste undersökning* som Verian genomfört. När barnet är mellan 9-11 år börjar många istället gå över till månadspeng. 

– Det kan vara bra att börja med veckopeng då yngre barn har lättare att tänka i kortare tidsperspektiv och hantera mindre summor. Som tonåring är det vanligt att börja visa intresse för att ha en egen ekonomi. Då kan det vara en idé att gå över till månadspeng så att de kan planera på längre sikt, menar vår privatekonom Anders Stenkrona. 

Så mycket pengar ger andra sina barn

Du måste förstås ta hänsyn till din familjs ekonomi när du bestämmer vilken summa som är aktuell för ditt barn. Det är också viktigt att komma överens med barnet om vad pengarna ska täcka. Här kan du se genomsnittliga belopp för fickpengar till barn i olika åldrar från vår undersökning i augusti 2024. 

Genomsnittlig vecko- och månadspeng år 2024 – så gör andra föräldrar
Barnets ålderGenomsnittlig veckopengGenomsnittlig månadspengDå och då
68 år
30 kronor-85 kronor
911 år
50 kronor180 kronor145 kronor
1214 år
80 kronor400 kronor285 kronor
1517 år
160 kronor800 kronor620 kronor

Privatekonomen tipsar

anders-stenkrona-640x360
Anders Stenkrona är vår privatekonom och en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi. Här kommenterar han undersökningen om fickpengar till barn och ger sina råd.

Varför ska man ge veckopeng eller månadspeng?

Att ge veckopeng eller månadspeng är ett bra sätt att lära barn ta ansvar för sina pengar. 84 procent av föräldrarna i undersökningen svarade att det är det främsta skälet till varför man väljer att ge veckopeng eller månadspeng. Många föräldrar, 72 procent, svarade att de vill ge barnen förtroendet att hantera sina pengar själva. 

– Genom en regelbunden fickpeng kan barnen öva på att planera, spara och spendera ansvarsfullt, säger Anders Stenkrona.

De vanligaste anledningarna till att inte ge veckopeng eller månadspeng är att man istället ger pengar efter behov. En annan orsak är att man inte tycker att barnet är tillräckligt moget.

Vad ska pengarna räcka till?

– Det viktigaste är att du kommer överens med ditt barn om vad pengarna ska räcka till. Prata igenom vad som händer om pengarna tar slut och vilka möjligheter som finns till att tjäna extrapengar, säger Anders.

Undersökningen visar att det vanligaste är att fickpengen ska räcka till godis (78 procent) och nöjen (58 procent). För äldre barn som får månadspeng förväntas pengarna även räcka till att äta ute (31 procent) och köpa kläder eller spel. Största skillnaden mellan hur pojkar och flickor konsumerar sina fickpengar är att pojkar i större utsträckning köper spel och flickor kläder. 

Så kan du tänka kring fickpeng – 5 tips från privatekonomen

  1. Bestäm tillsammans vad pengarna ska räcka till och om det finns möjlighet att tjäna extrapengar, exempelvis genom att göra sysslor hemma. Hjälp till att göra en minibudget.
  2. Låt barnet göra misstag och köpa en i dina ögon, meningslös plastpryl som går sönder efter en vecka. Det är en del i att lära sig hantera pengar. 
  3. Försök att inte ge mer pengar än det ni kommit överens om. Tar pengarna slut är det för att man valt att använda dem till något. Att lära sig konsekvensen av att pengar tar slut är en viktig lärdom för framtiden.  
  4. Uppmuntra sparande och belöna barnet när sparmålet uppnås. Ju yngre barnet är, desto kortare bör sparperioden vara. 
  5. Utmana dig själv när det gäller att sätta en lägsta ålder för när barnet är moget för ett bankkort. De förstår mer i allt yngre åldrar.

Ska man ge pengarna i kontanter eller digitalt?

Användandet av bankkort ökar stadigt, även i unga åldrar. Enligt undersökningen är det över 95 procent av 12-17 åringarna som får digitala fickpengar genom banköverföring eller Swish.

– Idag har många unga hög teknikvana och har lättare att förstå ett digitalt pengabeteende än vad vi som vuxit upp med kontanter har. Dessutom är det inte alltid man som förälder har kontanter i plånboken. Då kan det kan vara smidigare att föra över pengarna till ett konto, via stående överföringar eller Swish, säger Anders. 

Till barn under 12 år är det dock svårare att ge veckopengen digitalt. Men eftersom kontanter används allt mindre i samhället hittar föräldrar andra kreativa sätt att betala ut pengar på. Till exempel genom krediter i spel, köp i appar eller genom en egen familjevaluta.