5 tips för säkrare nätshopping

Shoppar du på nätet är det bra att tänka till en extra gång så att du handlar säkert. Ta del av privatekonom Ingela Gabrielssons tips för tryggare shopping och minska risken för att bli utsatt för bedrägerier.

Var vaksam om priset är för bra för att vara sant

När priset för varan du vill klicka hem är så bra att det nästan är för bra för att vara sant, ja då ökar tyvärr risken att det är en bluff. Var vaksam och leta vidare på andra sidor.

Handla på hemsidor du känner igen

Är du på en sida du aldrig hört talas om, fundera på om butiken verkligen finns eller om det är en bluff. Klicka inte på länkar eller popup-fönster du får via sociala medier eller mejl. Även om det ser ut att komma från en välkänd butik kan kontot vara hackat och meddelandet komma från en bedragare.

Använd ett separat kort

Om du handlar ofta på nätet kan ett extra kort som du kopplar till ett konto som är skilt från ditt lönekonto vara en bra idé. Du för över den summa du planerar att handla för och behöver inte vara orolig för att kortet du handlar med på nätet är kopplat till samma konto som din lön. 

Stressa inte om du handlar från ett annat land 

Ofta dyker det upp erbjudanden med tidsfrist. ”Erbjudandet går ut om 10 min” eller ”Endast ett fåtal kvar”. Ta det lugnt så minskar risken att du inte hunnit tänka igenom ditt köp. Planerar du att handla från ett annat land? Kom ihåg att det kan tillkomma extra avgifter som frakt, moms och tullavgift.

Om du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri

Ring vår Spärrhjälp dygnet runt på 08-402 57 10Öppnas i nytt fönster och få hjälp med att spärra ditt kort och ditt Mobila BankID. På nordea.se/sakerhet kan du läsa mer om vad du kan göra för att minska risken för bedrägerier, samt om vad man ska vara vaksam på just nu.

Privatekonom Ingela Gabrielsson

Ingela Gabrielsson
Ingela Gabrielsson är vår privatekonom. Här ger hon sina bästa tips för tryggare shopping och för att minska risken för att bli utsatt för bedrägerier när du handlar på nätet.