Ta kontroll över din privatekonomi i 5 steg

Första steget till en sund privatekonomi handlar om att ha pengar kvar efter att du betalat dina räkningar varje månad. Det bästa sättet att få översikt och kontroll över dina pengar är att göra en hushållsbudget

När du har koll på dina inkomster och utgifter måste du också se till att ta hand om överskottet på ett bra sätt. I korthet handlar det om att skapa sunda rutiner och bygga din ekonomi på längre sikt. 

Modellen är framtagen av vår privatekonom Anders Stenkrona. Han har doktorerat i finansiell ekonomi vid Stockholms universitet. Han är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi.

Tips! Ladda ned foldern "Få koll och ta kontroll"Öppnas i nytt fönster och fyll i den samtidigt som du går igenom de fem stegen för hur du får en hälsosammare ekonomi.

Webbinarieserie: "Hälsosam ekonomi"

Ta steget till en sund privatekonomi och titta på webbinarierna i ”Hälsosam ekonomi”. I fem olika steg går Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea, igenom allt från akutbuffert till pension och månadssparande. 

Titta på webbinarierna

1. Skaffa akutbuffert
2. Betala av dyra lån
3. Skaffa trygghetsbuffert
4. Se över pensionen
5. Fortsätt månadsspara

Steg 1: Skaffa en akutbuffert för det oväntade

Börja med att sätta upp en akutbuffert för oförutsedda händelser på ett separat sparkonto. Med en sådan på plats kan du enkelt betala en rotfyllning, laga bilen eller köpa en ny spis om du skulle behöva. En buffert på 10 000 till 30 000 kronor brukar räcka för de flesta akuta situationer.

Skaffa en akutbuffert på sparkonto

Steg 2: betala av dyra konsumtionslån

Se till att följa din budget så du kan undvika att ta dyra konsumtionslån. Om du köper någonting på kredit, se då till att du betalar av lånet i snabbare takt än det du köpt minskar i värde. Har du flera olika konsumtionslån, samla dem i ett privatlån och få på så sätt ner räntan.

Samla lån och krediter i ett privatlån

Steg 3: skaffa en trygghetsbuffert eller försäkra dig

Hur skulle du klara dig om du förlorar jobbet eller blir sjukskriven? Se till att du klarar dig utan lön under så lång tid du tror det tar för dig att hitta ett nytt jobb med liknande inkomst. Vi rekommenderar att du har två till tre månadslöner på ett separat sparkonto eller en lämplig trygghetsförsäkring.

Se vilket skydd som passar dig bäst

Steg 4: se över och maxa din pension

Få koll på hur ditt pensionssparande mår genom att göra en prognos på minpension.se och boka ett möte med en rådgivare. Ett eget pensionssparande är viktigt om du vill ha det liv du önskar som pensionär. Ju tidigare du börjar, desto enklare är det att spara ihop till en rimlig pension. Se till att prioritera dig själv så att du kan leva gott när du blir äldre.

Se över din pension

Steg 5: fortsätt att månadsspara

Att spara regelbundet är viktigt av två skäl. Dels för att det känns bra att själv spara ihop till det du vill ha. Men också för att du lär dig klara dig på mindre pengar än du tjänar. På kort sikt (0-3 år) sparar du bäst på sparkonto och på längre sikt brukar fondsparande ge bättre avkastning. Spara till det som motiverar dig, då är chansen störst att det blir av.

Börja månadsspara

Poddavsnitt om hälsosam ekonomi

I vår podd Sparpepp går Anders Stenkrona igenom vad hälsosam ekonomi är under fem poddavsnitt. I första avsnittet går Anders igenom steg 1, hur man sätter upp en akutbuffert, i andra avsnittet går han igenom steg 2, att betala av dyra lån och så vidare.

Lyssna här på alla avsnittÖppnas i nytt fönster (De om hälsosam ekonomi börjar på avsnitt 118 och framåt.)

Sparpepp new logo with background colour

Hur sparar jag smart när räntan stiger?

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Anders Stenkrona, Nordeas privatekonom, berättar hur du sparar smart när räntan stiger. Inspelat 13 september 2022.

Spara 10 procent av lönen

Genom att spendera mindre än du tjänar får du se hur dina besparingar växer. Om du sparar 10 procent av din lön varje månad kommer du ha sparat ihop en månadslön i buffert efter 10 månader.

Ett tips är att spara först, innan alla andra utgifter. Då ökar chansen att du lyckas. I takt med att pengarna på kontot ökar så blir det mer och mer motiverande att spara.

Hälsotesta din ekonomi

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea