Ett annat sätt att hjälpa ditt barn med bolånet är att du och ditt barn blir delägare i bostaden. Ni äger då bostaden tillsammans. Det innebär att ni båda är ansvariga för att betala avgifterna till föreningen, och för eventuella skador som uppkommer.
Som delägare tar du även del i värdeökningen eller värdeminskningen av bostaden.
Delägare behöver inte vara medlåntagare
Två personer som är delägare i en bostad är ofta även medlåntagare. Men så behöver det inte vara. I vissa fall kan en av delägarna ha tagit ett bolån själv, och den andra gått in med egna pengar. Då har delägarna inte ett gemensamt betalningsansvar för lånet, som de hade haft som medlåntagare.
Däremot har delägarna alltid ett gemensamt ansvar för att betala andra kostnader knutna till bostaden, som föreningsavgift, el och hemförsäkring.
Som delägare behöver du därför ha utrymme i din ekonomi för att kunna betala dessa kostnader. Gör en budget eller använd vår bolånekalkyl för att se vad du klarar av.
Bostadsföreningen kan kräva att barnet äger bostaden
För att få köpa en bostadsrätt måste köparen bli medlem i bostadsrättsföreningen. Föreningen kan vägra ett medlemskap om den bedömer att köparen inte tänker bo i lägenheten.
Många föreningar kräver att barnet äger en viss del av lägenheten för att godkänna medlemskapet. Kolla med föreningen hur de ställer sig till att du är delägare och vilka krav de har.
Testamente och samboavtal
Om du är delägare av ditt barns bostad kan det få konsekvenser om du till exempel avlider eller skiljer dig. Och om ditt barn har en sambo kan avtal behövas. Ta kontakt med en familjejurist för att se vilka behov ni har av testamente eller samboavtal.