Så säljer du din bostad – steg för steg

1. Värdera din bostad
2. Välj mäklare
3. Förbered inför visning
4. Visa din bostad
5. Budgivning
6. Skriv kontrakt
7. Flytta ut

Värdera din bostad

Om du funderar på att sälja bostaden är det skönt att få dig en uppfattning om vad den är värd, så att du vet ungefär vad du kan förvänta dig att få. Ta hjälp av en kunnig lokal mäklare för att få en så korrekt värdering som möjligt.

Hur mycket du kan sälja för beror bland annat på marknaden i området, läget på just din bostad och i vilket skick bostaden är. Om många andra liknande bostäder säljs samtidigt kan det också påverka budgivningen.

En lokal mäklare kan även ge dig en uppskattning av huspriserna i det område du vill köpa ny bostad. På så sätt vet du ungefär hur stort lånelöfte du behöver ansöka om.

Köpa eller sälja först – vad är bäst?

Det finns både fördelar och nackdelar med att sälja respektive köpa först. När du säljer först vet du hur mycket pengar du har till att köpa din nya bostad. Men samtidigt kan det bli stressigt att hitta en ny bostad och hinna flytta innan du måste lämna över ditt gamla boende.

När du köper först har du gott om tid för att hitta ett boende du verkligen vill ha. Men då är det också svårare att veta hur mycket du kan köpa ditt nya hem för.

Här kan du läsa om hur du ska tänka kring att köpa eller sälja först – och få tips om vad som är bäst på en osäker bostadsmarknad.

Välj mäklare som ska sälja din bostad

I steg 1 har du tagit hjälp av en mäklare för att få en värdering av din bostad. Du kan såklart använda samma mäklare till försäljningen av bostaden, men du kan också välja en annan.

En bostadsförsäljning är en stor affär och det är viktigt att du väljer en mäklare som du känner förtroende för och som du tror kan hjälpa dig att göra en bra försäljning.

Du kan ta hjälp av en mäklare för hela eller delar av försäljningen, eller välja att sköta allt på egen hand. Det krävs en hel del tid och kunskap att göra allt själv och det är ofta tryggt att ta hjälp, åtminstone med de juridiska delarna.

Tre tips när du ska välja mäklare

  1. Välj en mäklare som känner till området och den lokala marknaden. Då kan mäklaren ge bra svar på frågor från tänkbara köpare på visningen.
  2. Träffa gärna flera mäklare. Mäklaren kommer vara din representant på visningarna och det är viktigt att hen ger ett gott intryck. 
  3. Förhandla. Ta in offerter från flera mäklare och fundera på vilken ersättningsmodell mäklaren ska ha. Här är några vanliga modeller:
  • Fast arvode. Mäklaren får samma summa oavsett vad försäljningspriset blir. 
  • Procentuellt arvode. Mäklaren får en procentsats på försäljningspriset. 
  • Arvodestrappa. Mäklaren får en lägre procentsats upp till en bestämd prisnivå, och en högre procentsats för den summan som överskrider den nivån. Eller så får mäklaren en högre procentsats på hela summan om priset når över en bestämd nivå.

Förbered din bostad inför visning

Förbered din bostad för visning När du förbereder din bostad för försäljning vill du att den presenteras på bästa möjliga sätt. En viktig regel för att lyckas med bostadsvisningen är att se till att bostaden är ren, välorganiserad och doftar fräscht. Det gör det lättare för potentiella köpare att se sig själva bo där. Det här kan även bidra till fler intresserade, snabba på försäljningen och öka priset på bostaden.

Läs mer om hur en visningar går till.

Ta in stylinghjälp

Överväg om det kan vara lönsamt att anlita homestyling-proffs som hjälper dig anpassa bostaden efter rätt målgrupp. Denna typ av tjänst kan maximera bostadens attraktionskraft och potentiellt öka slutpriset. Ett tips är att konsultera med din fastighetsmäklare, som ofta har etablerade samarbeten med pålitliga homestylingföretag.

Avdrag vid en bostadsförsäljning

Sålde du din bostad med vinst? Då kan du göra avdrag på skatten för kostnader kopplade till förbättringsarbeten, så som mäklarkostnad, homestyling och fotografering.

Läs mer om att sälja bostad med vinst.

Håll en visning av bostaden

Mäklaren ordnar visningar av bostaden. Visningarna annonseras med beskrivning av bostaden, bilder och pris på mäklarens hemsida, i tidningar och på bostadssidor som exempelvis Hemnet. Du kan själv hjälpa till att skapa intresse för visningarna genom att sprida länken till annonsen i sociala 

Budgivning

Efter visningen tar mäklaren kontakt med de som tittat på bostaden och hanterar budgivningen. Oftast är det personen som lägger högsta budet som köper bostaden, men du får bestämma vem du vill sälja till och måste inte välja den som betalar mest.

Ibland händer det att någon lägger bud redan innan visning. Om du accepterar det budet ställs de planerade visningarna in och ni går istället direkt vidare till att skriva kontrakt.

Skriv köpekontrakt för bostaden

När du har en köpare är det dags att skriva köpekontrakt. Innan kontraktet är påskrivet kan köparen fortfarande ändra sig, och andra intresserade köpare kan fortsätta lägga bud. Du som säljare har även rätt att välja en annan köpare eller dra tillbaka försäljningen. 

Mäklaren upprättar kontraktet, men både du och köparen kan ange särskilda villkor som ni vill ha med. Läs noga igenom allt innan du skriver på och fråga om något är oklart. Oftast träffas du och köparen på mäklarens kontor för att skriva på kontraktet.

Köparen betalar handpenningen inom en vecka

Köparen betalar sedan en handpenning som brukar vara tio procent av köpeskillingen. Oftast ska den betalas en vecka efter att kontraktet skrivits. Handpenningen betalas in till mäklarens konto och står kvar där tills alla villkor för köpet är uppfyllda.

Villkoren kan till exempel vara att en besiktning ska göras eller att ett medlemskap i bostadsrättsföreningen måste godkännas. Mäklaren brukar ta ut sitt arvode från summan innan pengarna förs över till dig.

Frånträde – flytta ut ur din bostad

Vid frånträdet flyttas ägandet från dig till köparen, som då får tillträde till bostaden. Ni träffas vanligtvis på mäklarens kontor, där pengarna för försäljningen förs över från köparens bank till dig. Om du har bolån som ska lösas ordnar din bank det.

Den här processen kallas vanligtvis för tillträde, då man ofta pratar om det från köparens perspektiv. Men oavsett hur du väljer att se på det går mötet till på samma sätt.

Har du sålt med vinst eller förlust?

När försäljningen av din bostad är klar har du antingen gjort en ekonomisk vinst eller förlust på affären. Beroende på vilken situation du är i finns det olika saker du behöver tänka på.

Här hittar du det du behöver veta när du har sålt bostad med vinst eller sålt bostad med förlust.