Vad är tillträde och hur går det till?

Tillträdet är då du som köpare får tillgång till din nya bostad, och alltså får flytta in. Dagen tillträdet sker kallas för tillträdesdagen. Det är på tillträdesdagen du slutför betalningen av köpeskillingen till säljaren, och det är också den dagen ditt bolån betalas ut.

Mäklaren kallar köparen och säljaren till mötet för tillträdet, med en föreslagen tid och plats, vanligtvis mäklarens kontor. I samband med mötesinbjudan skickar mäklaren oftast med kontraktet som du och säljaren kan titta på innan. Tänk även på att ta med dig legitimation till mötet.

Det här händer på tillträdesdagen

Tillträdet brukar ta ungefär en timme. Under mötet går ni igenom de dokument som ska skrivas under, och väntar på att bankerna ska sköta överföringen av pengarna. Där är mäklaren mellanhanden, så du behöver själv inte ha någon kontakt med banken. Så här går det vanligtvis till:

  1. På tillträdesdagen träffas du, säljaren och mäklaren, oftast på mäklarens kontor. Där går ni igenom och skriver på en likvidavräkning, som visar hur mycket pengar ska betalas, och till vem.
  2. Mäklaren skickar likvidavräkningen till din bank, som sedan kontaktar säljarens bank för att få uppgifter kring de lån som ska lösas.
  3. Din bank för över pengar och löser säljarens lån. Blir det pengar över efter att lånen är lösta förs de över till säljarens konto.
  4. Din bank skickar ett kvitto på transaktionerna till mäklaren, som både du och säljaren får en kopia av.
  5. Vid tillträden för hus och villa kommer ni dessutom att skriva under ett så kallat köpebrev.
  6. Nu är allt klart och alla rättigheter och skyldigheter för bostaden övergår till dig. Du får nycklarna till ditt nya hem och kan flytta in.

Behöver du ett lån innan du sålt din bostad?

Om du inte hunnit sälja din gamla bostad innan du flyttar in i din nya, kan du ta ett tillfälligt överbryggningslån. Du behöver inte göra några avbetalningar på lånet, utan du betalar tillbaka hela lånet när du fått pengarna från försäljningen av din gamla bostad.

Säljaren ansvarar för dolda fel du hittar i efterhand

Om du upptäcker några dolda fel i huset eller lägenheten efter att du flyttat in är det fortfarande säljaren som ansvarar. Du ska i så fall undersöka felen och reklamera till säljaren. Kontakta mäklaren som sålt lägenheten för att få information om hur du ska göra.

Teckna hemförsäkring innan du flyttar in

Oavsett hur du bor behöver du ha en hemförsäkring. Genom vårt samarbete med If har du möjlighet att försäkra din bostad förmånligt. Se till att teckna hemförsäkringen innan du flyttar in, så att den gäller från och med tillträdesdagen.

Om du bor i en bostadsrätt måste du också ha en bostadsrättsförsäkring. Många försäkringsbolag erbjuder bostadsrättsförsäkring som ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen. I en del bostadsrättsföreningar ingår försäkringen i föreningens fastighetsförsäkring.

Här kan du läsa om varför det är bra att ha en hemförsäkring.

Vanliga frågor om tillträde