Vad är skattepliktig inkomst?

Skattepliktig inkomst är sådan inkomst som du är skattskyldig för. Det inkluderar allt från din lön, till vinster från försäljningar av fastigheter och värdepapper. På lönen betalar du kommunalskatt. Den varierar mellan kommuner, men den ligger oftast omkring 30 %.

På högre löneinkomster måste du även betala en statlig inkomstskatt på 20 %. På kapitalinkomster, till exempel försäljning av fastigheter och värdepapper, betalar du en statlig skatt på 30 %.

Du får alltid tjäna upp till en viss summa utan att skatta

Om du tjänar under ett visst belopp per år behöver du inte betala skatt på det. Det beloppet varierar från år till år, och baseras på grundavdraget.

2024 behöver du inte betala någon skatt på lönen om du tjänar under 24 238 kronor. Det är till exempel bra att känna till om du sommarjobbar eller jobbar extra under studietiden.

Med jämkning betalar du rätt skatt direkt

Om du tjänar mindre än 24 238 kr under 2024 kan du ansöka om jämkning. Det innebär att din arbetsgivare inte drar någon skatt. På så sätt får du alla dina pengar direkt och slipper vänta på skatteåterbäringen.

Även om du tjänat mer än 24 238 kr under året kan du ansöka om jämkning. Det kan hända att din arbetsgivare drar mer skatt än du ska betala ändå, och med jämkningen blir det rätt direkt.

Ansök om jämkning – eller fyll i en blankett för studenter

Grundavdraget
Skattefria inkomster

Betala mindre i skatt med grundavdraget

Grundavdraget är ett skatteavdrag som gör att du får dra av en del av din inkomst innan skatten beräknas. Om din årsinkomst understiger grundavdraget behöver du inte betala någon skatt på årsinkomsten. Om din årsinkomst är högre än så, behöver du bara skatta på det belopp som överstiger grundavdraget.

Det är inte bara grundavdraget som kan minska din skatt. Även skattereduktioner, som till exempel jobbskatteavdraget, minskar den skatt du ska betala på din lön.

Grundavdraget varierar, bland annat beroende på din inkomst och din ålder. Läs mer om grundavdraget på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Vilka inkomster är alltid skattefria?

Det finns vissa inkomster som är helt skattebefriade. Ibland upp till ett visst belopp, men i många fall även oavsett hur stort beloppet är. Här är några exempel på skattefria inkomster 2024:

  • bistånd och andra offentliga bidrag
  • bär- och svampplockning
  • gåvor
  • hittelön
  • spel- och tävlingsvinster
  • stipendier.

Läs mer om alla skattefria inkomster på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster