1. Gör smarta val i mataffären

Kostnader för mat har vi alla, men vad vi lägger pengarna på går att påverka. För den som planerar sina matinköp finns det mycket pengar att spara. Här är några bra tips:

  • skriv inköpslistor och veckohandla istället för att gå till mataffären varje dag
  • anpassa inköpen efter rabatter och erbjudanden
  • undvik att handla när du är hungrig
  • handla mat i rätt säsong – priserna sjunker när tillgången av en viss vara är stor
  • gör en veckomeny och använd det som finns hemma
  • släng inte den mat du köper – ät rester eller skapa nya rätter av resterna
  • ta med en tygkasse till mataffären, det sparar både pengar och är bra för miljön
  • skippa take away-kaffen och ta med dig hembryggt kaffe i en termosmugg istället.

Genom att budgetera och göra smarta val kan du njuta av det du tycker om utan att helt avstå. Ändra istället ditt köpbeteende och gör smarta val när du handlar.

"Låt veckans erbjudanden bestämma menyn. Att våga prova olika saker i köket sparar både pengar och skapar många gånger nya favoriter.” – Veronica i Lyrestad

2. Säg upp streamingtjänster och abonnemang

Se över om du verkligen behöver alla dina streamingtjänster, eller om du kan pausa eller avsluta någon. Du kan enkelt se vilka autogiron som dras från ditt konto i vår app och nätbank.

Så mycket kan du spara

En genomsnittlig kostnad per streamingtjänst är 100 kronor per månad. Genom att säga upp en tjänst kan du minska dina kostnader med cirka 1 200 kronor per år. Säger du upp tre streamingtjänster sparar du 3 600 kronor per år. 

3. Skippa utelunchen och ta med matlåda

Om du byter ut alla uteluncher (20 per månad) mot egen matlåda har du möjlighet att spara drygt 15 000 kronor om året. Även om du inte alltid hinner göra matlådor kan du ändå spara en hel del. Byter du bara ut hälften av dina luncher på stan kan du spara cirka 7 500 kronor på ett år.

Så mycket kan du spara

Att äta ute fem dagar i veckan kostar cirka 1 900 kronor per månad (95 kronor/dag). Motsvarande kostnad för en matlåda blir cirka 600 kronor per månad (30 kronor/dag).

Genom att välja matlåda istället för utelunch kan du minska dina kostnader med 1 300 kronor per månad. Detta sparar 15 600 kronor per år.

"Se över dina köp två gånger i veckan. Efter fyra veckor kommer du se om du exempelvis spontanshoppar eller spenderar extra mycket under helgerna. Efter ett par månader kan du se mönster i dina utgifter." – Åsa i Karlstad

4. Köp bara det du har råd med

En enkel regel, och ett bra spartips, är att bara köpa det du har råd med. Ser du något du vill ha, men saknar pengar just nu, vänta då tills du har sparat ihop pengarna innan du köper det.

Undvik att handla på kredit

Om du handlar på kredit ökar utgifterna och du får mer att betala i slutet av månaden. Det innebär att du har mindre pengar att spendera nästa månad. Behovet att köpa saker på kredit kan då öka ytterligare. Med tiden blir det en ond spiral som gör det svårt att spara pengar. 

Om du väntar med att köpa tills du har råd kommer du upptäcka att du har mer pengar över att spara. På så sätt kanske du lyckas undvika onödiga kreditköp.

5. Byt ut dyra nöjen mot gratis aktiviteter

Allt som är roligt att göra behöver inte kosta mycket pengar. Här är tips på billiga eller gratis aktiviteter:

  • turista i din egen stad
  • prova geocaching
  • gå ut i skogen och grilla korv
  • ring en kompis och gå ut och gör något tillsammans. Alltid roligare när man är fler
  • besök 4H-gårdar, botaniska trädgårdar och museer
  • låna böcker och filmer på bibliotek
  • låna sportutrustning på Fritidsbanken i din kommun.

"Gör en årsbudget så att du har lika stora utgifter varje månad. Månadsbudgeten delar du sedan upp veckovis, för att lättare se hur mycket pengar du har att röra dig med varje vecka." – Nathaly i Västra Frölunda

6. Kan du sänka dina boendekostnader?

Många kostnader är kopplade till vår bostad. Det kan vara försäkringar, kostnader för el, vatten, bredband och telefoni. Vissa avgifter kan förhandlas, och samlar du tjänster hos samma leverantör kan du oftast få rabatt. Tar du ett samlat grepp finns chansen att spara mycket pengar per år. 

Läs om hur du kan sänka dina boendekostnader

Se om du kan sänka din energiförbrukning

Kostnaden för uppvärmning brukar vara en stor andel av boendekostnaderna. Fundera över om det vore lönsamt för dig att investera i energieffektiviserade åtgärder, som exempelvis att installera bergvärme, luftvärmepump eller solceller.

Det är förhållandevis dyra investeringar. Men de kan betala sig på några år, eftersom du minskar uppvärmningskostnaderna med flera tusenlappar om året.

Läs mer om hur du kan minska din energiförbrukning

Hyr ut ett rum eller flytta till mindre

Bor du större än du behöver? Och har du i så fall möjlighet att hyra ut ett rum? Annars kan det vara en bra idé att se dig om efter ett mindre boende. Det är onödigt att betala för utrymme som du inte använder. 

7. Se över din boränta

När du samlar dina bankaffärer på ett ställe får du oftast bättre villkor. Om du har sparande hos andra banker, överväg att samla allt hos en bank för att sänka din bolåneränta.

Så mycket kan du spara

Om du har ett bolån på 2,5 miljoner kronor och sänker räntan med 0,1 procentenhet, sparar du över 2 500 kronor per år.

8. Betala av eller samla eventuella konsumtionslån

Om du har köpt saker på avbetalning, eller lånat för att konsumera, tär både avbetalningen och räntan på din ekonomi. Luras inte till att tro att avbetalning på dessa lån är ett sorts sparande. Det är bara en fördröjd betalning av din konsumtion.

Samla dina lån och sänk din räntekostnad

Du kan ofta spara mycket pengar genom att samla flera smålån och krediter hos en långivare. Förutom att sänka din räntekostnad ger det en bättre överblick. Prioritera att betala av alla dyra konsumtionslån så snabbt du kan. Unna dig så lite som möjligt under den här perioden så du blir fri från dina skulder. 

Så mycket kan du spara

Ett femårigt privatlån på 100 000 kronor amorteras med cirka 20 000 kronor per år. Om räntan är 20 % kostar lånet 20 000 kronor i ränta per år. Det är 40 000 kronor per år.

"Spara en fast summa varje månad som automatiskt dras till ett sparkonto med ränta eller ett ISK. Om det så bara är 50 kronor. Summan växer och kan bli en buffert eller pengar att ha kul för!” – Charlotta i Stockholm

9. Utvärdera ditt behov av bil

En bil kostar mycket pengar både i drivmedel, reparationer, försäkring och ibland även trängselskatt. Genom att cykla eller gå sparar du inte bara pengar, du får även daglig motion. Att åka kollektivt eller vara med i en bilpool är andra sätt att komma ner i kostnad. 

Så mycket kan du spara

1 500 mil per år för en vanlig bil kostar drygt 10 000 kronor i drivmedel och 5 000–10 000 kronor i försäkring. Det kan även tillkomma reparationskostnader, däckbyten med mera.

Total kostnad för drift av bilen hamnar sannolikt på drygt 20 000–30 000 kronor per år, utöver avbetalningen eller värdetappet på bilen. 

10. Samla dina försäkringar och spara pengar

Om dina försäkringar närmar sig sin förfallodag är det ett bra tillfälle att se över dem. Många försäkringsbolag erbjuder billigare försäkringspremie om du samlar alla dina försäkringar hos dem.

Genom att jämföra olika bolag med varandra och förhandla kan du spara tusenlappar per år. Som Nordeakund får du 10 % rabatt på hem- och villaförsäkring och 5 % på personbilsförsäkring hos If.

Låt pengarna växa på ett sparkonto

Öppna ett sparkonto

Få koll på hela din ekonomi med en budget

I listan ovan kan du ta del av bra tips på hur du kan minska dina utgifter. Om du vill få en helhetsbild över din privatekonomi är vårt råd att göra en hushållsbudget. Då kan du se både hur mycket pengar du får in varje månad och hur mycket du spenderar.

Om du behöver minska på kostnaderna kan det hjälpa att kategorisera vilka utgifter som är fasta och vilka som är rörliga. Fasta utgifter är ofta nödvändiga och består av sådant du inte kan välja bort att betala. Rörliga, eller icke nödvändiga utgifter, är kostnader du kan avstå ifrån om du vill.

Vanliga frågor om utgifter och sparande