Tips för dig som jobbar vid sidan av studierna

Att kombinera studier med arbete handlar inte bara om att tjäna extra pengar. Att få värdefull arbetslivserfarenhet redan under studietiden kan lägga en ovärdelig grund för din framtida karriär.

Här är några generella tips för hur du hittar balansen mellan plugg och jobb, så att du får ut det mesta av båda delar:

Planera din tid effektivt

Använd en kalender eller planeringsapp för att hålla koll på dina scheman och deadlines. Prioritera uppgifter och dela upp större projekt i mindre delar. Effektiv planering hjälper dig att balansera både studier och arbete.

Hitta en flexibel arbetsgivare

En flexibel arbetsgivare är avgörande. Sök efter jobb som erbjuder anpassade arbetstider, som deltidsjobb eller extrajobb. Var tydlig med dina behov och diskutera ditt studieschema öppet med arbetsgivaren.

Få ut det mesta av din ekonomi

Att balansera ekonomi med studier är en stor utmaning för många studenter. För att lyckas handlar det inte bara om att öka dina inkomster, utan också om att hitta sätt att minska dina utgifter.

Läs våra bästa tips på hur du maxar ekonomin under studietiden.

Håll koll på inkomstgränserna

Du som jobbar extra vid sidan av studierna behöver ha koll på CSN:s regler för hur mycket du får tjäna utan att förlora ditt studiestöd.

Skatteverket har också regler för hur mycket du får tjäna på ett år utan att behöva betala skatt.

Sätt realistiska mål

Sätt uppnåeliga mål för både studier och arbete. Undvik att överbelasta dig själv och lär dig att säga nej när det behövs. Att ha klara och realistiska mål hjälper dig behålla balansen och minska stress.

Utnyttja studieförmåner och stipendier

Ta reda på vilka studieförmåner och stipendier som finns tillgängliga för dig. Ansök i god tid och förbered alla nödvändiga dokument. Stipendier och förmåner kan avlasta din ekonomiska börda.

Som Nordeakund får du alltid våra vanligaste tjänster gratis medan du pluggar. Kolla in vårt studenterbjudande här.

Ha hälsan i fokus

Ta hand om din hälsa genom att äta näringsrikt, sova tillräckligt och motionera regelbundet. Se även till att ta regelbundna pauser, med en kort promenad eller bara några djupa andetag.

En sund livsstil ger dig energi och förbättrar din koncentration. Och balansen mellan produktivitet och vila är nyckeln till att hålla dig frisk och fokuserad.

Tveka heller inte att be om hjälp om det blir för mycket. Prata med lärare, arbetsgivare, vänner eller familj för att få stöd. Många skolor erbjuder också rådgivningstjänster som kan vara till stor hjälp.

Tips för dig som har ett jobb och börjar plugga igen

Att kombinera jobb och studier senare i livet kan kännas lite extra utmanande, särskilt om du har lån, bostad och familj. Här är 6 snabba tips att ta med dig innan du påbörjar studierna:

  • Planera ekonomin noggrant. Gör en budget för att hantera studielån, bostadskostnader och familjeutgifter. Se över dina utgifter och prioritera det nödvändigaste.
  • Kommunicera med din arbetsgivare. Diskutera dina nya studieplaner och se om det finns möjlighet till flexibla arbetstider eller deltidsarbete.
  • Prata med din familj om dina planer och se till att ni har en gemensam förståelse för hur detta kommer att påverka er vardag. Dela upp hushållssysslor och ansvarsområden.
  • Ta reda på om det finns studieförmåner eller stipendier tillgängliga för dig. Vissa arbetsgivare erbjuder också utbildningsbidrag för anställda som vill vidareutbilda sig.
  • Hitta en studieteknik som fungerar och anpassa den efter dina nya omständigheter. Hitta tidseffektiva sätt att plugga på, som att lyssna på ljudböcker eller göra anteckningar på språng.
  • Ta reda på hur deltidsarbete påverkar din framtida pension. När du går ner i arbetstid får det en påverkan på den pension du får ut när du blir äldre. Men det finns sätt att kompensera för det bortfallet – läs mer om pension vid deltidsarbete här.