Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice
Far løfter sønn

10 spartips som minskar dina utgifter

För att skapa balans och trygghet i din privatekonomi måste du ha kontroll på dina utgifter. Om din hushållsbudget inte går ihop behöver du se över dina utgifter och omprioritera. Här listar vi våra 10 bästa spartips om hur du kan minska dina kostnader, för att skapa en sund ekonomi du mår bra av.

Byggstenarna i en sund privatekonomi

En sund privatekonomi handlar till stor del om hur du väljer att spendera dina pengar varje månad. En bra tumregel är att begränsa dina fasta utgifter (de du måste betala) så de endast utgör 50 procent av lönen. 40 procent kan du spendera på vad du vill, alltså på sådant du kan avstå från om du vill och behöver. 10 procent av lönen rekommenderar vi att du sparar. Det ger en bra balans och större flexibilitet att hantera oväntade utgifter.

Se över dina kostnader 

Ett bra första steg är att göra en hushållsbudget. Då får du en överblick över din ekonomi och ser hur du spenderar dina pengar, och var du har möjlighet att omprioritera. 

Om du behöver minska på kostnaderna så kan det hjälpa att kategorisera vilka utgifter som är fasta och vilka som är rörliga. Fasta utgifter är ofta nödvändiga och består av sådant du inte kan välja bort att betala. Rörliga, eller icke nödvändiga utgifter, är kostnader du kan avstå ifrån om du vill. 

Det enklaste sättet att dra ner på sina utgifter är att se över de rörliga kostnaderna. Låt oss börja med dem.

Rörliga utgifter – de du kan avstå ifrån om du vill

För den som vant sig vid en viss livsstil kan det säkerligen upplevas som både tråkigt och obekvämt att minska sina utgifter, men det går oftast om man verkligen vill. Och har du inte tillräckligt med pengar måste du utmana dig själv och bryta invanda mönster.

Inventera vilka icke-nödvändiga utgifter du kan ta bort helt eller minska på. Du kanske kan prioritera annorlunda och ändå ha kvar en del av dem? När du är klar kommer du ha en ekonomi du mår bra av och kan vara stolt över. Här är fyra enkla exempel på bra spartips i vardagen.

1. Gör smarta val när du handlar

1. Gör smarta val när du handlar

Kostnader för mat har vi alla men vad vi lägger pengarna på går att påverka. För den som planerar sina matinköp finns det mycket pengar att spara. Skriv inköpslistor och veckohandla istället för att gå till mataffären varje dag, och undvik att handla när du är hungrig. Att handla mat i rätt säsong är ett annat bra tips, eftersom priserna sjunker när tillgången av en viss vara är stor. Missa inte heller att ta med en tygkasse till mataffären, det sparar både pengar och är bra för miljön. 

Ett annat tips är att göra smarta val när du handlar. Köper du en take away-kaffe på väg till jobbet varje dag eller har för vana att köpa en chokladbit till eftermiddagskaffet? Beroende på var du gör dina inköp kan du spara mycket pengar. Jämför till exempel priset på en 200 grams chokladkaka i din matvaruaffär med en du köper i kiosken. Eller hur mycket du skulle spara på att ta med kaffe i en termosmugg istället för att köpa en kaffe på stan. 

Genom att budgetera en viss summa och göra smarta val, behöver du kanske inte avstå helt från det du tycker förgyller din vardag – bara förändra ditt köpbeteende.  

Exempel: Att minska fikakostnader med 100 kronor i veckan blir cirka 5 000 konor på ett år. En minskning med 200 kronor i veckan blir cirka 10 000 kronor per år. 

2. Skippa utelunchen till förmån för matlådan
3. Säg upp streamingtjänster
4. Byt ut dyra nöjen mot gratis aktiviteter

Fasta utgifter – de du måste betala

Om det inte räcker att se över dina rörliga, icke-nödvändiga utgifter är det dags att göra en ordentlig omstrukturering av dina fasta kostnader. Börja med att ta reda på var de kommer ifrån. I stort sett allt du äger har löpande kostnader. Se över och utvärdera allt! Här är sex av våra bästa spartips kring utgiftskällor du kan se över.

5. Betala av eller samla konsumtionslån

5. Betala av eller samla eventuella konsumtionslån

Om du har köpt saker på avbetalning eller lånat för att konsumera så tär både avbetalningen och räntan på din ekonomi. Luras inte till att tro att avbetalning på dessa lån är ett sorts sparande, det är bara en fördröjd betalning på din konsumtion. 

Du kan ofta spara mycket pengar genom att samla flera smålån hos en och samma långivare. Förutom att sänka din räntekostnad ger det en bättre överblick. Prioritera att betala av alla dyra konsumtionslån så snabbt du kan. Unna dig så lite som möjligt under den här processen så du blir fri från dessa utgifter. 

Exempel: Ett femårigt konsumtionslån på 100 000 kronor amorteras med cirka 20 000 kronor per år. Om räntan är 20 % kostar lånet 20 000 kronor i ränta per år. Det är 40 000 kronor per år. 

6. Se över boräntan
7. Kan du sänka dina boendekostnader?
8. Ansök om tillfällig amorteringsfrihet
9. Samla dina försäkringar
10. Utvärdera dina behov av bil