Ekonomitips för dig som student

För att få ekonomin att gå ihop på en studentbudget handlar det om att fokusera på två saker. Hur du kan öka dina inkomster och hur du kan minska dina utgifter. Ta del av tipsen nedan.

Öka dina inkomster som student

Jobba extra vid sidan av studierna
Skattejämka på din inkomst
Ansök om bostadsbidrag
Undersök möjlighet till stipendium

Jobba extra vid sidan av studierna

Eftersom du bara får studiemedel under 40 veckor om året, behöver du ha en inkomst under de resterande 12 veckorna. Att jobba extra eller sommarjobba är ett bra sätt att få in pengar. Det kan också ge dig värdefulla kontakter och erfarenheter inom det område du studerar. Se bara till att du inte tjänar för mycket under året, så att du blir återbetalningsskyldig till CSN.

Skattejämka på din inkomst

Jobbar du extra under studietiden kan du skattejämka på din inkomst. Det innebär att du ansöker hos Skatteverket om att din arbetsgivare ska dra mindre skatt på din lön. På så sätt får du mer pengar att röra dig med varje månad. Du får då samtidigt mindre skatteåterbäring i samband med deklarationen. Se bara till att de inte drar för lite skatt, så att du får betala kvarskatt.

Ansök om bostadsbidrag

Du som är under 29 år kan ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan. För det krävs att du har en boendekostnad på minst 1 800 kronor, och en årsinkomst under 86 720 kronor. Som inkomst räknas 80 % av studiebidraget, lön samt vinster från försäljningar av värdepapper och fastigheter. Är din inkomst högre än du uppger i ansökan kan du bli återbetalningsskyldig.

Undersök möjlighet till stipendium

Undersök om du har rätt till stipendium. Det finns allt från ämnesspecifika stipendier till allmänna stipendieprogram för studenter. Hos LänsstyrelsenÖppnas i nytt fönster kan du söka bland alla stiftelser i Sverige som ger ut stipendier, och se om något passar dig. Utbildningsstipendier är dessutom skattefria.

Så kan du minska dina utgifter

Gör en budget
Utforska boendealternativ
Laga mat hemma
Nyttja studentrabatter
Låna eller köp begagnad kurslitteratur

Gör en budget

Gör en budget över dina inkomster och utgifter varje månad. Det ger dig en översikt över din ekonomiska situation, och hjälper dig att identifiera områden där du kan minska kostnaderna.

Utforska boendealternativ

Utforska prisvärda boendealternativ, som delade lägenheter eller studentbostäder. Att dela boende med andra studenter kan sänka dina boendekostnader betydligt. Vissa studentbostäder har dessutom två hyresfria månader under sommaren.

Laga mat hemma

Mat är en av våra största utgifter. Att laga din egen mat istället för att äta ute kan spara dig mycket pengar. Särskilt om du lagar mycket mat så det räcker till matlådor. Du kan även brygga eget kaffe, istället för att köpa kaffe på stan eller i skolan.

Låna eller köp begagnad kurslitteratur

Med lite framförhållning kan du tidigt ta reda på vilka böcker du behöver under terminen, och låna dessa på biblioteket. Skulle du inte lyckas med det är det billigare att köpa begagnade böcker än nya.

Kan du spara en slant medan du pluggar?

Att investera i ett långsiktigt sparande är kanske inte det första man tänker på när ekonomin är svår att få ihop. Men om du gör en budget, och håller dig till den, kanske du ser att du får en slant över.

Det viktigaste är inte hur mycket du sparar, utan att du faktiskt börjar. Det kan räcka med 100 kronor i månaden till en början. Genom att investera i fonder ger du dina pengar chansen att växa över tid.

Ta hjälp av vår sparrobot Nora, så får du en fond rekommenderad till dig.

Bli studentkund

Få våra mest använda banktjänster kostnadsfritt.

Läs mer om vårt studenterbjudande