Vad är annonsbedrägeri?

Ett annonsbedrägeri är när en person köper en vara eller tjänst på nätet, som de betalar på förhand men sedan aldrig får. Annonsbedrägerier sker oftast på kända annonsplattformar som Blocket eller Facebook Marketplace. Men det händer även att bedragarna skapar egna falska hemsidor som efterliknar en äkta sajt.

Hur fungerar annonsbedrägerier?

Onlinehandeln och andrahandsmarknaden har öppnat upp dörren för bedragare. De blandar in sina falska annonser bland andra äkta annonser och erbjudanden, vilket kan göra dem svåra att genomskåda.

Summorna är relativt små – men fler drabbas

Enligt polisen hamnade drygt 180 miljoner kronor hos bedragarna genom annonsbedrägerier under 2022. Men till skillnad från andra bedrägerier är den enskilda förlusten oftast mindre, samtidigt som fler individer drabbas.

– Om vi skulle jämföra förlusterna per bedrägeri är siffran betydligt lägre för annonsbedrägerier än till exempel romans- eller investeringsbedrägerier, säger Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea.

– Istället hoppas bedragarna få många offer i fällan. Om varorna hade kostat för mycket hade flera avskräckts, och kanske kontrollerat sidan och köpet ytterligare innan de handlade.

Amalias tips – så undviker du att bli drabbad

– Som vanligt när det kommer till bedrägerier genom social manipulation är känslor en viktig ingrediens. Här handlar det om en persons önskan att komma över en vara, säger Amalia.

Det kan vara en biljett till en utsåld konsert, en märkesprodukt till kraftigt nedsatt pris eller en annons för att hyra en lägenhet. Ofta står det att det är bråttom, att det bara finns en biljett kvar eller att det tillfälligt nedsatta priset bara gäller i ett par timmar. Allt detta görs för att addera stress och locka offret att ta ett snabbt beslut. 

– Det gäller att hålla känslorna i schack och inte låta önsketänkandet styra. Fråga dig själv om priset känns rimligt, eller om det verkar för bra för att vara sant. Ifrågasätt innehållet i annonsen och var lite sunt misstänksam, avslutar Amalia.

Tänk på det här:

  • Du kan råka illa ut både som köpare och säljare. Ibland kan köparen till exempel försöka övertala säljaren att betala fraktkostnaden på förhand, eller visa upp en manipulerad betalningskvittens.
  • Var alltid vaksam om säljaren/köparen föreslår ovanliga betalnings- eller leveransmetoder.
  • Om du handlar på andrahandsmarknaden kan du försöka undersöka säljaren, för att se om andra köpare råkat illa ut.

Har du blivit utsatt för annonsbedrägeri?

Om du har blivit utsatt för annonsbedrägeri – eller någon annan form av bedrägeri – ska du alltid anmäla det både till oss och till polisen.