Anmäl bedrägeri – så gör du om du blivit utsatt

Har du blivit utsatt för bedrägeri? Då ska du både anmäla det till oss och göra en polisanmälan. Här kan du läsa om de åtgärder du bör ta om du blivit drabbad.

Blivit utsatt för bedrägeri? Så anmäler du det

Om du blivit utsatt för bedrägeri, eller misstänker att du blivit det, då anmäler du det genom att ringa vår kundservice på 0771-22 44 88Öppnas i nytt fönster. Kundservice har öppet vardagar kl. 8–20 och helger kl. 9–17. Vi kan behöva spärra ditt mobila BankID och kort på en gång.

Om du upptäcker något som inte följer det normala mönstret i appen eller nätbanken, avbryt då omedelbart besöket och ring kundservice.

Spärra kort

Spärra BankID

Spärra personlig kod, e-kod och Nordea e-ID Kundservice

Gör alltid en polisanmälan

Om du har blivit utsatt för bedrägeri ska du alltid göra en polisanmälan. Det kan du antingen göra genom att ringa 114 14, via polisen.seÖppnas i nytt fönster eller besöka en polisstation.

Anmäl och rapportera misstänkta bedrägeriförsök

Att rapportera misstänkta bedrägeriförsök är en viktig åtgärd för att bekämpa nätfiske och skydda andra användare. Genom att agera snabbt och rapportera försöken, kan vi förhindra att fler människor drabbas. Här är några steg du kan ta för att anmäla bedrägeriförsök:

  • Om du tar emot ett misstänkt phishingmejl, bör du rapportera det till din e-postleverantör. De har ofta en funktion för att markera meddelanden som skräppost eller rapportera bluffmejl.
  • Om du blir utsatt för smishing, det vill säga phishing via sms, bör du meddela din telefonoperatör om det misstänkta meddelandet. De kan vidta åtgärder för att blockera bedragarna och skydda andra användare.
  • Om det rör sig om ett försök att lura dig genom att utge sig för att vara från en myndighet eller bank – så kallad spoofing – bör du också rapportera det till den berörda institutionen. De har ofta särskilda enheter som hanterar bedrägeriförsök.