Tillträde och försäkringar

Det har blivit dags att få tillträde till ditt nya hem. Läs om vad som händer på tillträdesdagen, hur likvidavräkningen går till och vilka försäkringar du behöver till bostaden.

Vad händer på tillträdesdagen?

Den dagen du får tillträde till din nya bostad, och alltså får flytta in, kallas för tillträdesdagen. Det är från den dagen dina försäkringar ska gälla och det är också den dagen ditt bolån betalas ut.

Tillträdet brukar ta ungefär en timme. Det mesta handlar om att vänta på att bankerna ska sköta överföringen av pengarna. Där är mäklaren mellanhanden, så du behöver själv inte ha någon kontakt med banken.

Så här går tillträdet till

  1. På tillträdesdagen träffas du, säljaren och mäklaren, oftast på mäklarens kontor. Där går ni igenom och skriver på en likvidavräkning, som visar hur mycket pengar ska betalas, och till vem.
  2. Mäklaren skickar likvidavräkningen till din bank, som sedan kontaktar säljarens bank för att få uppgifter kring de lån som ska lösas.
  3. Din bank för över pengar och löser säljarens lån. Blir det pengar över efter att lånen är lösta, förs de över till säljarens konto.
  4. Din bank skickar ett kvitto på transaktionerna till mäklaren, som både du och säljaren får en kopia av.
  5. Nu är allt klart och alla rättigheter och skyldigheter för bostaden övergår till dig. Du får nycklarna till ditt nya hem och kan flytta in.

Säljaren ansvarar för dolda fel du hittar i efterhand

Om du upptäcker några dolda fel i huset eller lägenheten efter att du flyttat in är det fortfarande säljaren som ansvarar. Du ska i så fall undersöka felen och reklamera till säljaren. Kontakta mäklaren som sålt lägenheten för att få information om hur du ska göra.

Försäkringar du måste ha

Oavsett hur du bor behöver du ha en hemförsäkring. Genom vårt samarbete med If har du möjlighet att försäkra din bostad förmånligt.

Om du bor i en bostadsrätt måste du också ha en bostadsrättsförsäkring. Många försäkringsbolag erbjuder bostadsrättsförsäkring som ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen. I en del bostadsrättsföreningar ingår försäkringen i föreningens fastighetsförsäkring. 

Försäkringar för extra skydd

Ibland händer något oförutsett i livet som gör att din ekonomi förändras. Ett Utgiftsskydd hjälper dig betala dina boendekostnader om du blir sjukskriven eller arbetslös.

En livförsäkring kan göra stor skillnad om det allra värsta händer och du avlider. Om du har en partner och/eller barn som du lever med, kan pengarna från försäkringen hjälpa dem att klara ekonomin.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vanliga frågor om tillträde

Familjejuridik – ta hjälp av en jurist

Att köpa bostad är en viktig händelse i livet och då är det bra att se över den familjejuridiska situationen. Via vår samarbetspartner Familjens Jurist får du en gratis genomgång av din situation med en jurist. Du får även teckna de vanligaste avtalen online till ett rabatterat pris.

Som Premiumkund i Nordea får du ett ännu förmånligare erbjudande på Familjens Jurists tjänster.

Läs mer om erbjudandet om familjejuridik