Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Tillträde och försäkringar

Steg 5: Information om tillträdet och om försäkringar du måste ha samt försäkringar du kan behöva.

Tillträdet – så här går det till

Innan du skriver på kontraktet för din nya bostad kommer du och säljaren överens om när du kan flytta in. Den dagen som du får flytta in kallas för tillträdesdag. Det är från den dagen dina försäkringar ska gälla och det är också den dagen ditt bolån betalas ut.

På tillträdesdagen träffas du, säljaren och mäklaren. Du och säljaren skriver på en likvidavräkning, där det står hur köpeskillingen ska betalas. När allt är klart får du nycklarna till ditt nya boende och kan flytta in. Tillträdet brukar ta ungefär en timme.  

Om du hittar fel i efterhand

Om du upptäcker några dolda fel i huset eller lägenheten efter att du flyttat in är det fortfarande säljaren som ansvarar. Du ska i så fall undersöka felen och reklamera till säljaren. Kontakta mäklaren som sålt lägenheten för att få information om hur du ska göra.

Försäkringar du måste ha

Oavsett hur du bor behöver du ha en hemförsäkring. Genom vårt samarbete med If har du möjlighet att försäkra din bostad förmånligt. Om du är inneboende hos någon ska du alltid kontrollera att den personen har en hemförsäkring och att den gäller även för dig.

Om du bor i en bostadsrätt måste du också ha en bostadsrättsförsäkring. Många försäkringsbolag erbjuder bostadsrättsförsäkring som ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen. I en del bostadsrättsföreningar ingår försäkringen i föreningens fastighetsförsäkring. 

Frivilliga försäkringar för extra skydd

Utgiftsskydd hjälper dig betala dina boendekostnader om du blir sjukskriven eller arbetslös. Läs mer om Utgiftsskydd.

En livförsäkring kan göra stor skillnad om det allra värsta händer och du avlider. Om du har en partner och/eller barn som du lever med kan pengarna från försäkringen hjälpa dem att klara ekonomin.

"Hoppsan! Vänligen tillåt cookies för att se sådant här innehåll från Nordea"

Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?

Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om ett lånelöfte.