Kundernas egna spartips för en hälsosam privatekonomi

Vi frågade våra kunder om deras bästa spartips för en hälsosam ekonomi. Här hittar du ett urval av alla inskickade bidrag.

Byggstenarna i en hälsosam privatekonomi

En sund privatekonomi handlar till stor del om hur du väljer att spendera dina pengar varje månad. En bra tumregel är att begränsa dina fasta utgifter, det vill säga de du måste betala varje månad, så de endast utgör 50 procent av din lön. Dina rörliga utgifter, de du kan avstå ifrån om du vill, bör inte överstiga 40 procent. Resterande tio procent rekommenderar vi att du sparar. 

10 smarta spartips

Spara pengar gör du enklast genom att dra ner på dina rörliga utgifter. Här ger några av våra kunder sina spartips för en hälsosam ekonomi. Här hittar du ännu fler spartips.

  1. Bo billigt med lånat semesterboende
    Skippa att boka ett dyrt semesterboende på hotell. Låna istället en stuga eller lägenhet av en vän när de själva inte använder den. Eller passa på att byta boende med varandra om ni har semester samtidigt. Som bonus får du kanske möjligheten att upptäcka en ny del av Sverige. 
  2. Byt böcker med vänner och familj eller låna nya på bibliotek
    Det är inte ofta man läser samma bok två gånger, så istället för att låta den samla damm i bokhyllan – ge den till en vän och få en annan i retur. Eller låna en ny favorit på biblioteket. Ett annat tips är att leta efter ”boklådor” där du både kan ta och lämna utlästa böcker. Du hittar dem ofta i tvättstugor, på busshållplatser eller hotell. 
  3. Abonnera på båt istället för att köpa en egen
    Månadsavgiften för att ingå i en båtpool är oftast fast och du betalar bara för perioden du nyttjar båten. Du slipper dessutom kostnader för båtplats, reparationer och underhåll och har möjlighet att avboka abonnemanget om du skulle tröttna.
  4. Inför ett ”köpfritt år”
    Efter ett år med covid-19 har jag insett hur mycket spontana och onödiga inköp jag gör. Sätt upp tydliga regler för vad du får spendera dina pengar på och spara resten. Kanske har du möjlighet att uppfylla en dröm när året är slut. Förhoppningsvis sätter det också något spår i framtida köpbeteende.
  5. Låt barnen ärva kläder av varandra 
    Vi är ett gäng kompisar som hjälps åt och låter våra barn ärva varandras kläder. Jag har både fått, köpt och gett bort min sons kläder under hela hans uppväxt. Och han blir alltid så glad för sina ”nya” kläder. 
  6. Storhandla och förvara hos grannen
    Bor ni som vi: compact living med barn? Storhandla mycket blöjor på rea och förvara hos grannen. Hon har mycket mer plats än vad vi har. Det är ett bra och kostnadseffektivt knep, som dessutom skapar grannsämja.
  7. Ta med egen tygkasse när du handlar
    Idag kostar en plastpåse cirka sju kronor i en matvaruaffär. Se därför till att du har med dig egna tygkassar när du handlar. Ett spartips som både är bra för plånboken och miljön. 
  8. Vattna blommorna med duschvatten
    Ni vet stunden i duschen innan varmvattnet kommer? Spola det första, kalla vattnet i en hink eller vattenkanna och använd det sen när du vattnar dina blommor. 
  9. Dubbeldippa tepåsen
    Sitter du hemma kan du använda tepåsen två gånger. Ha en fin tallrik där du lägger tepåsen tills du är redo för nästa kopp. Eller brygg en hel kanna te på en gång och häll upp i termos. 
  10. Låt målbilden med ditt sparande styra dina inköp
    Hitta en målbild på det du sparar till och ha den nära till hands i mobilen. Varje gång du vill köpa något tittar du på bilden och ställer du dig frågan: tar det här köpet mig ett steg närmre eller längre från min dröm? 

Investera pengarna du sparar

Att ha pengar på ett sparkonto innebär en trygghet. Men om du investerar dem rätt, kan de dessutom ge avkastning och växa över tid. Om du vill börja månadsspara är det smart att starta en automatisk överföring som dras i samband med din löneutbetalning varje månad.