Bygg upp din framtidslön i 5 steg

1. Få koll på din pension

Börja med att få en samlad bild av hela din pension på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då ser du till exempel hur mycket du beräknas få i pension och får en bra överblick över både din allmänna pension och tjänstepension. 

2. Starta ett privat pensionssparande 

Det enklaste sättet att påverka din pension är att starta ett privat pensionssparande. Hur mycket du kan spara är högst individuellt, men testa att börja lägga undan några hundralappar i månaden och öka sedan allteftersom. På sikt är ett bra riktmärke att spara 5 procent av din månadslön till pensionen.

3. Välj rätt risknivå

Eftersom det är långt kvar tills du ska använda ditt sparande är det bra att välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning. Det är dock ingen garanti att du får tillbaka de pengar du satt in, även om fonden gått bra historiskt.

4. Spara regelbundet

För att pensionssparandet verkligen ska bli av, gör det så enkelt som möjligt för dig. Starta en automatisk överföring så att pengarna till pensionen dras varje månad utan att du måste göra något. Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar.

Om du behöver växla ner på sparandet, på grund av livsförändringar som att du börjar studera, blir förälder eller börjar arbeta deltid, se till att ta upp det igen när du har möjlighet. Att du sparar och att du gör det regelbundet är viktigare än summan du sätter in varje månad.

5. Se till att du har en tjänstepension eller avtalspension

De flesta får tjänstepension från sin arbetsgivare, men inte alla. I början av din karriär är det därför viktigt att hålla koll på vad som gäller på just din arbetsplats. Tjänstepensionen utgör cirka 20 till 50 procent av din totala pension och kan därför räknas som din viktigaste löneförmån.

Om du inte har en tjänstepension via jobbet bör du se till att du blir kompenserad på annat sätt. Till exempel genom en högre lön, så att du kan starta ett privat pensionssparande själv.

Så kan ditt pensionssparande växa

Så mycket extra i pension blir det när en 20-åring sparar 1 000 kronor i månaden fram till 65 års ålder:

  • 20-åringen får cirka 3 557 000 kronor extra i pension.

Räkna ut hur mycket ditt pensionssparande kan växa över tid.

*Exemplet är beräknat med en avkastning på 7 procent. Vi har inte tagit hänsyn till eventuella kostnader för sparandet, skatter eller inflation.

Varför ska jag pensionsspara?

Jämfört med dem som går i pension idag, kommer du att få en mindre del av pensionen från det allmänna pensionssystemet. Du som är i 20-årsåldern kommer att få ut ungefär 50 procent* av din slutlön i pension. Med ökad medellivslängd måste pensionen dessutom räcka under fler år än för tidigare generationer. 

För att du ska få den pension du vill ha, är därför ett eget sparande viktigare än någonsin.  Och ju tidigare du börjar spara – desto mindre behöver du sätta av varje månad.

*minpension.se

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet. 

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i nätbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.

Starta ett pensionssparande

Börja pensionsspara på egen hand, så att du får det liv du önskar när du blir äldre.

Börja pensionsspara