Så pratar du säkerhet och pengar med ditt barn

Barn lever i en snabb, digital värld där de är vana vid att dela bilder och information i sociala medier. Innan pengar och banktjänster blev digitala, förklarade vi för våra barn att det är bra att ha plånboken i innerfickan istället för att låta pengarna ligga löst i bakfickan. 

Bankkort och kod är värdehandlingar

Nu handlar det istället om att förklara att bankkortet och koden är värdehandlingar. Och att man inte ska visa dem för någon, låna ut dem eller ha en lapp med koden på samma ställe som kortet.

Som förälder bör du även förklara att barnet aldrig ska publicera eller skicka information om konton, koder eller bankkort på sociala medier. Det är också viktigt att förklara att barnet ska vara försiktig med att ta emot pengar från andra utan direkt orsak, även om man får behålla en del av pengarna.

Barnet måste använda sina värdehandlingar ansvarsfullt

Både barnet som kund och vi som bank har ett ansvar för att trafiken mellan oss sker så säkert som möjligt. Barnet är alltid skyldig att vara aktsam om de värdehandlingar hen fått av oss. Till exempel säkerhetsdosan eller BankID med respektive kod, så att dessa inte kommer i orätta händer. 

Vi vet också att alla kan göra fel. Därför bör du som förälder uppmuntra barnet att säga till direkt om hen tappat sitt kort eller råkat säga koden till någon. Då hjälper vår Kundservice till att spärra kortet eller att byta kod.

Prata med ditt barn om bedrägerier

För att förhindra att ditt barn blir utsatt är det också viktigt att prata med sitt barn om säkerhet och bedrägerier. 

Idag utnyttjas till exempel barn och unga allt oftare som penningmålvakter åt kriminella nätverk. En penningmålvakt är en person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet.

Penningtvätt är ett sätt att föra in pengar från brottslig verksamhet i det finansiella systemet, så att det ska se ut att vara lagligt förtjänade pengar. Tvätten döljer pengarnas brottsliga ursprung.

Unga blir lurade till penningtvätt via Swish

Bedrägerierna handlar ofta om så enkla saker som att barnet tar emot pengar via Swish och sedan uppmanas att ta ut dessa i en bankomat. Det kanske låter som en liten sak, men det för med sig stora konsekvenser, både för barnet och för dig som förälder. Straffen för penningtvättbrott är böter eller fängelse.

Det är därför bra att prata med ditt barn om detta. Det är viktigt att få barnet att förstå riskerna, men också att barnet vet vart gränsen går och vågar säga nej om någon skulle be dem om hjälp. 

Så kan du skydda ditt barn mot bedrägerier

Vi arbetar ständigt med att utveckla nya säkerhetslösningar för våra produkter och tjänster. Men det finns mycket att göra själv för att förhindra att bli utsatt:

  • Prata om penningtvätt med ditt barn. Få barnet att förstå hur detta kan ske och vad konsekvenserna blir. Det är viktigt att barnet vågar säga nej och även vågar berätta för dig som förälder om något händer. 
  • Prata om våra tjänster som barnet använder sig av. Vad det innebär att Swisha, vad konton och kort är, samt hur dessa får användas.
  • Berätta för barnet att alla koder är personliga och inte får lämnas ut till någon annan. 
  • Mobilt BankID är en ID-handling i elektronisk form, på samma sätt som ett pass eller ett ID-kort.
  • Visa intresse för vad ditt barn gör på nätet.
  • Prata med ditt barn om säkerhet och berätta att det är brottsligt att låna ut sitt konto till någon annan. 
  • Med ett förmyndaravtal kan du som förälder se vad barnet gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner. 

Om ditt barn blivit utsatt

Om du misstänker att pengar dykt upp på ditt barns konto som kan vara kopplad till penningtvätt, ring oss och gör därefter en polisanmälan.

Så gör du om ditt barn blivit utsatt