Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Prata om säkerhet på nätet med ditt barn

Det är viktigt att prata med ditt barn om säkerhet på nätet. Berätta för barnet att banktjänsterna är personliga och att koderna aldrig ska lämnas ut till någon annan.

Bedrägerier mot barn

Tyvärr kan barn och ungdomar falla offer för kriminella som ber dem att tvätta pengar genom att låna ut sitt konto, hjälpa till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet. Det kan handla om att ta emot pengar och sedan Swisha vidare till en annan person. Som betalning får ungdomen behålla en del av pengarna. Det kanske låter som en liten sak men det för med sig stora konsekvenser. 

Många ungdomar är inte medvetna om att det kan vara ett brott att låna ut sitt konto till någon annan. Att vara penningmålvakt, som denna typ av brott kallas, är brottsligt och man kan bli återbetalningsskyldig för skulden. I de fall som ungdomen är minderårig så döms föräldrarna att betala tillbaka – inte bara det belopp som ungdomen fick behålla – utan hela det initiala beloppet. 

Skydda ditt barn mot bedrägerier

  • Berätta för barnet att alla koder är personliga och inte får lämnas ut till någon annan!
  • Mobilt BankID är en id-handling fast i elektronisk form på samma sätt som ett pass eller ett id-kort.
  • Visa intresse för vad ditt barn gör på nätet.
  • Prata med ditt barn om säkerhet och berätta att det är brottsligt att låna ut sitt konto till någon annan. 
  • Som förälder kan du se vad barnet gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner.

Vad gör jag om mitt barn blivit utsatt?

Om du misstänker att pengar dykt upp på ditt barns konto som kan vara kopplad till penningtvätt kontakta oss på telefon och gör därefter en polisanmälan.