Varför ska jag pensionsspara redan nu?

Jämfört med dem som går i pension idag, kommer du att få en mindre del av pensionen från det allmänna pensionssystemet. Du kommer att få ut ungefär 50 procent* av din slutlön i pension. Att vi lever allt längre innebär också att pensionen måste räcka under fler år än vad den behövde för tidigare generationer. 

För att du ska få den inkomst du vill ha när du väl blir pensionär är det därför viktigare än någonsin att du sparar själv.  Och ju tidigare du börjar spara desto mindre behöver du sätta av varje månad.

*minpension.se

4 steg för att påverka din framtida lön

1. Kom igång med ett privat pensionssparande 

Det är aldrig för tidigt att börja tänka på pensionen. Det enklaste sättet att påverka din pension är att starta ett privat pensionssparandeÖppnas i nytt fönster. Hur mycket du "ska" spara är högst individuellt, men testa att börja lägga undan några hundralappar i månaden och öka sedan när din inkomst ökar. På sikt är ett bra riktmärke att spara 5 procent av din månadslön till pensionen.

2. Välj rätt risknivå på ditt sparande

Eftersom det är långt kvar tills du ska använda ditt sparande är det bra att välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning. Tänk dock på att det alltid innebär en viss risk att investera i värdepapper. Bara för att en fond har gått bra historiskt, finns det ingen garanti för att den kommer ge bra avkastning framöver. Vill du ha hjälp att placera ditt sparande finns sparformer där vi sköter placeringarna åt dig och anpassar sparandet efter hur lång tid du har kvar till pensionen. Läs mer om våra olika sparformer härÖppnas i nytt fönster.

3. Spara regelbundet och anpassa ditt sparande

För att pensionssparandet verkligen ska bli av är det bra att göra det så enkelt som möjligt. Starta en automatisk överföring så att pengarna sätts in i ditt sparande varje månad utan att du behöver göra något. Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar.

Att du sparar och att du gör det regelbundet är viktigare än summan du sätter in varje månad. Anpassa ditt sparande efter din livssituation. Du kanske inte kan spara lika mycket när du studerar eller blir förälderÖppnas i nytt fönster, medan du kan spara mer när du får högre lön eller när du minskar andra utgifter. Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt under fliken Spara och placera i nätbankenÖppnas i nytt fönster. På samma sätt kan du sänka ditt sparande. Men glöm inte se över ditt sparade regelbundet och höj upp det igen när du har möjlighet om du har behövt sänka det en tid.

4. Se till att du har en tjänstepension eller avtalspension

De flesta får tjänstepensionÖppnas i nytt fönster från sin arbetsgivare, men inte alla. I början av din karriär är det därför viktigt att hålla koll på vad som gäller på just din arbetsplats. Tjänstepensionen utgör cirka 20 till 50 procent av din totala pension och kan därför räknas som din viktigaste anställningsförmån.

Om du inte har en tjänstepension via jobbet bör du se till att du blir kompenserad på annat sätt. Till exempel genom en högre lön så du kan starta ett privat pensionssparande själv. 

Tips - Om du saknar tjänstepension i din anställning får du göra skatteavdrag för det ditt pensionssparande på upp till 35 procent av din inkomst eller max 10 prisbasbelopp. Vilka regler som gäller finns på Skatteverkets hemsida.

Så kan ditt pensionssparande växa

Så mycket extra i pension blir det när en 25-åring sparar 1 000 kronor i månaden fram till 65 års ålder:

  • 25-åringen får cirka 2 485 000 kronor extra i pension.

Räkna utÖppnas i nytt fönster hur mycket ditt pensionssparande kan växa över tid.

*Exemplet är beräknat med en avkastning på 7 procent. Vi har inte tagit hänsyn till eventuella kostnader för sparandet, skatter eller inflation.

Se över ditt pensionssparande löpande

När du vet vad som påverkar pensionen har du stora möjligheter att påverka den genom att göra smarta val. Se över din pension regelbundet, gärna en gång om året, och följ utvecklingen av den så att du kan få det pensionärsliv du vill ha. På minPension för ungaÖppnas i nytt fönster kan du få ännu mer hjälp att få koll på din pension.