1. Gör smarta val när du handlar
2. Skippa utelunchen
3. Köp bara det du har råd med
4. Säg upp streamingtjänster
5. Byt ut dyra nöjen mot gratis aktiviteter
6. Betala av eller samla konsumtionslån
7. Se över boräntan
8. Kan du sänka dina boendekostnader?
9. Samla dina försäkringar
10. Utvärdera dina behov av bil

1. Gör smarta val när du handlar

Kostnader för mat har vi alla men vad vi lägger pengarna på går att påverka. För den som planerar sina matinköp finns det mycket pengar att spara. Skriv inköpslistor och veckohandla istället för att gå till mataffären varje dag, och undvik att handla när du är hungrig. Att handla mat i rätt säsong är ett annat bra tips, eftersom priserna sjunker när tillgången av en viss vara är stor. Missa inte heller att ta med en tygkasse till mataffären, det sparar både pengar och är bra för miljön. 

Ett annat tips är att göra smarta val när du handlar. Köper du en take away-kaffe på väg till jobbet varje dag eller har för vana att köpa en chokladbit till eftermiddagskaffet? Beroende på var du gör dina inköp kan du spara mycket pengar. Jämför till exempel priset på en 200 grams chokladkaka i din matvaruaffär med en du köper i kiosken. Eller hur mycket du skulle spara på att ta med kaffe i en termosmugg istället för att köpa en kaffe på stan. Utmana dig själv med att göra ett köpstopp och se hur mycket du kan spara per månad.

Genom att budgetera en viss summa och göra smarta val, behöver du kanske inte avstå helt från det du tycker förgyller din vardag – bara förändra ditt köpbeteende.  

Räkneexempel

Att minska fikakostnader med 100 kronor i veckan blir cirka 5 000 konor på ett år. En minskning med 200 kronor i veckan blir cirka 10 000 kronor per år. 

Du kan också fundera på om du behöver köpa nya kläder eller om du kan handla second hand när du ska uppdatera barnens garderob inför en ny säsong. Genom att köpa second hand sparar du både pengar och miljö. 

2. Skippa utelunchen och spara pengar

Om du byter ut alla uteluncher (20 per månad) mot egen matlåda har du möjlighet att spara drygt 15 000 kronor om året. Och även om du inte alltid kan planera och göra matlådor, kan du ändå spara en hel del. Till exempel, genom att byta ut hälften av dina luncher på stan kan du spara drygt 7 500 kronor på ett år.

Räkneexempel

Att äta ute fem dagar i veckan kostar cirka 1 900 kronor per månad (95 kronor per dag). Motsvarande kostnad för en matlåda blir cirka 600 kronor per månad (30 kronor/dag). Genom att skippa utelunchen till förmån för matlådan kan du minska dina kostnader med 1 300 kronor per månad och spara 15 600 kronor per år.

3. Köp bara det du har råd med

En väldigt enkel regel och ett bra spartips är att bara köpa det du har råd med.

Om du ser någonting du verkligen vill ha, men inte har tillräckligt med pengar på kontot, vänta med att köpa det tills du har sparat ihop pengarna. 

Om du handlar på kredit så ökar utgifterna och du får mer att betala i slutet av månaden. Det innebär att nästa månad har du mindre pengar att spendera, något som kan öka behovet att köpa saker på kredit. Det blir en ond spiral som gör det svårt att spara pengar. 

Om du väntar med att köpa tills du har råd kommer du upptäcka att du har mer pengar över att spara. På så sätt kanske du lyckas undvika onödiga kreditköp. Dessutom, att se fram emot någonting spännande kan vara positivt. 

4. Säg upp streamingtjänster och andra abonnemang

Det är lätt att börja prenumerera på olika streamingtjänster för musik eller filmer. Kanske startar du med en månads gratisprenumeration som övergår i ett löpande abonnemang och plötsligt sitter du med flera olika prenumerationer. Se över om du verkligen behöver alla samtidigt, eller om du kan pausa eller kanske avsluta någon. Du kan enkelt se vilka autogiron som dras från ditt konto i mobilbanken och nätbanken. 

Räkneexempel

En genomsnittlig kostnad per streamingtjänst är 100 kronor per månad. Genom att säga upp en tjänst kan du minska dina kostnader med ca 1 200 kronor per år. Säger du upp tre streamingtjänster sparar du 3 600 kronor per år. 

5. Byt ut dyra nöjen mot gratis aktiviteter

Allt som är roligt att göra behöver inte kosta en massa pengar.  Här är tips på billiga eller gratis aktiviteter, så du kan spara pengar till annat.

  • Turista i din egen stad.
  • Prova geocaching.
  • Gå ut i skogen och grilla korv.
  • Ring en kompis eller granne och gå ut och gör något tillsammans. Alltid roligare när man är fler.
  • Besök 4H-gårdar, botaniska trädgårdar och museer.
  • Låna böcker och filmer på bibliotek.
  • Låna sportutrustning på Fritidsbanken i din kommun.

6. Betala av eller samla eventuella konsumtionslån

Om du har köpt saker på avbetalning eller lånat för att konsumera så tär både avbetalningen och räntan på din ekonomi. Luras inte till att tro att avbetalning på dessa lån är ett sorts sparande, det är bara en fördröjd betalning på din konsumtion. 

Du kan ofta spara mycket pengar genom att samla flera smålån hos en och samma långivare. Förutom att sänka din räntekostnad ger det en bättre överblick. Prioritera att betala av alla dyra konsumtionslån så snabbt du kan. Unna dig så lite som möjligt under den här processen så du blir fri från dessa utgifter. 

Räkneexempel

Ett femårigt konsumtionslån på 100 000 kronor amorteras med cirka 20 000 kronor per år. Om räntan är 20 % kostar lånet 20 000 kronor i ränta per år. Det är 40 000 kronor per år. 

7. Se över boräntan

När du samlar dina bankaffärer på ett ställe kan du förmodligen få bättre villkor. Har du sparande hos andra banker bör du till exempel överväga att samla ditt engagemang hos en bank och på så sätt få ner boräntan.

Räkneexempel

Om du har ett bolån på 2,5 miljoner kronor och kan förhandla ner räntan med 0,1 procentenhet ökar din sparförmåga med drygt 2 500 kronor per år. 

8. Kan du sänka dina boendekostnader?

Många kostnader är kopplade till vår bostad. Det kan vara försäkringar, kostnader för el, vatten, bredband och telefoni. Vissa avgifter kan förhandlas. En del tjänster kan samlas till samma leverantör vilket kan ge rabatter. Tar du ett samlat grepp kan du spara mycket pengar per år. 

Läs hur du kan sänka dina boendekostnader

Kostnaden för uppvärmning brukar vara en stor andel av boendekostnaderna. Fundera över om det vore lönsamt för dig att investera i energieffektiviserade åtgärder, som exempelvis att installera bergvärme, luftvärmepump eller solceller. Det är en förhållandevis dyr investering, men kan betala sig på några år eftersom du minskar uppvärmningskostnaderna med flera tusenlappar om året.

Läs mer om hur du kan minska din energiförbrukning

Bor du större än du behöver? Har du möjlighet att hyra ut ett rum? Annars kanske du behöver se dig om efter ett mindre boende med lägre avgift/hyra. Det är onödigt att betala för utrymme som du inte använder. 

9. Samla dina försäkringar och spara pengar

Om dina försäkringar närmar sig sin förfallodag är det ett bra tillfälle att se över dem. Många försäkringsbolag erbjuder också billigare försäkringspremie om du samlar alla dina försäkringar hos dem. Genom att jämföra olika bolag med varandra och förhandla kan du spara tusenlappar per år. Som Nordeakund får du 10 procent rabatt på hem- och villaförsäkring och 5 procent på bilförsäkring (personbil) hos If.

10. Utvärdera ditt behov av bil

För många kan en bil vara helt nödvändig för att klara av vardagen, men om du är i en pressad ekonomisk situation behöver du ifrågasätta alla kostnader. Du kanske har möjlighet att köpa en bil som är billigare i drift eller som inte behöver lämnas in på verkstan hela tiden?

En bil kostar mycket pengar både i drivmedel, reparationer, försäkring och ibland även trängselskatt. Genom att cykla eller gå sparar du inte bara pengar, du får även daglig motion. Att åka kollektivt eller vara med i en bilpool är andra sätt att komma ner i kostnad. 

Räkneexempel

1 500 mil per år för en vanlig bil kostar drygt 10 000 kronor i drivmedel och 5 000-10 000 kronor i försäkring. Det kan även tillkomma reparationskostnader, däckbyten med mera. Total kostnad för drift av bilen hamnar sannolikt på drygt 20 000-30 000 kronor per år, utöver avbetalningen eller värdetappet på bilen. 

Låt pengarna växa på ett sparkonto

Öppna ett sparkonto

Få koll på hela din ekonomi med en budget

I listan ovan kan du ta del av tio bra tips på hur du kan minska dina utgifter. Om du vill få en helhetsbild över din privatekonomi är vårt råd att göra en hushållsbudget. Då kan du se både hur mycket pengar du får in varje månad och hur mycket och vad du spenderar.

Om du behöver minska på kostnaderna kan det hjälpa att kategorisera vilka utgifter som är fasta och vilka som är rörliga. Fasta utgifter är ofta nödvändiga och består av sådant du inte kan välja bort att betala. Rörliga, eller icke nödvändiga utgifter, är kostnader du kan avstå ifrån om du vill.

Vanliga frågor om utgifter och sparande