Handla säkert på nätet och undvik bedragare

Det finns många olika sätt att bli lurad av bedragare när du handlar på nätet. Vår bedrägeriexpert Amalia Krantz ger sina bästa tips för hur du kan shoppa tryggare online, och minska risken för att bli utsatt för bedrägerier.

Experten: var sunt misstänksam

Bedrägerier har förekommit så länge det funnits pengar och är tyvärr ingenting som kommer att försvinna. På nätet är bedragare ofta ute efter att lura andra personer på deras kontonummer, lösenord eller BankID-uppgifter. Målet kan exempelvis vara att tömma ett konto på pengar. 

 

– Jag brukar säga att det är bra att vara sunt misstänksam när man handlar på nätet. Se till så du har koll på bedragarnas knep och var observant. Då har du ett bättre grundskydd mot bedrägerier, säger Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea.

5 tips för säkrare nätshopping

Här går vår bedrägeriexpert Amalia Krantz igenom sina bästa tips för säkrare nätshopping:

1. Var vaksam om priset är för bra för att vara sant 

Är priset nästan för bra för att vara sant? Då är det ofta det. Kolla upp erbjudandet en gång till eller leta vidare på andra sidor.

2. Handla från hemsidor du känner igen 

Funderar du på att handla från en hemsida du aldrig hört talas om? Kontrollera så företaget verkligen finns på riktigt eller om det är en bluff. Ett sätt att göra det är att söka efter omdömen på nätet. Det är vanligt att andra som råkat illa ut på nätet skriver omdömen för att varna andra.

Om du handlar på andrahandsmarknaden, till exempel via Blocket eller Tradera, kan du försöka undersöka säljaren för att se om andra köpare blivit drabbade.

3. Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer

Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer, speciellt till företag du inte handlat från tidigare. Risken att bli bedragen i samband med betalningen minskar om företaget använder sig av betallösningar som exempelvis Klarna eller Paypal. 

Om du inte känner dig säker kan du alltid överväga att betala på andra sätt, exempelvis via faktura. Tillåt inte heller att webbsidan eller appen sparar dina person- eller kontouppgifter för att underlätta inför nästa köp.

4. Använd ett separat kort 

Om du handlar ofta på nätet, kan ett extra kort som du kopplar till ett konto som är skilt från ditt lönekonto vara en bra idé. Om du bara för över den summa du planerar att handla för, minskar risken att du blir av med större belopp om dina kortuppgifter skulle bli stulna.

5. Stressa inte 

Ofta dyker det upp erbjudanden med tidsfrist, till exempel ”erbjudandet går ut om 10 minuter” eller ”endast ett fåtal kvar”. Ta det lugnt så minskar risken att du inte hunnit tänka igenom ditt köp.

Har du blivit utsatt för bedrägeri på nätet?

Om du har blivit utsatt för bedrägeri på nätet ska du alltid anmäla det, både till oss och till polisen. 

– Om du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri är det viktigt att du anmäler det till polisen. Det gäller både om det är ett försök till bedrägeri eller om bedragarna lyckats lura dig. Gör också en anmälan även om du tycker att det rör sig om en liten summa, säger Amalia.