Prata om säkerhet och risker med ditt barn eller ungdom

Vi vill att du som förälder ska känna dig trygg med barnets användande av våra banktjänster. Det är därför viktigt att prata med ditt barn om hur användandet av banktjänster sker på ett säkert sätt. Den största risken för ditt barn är att utsättas för bedrägerier eller luras in i penningtvätt. Tillsammans kan vi förhindra att barn blir utsatta.

Barn och pengar

Barn lever i en snabb, digital värld där de är vana vid att dela bilder och information i sociala nätverk. Innan pengar och många banktjänster blev digitala förklarade vi för våra barn att det är bra att ha plånboken i innerfickan istället för att låta pengarna ligga löst i bakfickan. 

Bankkort och kod är värdehandlingar

Nu handlar det istället om att förklara att bankkortet och koden är värdehandlingar och att man inte ska visa dem för någon, låna ut dem eller ha en lapp med koden på samma ställe som kortet. Det är viktigt att du som förälder även förklarar att barnet aldrig ska publicera eller skicka information om konton, koder eller bankkort på sociala medier. Det är också viktigt att förklara att barnet ska vara försiktig med att ta emot pengar från andra utan direkt orsak, även om man får behålla en del av pengarna. 

Både barnet som kund och vi som bank har ett ansvar för att trafiken mellan oss sker så säkert som möjligt. Barnet är alltid skyldig att vara aktsam om de värdehandlingar barnet fått av banken som exempelvis säkerhetsdosan eller BankID med respektive kod, så att dessa inte kommer i orätta händer. 

Vi vet också att alla kan göra fel, därför bör du som förälder uppmuntra barnet att säga till direkt om hen tappat sitt kort eller råkat säga koden till någon. Då hjälper vår Kundservice till att spärra kortet eller att byta kod.

Bedrägerier mot barn

Barn och unga utnyttjas allt oftare som penningmålvakter åt kriminella nätverk. Vi på Nordea arbetar ständigt med att utveckla nya säkerhetslösningar för våra produkter och tjänster men som kund kan man själv göra mycket för att förhindra att bli utsatt för bedrägerier och lurad till penningtvätt. 

Som förälder kan det kännas svårt att prata med sitt barn om pengar och säkerhet men det är ett viktigt steg i att förhindra att barnet blir utsatt. 

Bedrägerierna handlar ofta om så enkla saker som att barnet tar emot pengar via Swish och sedan uppmanas att ta ut dessa i en bankomat. Det kanske låter som en liten sak men det för med sig mycket stora konsekvenser, både för barnet men också för dig som förälder. Du bör därför prata med barnet om detta. Det är viktigt att få barnet att förstå riskerna men också att barnet vet vart gränsen går och vågar säga nej till erbjudanden. 

Det här är en penningmålvakt

En penningmålvakt är en person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet. Penningtvätt är ett sätt att föra in pengar från brottslig verksamhet i det finansiella systemet så att det ska se ut att vara lagligt förtjänade pengar. Tvätten döljer pengarnas brottsliga ursprung.

Läs om William 16 år, som blev utsatt som penningmålvakt

Så kan du skydda ditt barn mot bedrägerier

  • Prata om penningtvätt med ditt barn. Få barnet att förstå hur detta kan ske och vad konsekvenserna blir. Det är väldigt viktigt att barnet vågar säga nej och även vågar berätta för dig som förälder om något händer. 
  • Prata om Nordeas tjänster som barnet använder sig av. Vad innebär det att Swisha, vad är ett konto, vad är ett kort och så vidare samt hur dessa får användas.
  • Berätta för barnet att alla koder är personliga och inte får lämnas ut till någon annan. 
  • Mobilt BankID är en ID-handling i elektronisk form på samma sätt som ett pass eller ett ID-kort.
  • Visa intresse för vad ditt barn gör på nätet.
  • Prata med ditt barn om säkerhet och berätta att det är brottsligt att låna ut sitt konto till någon annan. 
  • Med ett förmyndaravtal kan du som förälder se vad barnet gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner. 

Om ditt barn blivit utsatt

Om du misstänker att pengar dykt upp på ditt barns konto som kan vara kopplad till penningtvätt kontakta oss på telefon och gör därefter en polisanmälan.