Vad är smishing?

Smishing – en kombination av orden sms och phishing – är en bedrägerimetod som går ut på att skicka falska textmeddelanden, även kallade bluff-sms.

Det är en manipulativ teknik som bedragare använder för att utnyttja människors förtroende för sms-kommunikation. Målet är att lura människor att avslöja personlig information, bankuppgifter eller att klicka på skadliga länkar. Det är även vanligt att sms:en innehåller ett telefonnummer till en falsk kundtjänst.

Hur går smishing till?

Smishingattacker utnyttjar ofta människors nyfikenhet, brådska eller bristande misstänksamhet. Bedragarna skapar medvetet meddelanden som verkar vara från pålitliga källor, som en bank eller en känd organisation, för att övertyga mottagaren att agera omedelbart.

Dessa bluff-sms kan innehålla lockande erbjudanden, varningar om påstådda problem med ditt konto eller till och med falska nödsituationer.

Länkar till skadliga webbplatser

Ett vanligt smishingknep är att inkludera länkar till skadliga webbplatser i sms:et. När du klickar på länken, kan du omedvetet ladda ner skadlig programvara, eller hamna på en bluffsida som ber om dina inloggningsuppgifter eller annan personlig information.

Bedragarna kan även be dig svara med känslig information, som till exempel lösenord eller kontouppgifter, direkt via sms.

"Hej mamma"-sms

Sms som börjar som ovan är ett bedrägeriknep som har ökat. Bedragarna utger sig för att vara ett barn eller ett barnbarn som skickar sms till mamma, pappa, mor- eller farföräldrar. Ofta påstår "barnet" att telefonen gått sönder och att hen därför har nytt nummer. Efter några meddelanden ber barnet om pengar. 

Genom att motringa, kontrollera och vara sunt misstänksam minskar vi risken att bli lurade av bedragarna. 

Hur kan jag skydda mig mot smishing?

Här är några tips att följa, som minskar risken att bli bedragen av bluff-sms:

  • Om du får ett sms från en avsändare som du inte känner igen eller inte förväntade dig att höra från, var försiktig med att svara eller agera.
  • Innan du klickar på länkar i sms, ta en närmare titt på webbadressen. Långa webbadresser, eller såna som ser misstänkta ut, kan vara tecken på bedrägeri.
  • Dela aldrig känslig information via sms. Varken vi, andra banker eller någon legitim organisation kommer någonsin be dig skicka känslig information som lösenord eller kortnummer via sms. Använd heller aldrig ditt BankID på uppmaning av någon.
  • Om du är osäker på om ett sms kommer från din bank eller annan organisation, använd officiella kontaktuppgifter från respektive företags hemsida eller app för att verifiera informationen.
  • Installera en pålitlig säkerhetsapp i din telefon, för att identifiera och blockera potentiellt skadliga meddelanden och länkar.

Har du blivit utsatt för smishing?

Om du har blivit utsatt för smishing – eller någon annan form av bedrägeri – ska du alltid anmäla det både till oss och till polisen.