Vad är jämkning?

Jämkning – eller skattejämkning – är när du ber din arbetsgivare dra mindre skatt på din lön varje månad. Det kan till exempel vara en fördel om du har en lägre inkomst eller höga räntekostnader. På så vis får du mer pengar att röra dig med.

Du betalar totalt sett inte mindre skatt om du jämkar. Men du kan justera hur mycket skatt du betalar månadsvis, beroende på din ekonomiska situation. I utbyte mot att du betalar mindre pengar i månaden, går du istället miste om skatteåterbäringen vid deklarationen.

Jämkning för dig med bolån

När bolåneräntorna är höga behöver många svenskar mer pengar löpande för att klara sina boendekostnader. Därför kan jämkning vara ett extra bra alternativ för dig som har bolån, som marknaden ser ut just nu.

Ansök om jämkning på SkatteverketÖppnas i nytt fönster

Vad är fördelen med att skattejämka?

När du jämkar anpassar du den skatt du betalar varje månad, så att den bättre återspeglar din ekonomiska situation. Jämkning gör att din preliminära skatt blir exakt som, eller kommer väldigt nära, den som kommer i ditt slutgiltiga skattebesked.

Med jämkning betalar du rätt skatt från början

Genom att jämka kan du undvika att antingen betala för mycket eller för lite skatt. Betalar du för lite skatt får du restskatt, vilket kan komma som en trist överraskning.

Betalar du för mycket får du visserligen skatteåterbäring. Men de pengarna hade du kanske kunnat använda på ett bättre sätt om du fått dem månadsvis istället. Till exempel sätta in pengarna på ett sparkonto med ränta, istället för att låta de ligga på skattekontot.

Då passar det att jämka din skatt

Skattejämkning kan vara ett bra alternativ om du

  • har höga räntekostnader, till exempel på ditt bolån
  • har en låg inkomst, till exempel om du studerar
  • brukar få stor skatteåterbäring eller restskatt
  • har en flexibel inkomst som kan variera mycket under året
  • har flera arbetsgivare
  • är pensionär och betalar kvarskatt.

Hur ansöker jag om jämkning?

Om du vill skattejämka fyller du i en blankett på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster. Skatteverket kommer sedan, baserat på de uppgifter du lämnat, beräkna ett skatteavdrag åt dig inom ett par veckor.

När Skatteverket godkänt din ansökan kan du meddela din arbetsgivare att de ska korrigera den skatt de drar på din lön varje månad. De är då skyldiga att göra det från den löneutbetalning som sker inom två veckor från att de fått beslutet.

Skulle din inkomst ändras kan du alltid skicka in en ny ansökan, så att rätt skatt fortsätter att dras. 

Tänk på att...

Om du tjänar mindre än 24 238 kronor på hela året (2024), behöver du inte betala någon skatt på din inkomst.

För att undvika att din arbetsgivare drar skatt på din lön, kan du ge dem ett intyg från SkatteverketÖppnas i nytt fönster

Vanliga frågor om jämkning