Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Ekonomipejl – en utbildning i privatekonomi för unga

Vi vill att ungdomar tidigt ska lära sig varför det är så viktigt att kunna hantera sin ekonomi. Därför erbjuder vi Ekonomipejl, en kostnadsfri utbildning i privatekonomi.

Vi vill lära ungdomar att hantera sin ekonomi

Att växa upp är inte alltid helt lätt – allt från att fixa första jobbet eller bostad kräver mycket och kan kännas överväldigande. Hamnar man lite fel från början så kan det bli onödigt tufft Vi vill göra det lättare att hantera övergången in i vuxenlivet genom att utbilda barn och ungdomar i privatekonomi. 

I en undersökning* Nordea genomförde i mars 2019 svarade nästan hälften av ungdomarna i åldern 13–18 år att de helt saknar eller har låg kunskap om hur man startar ett sparande eller hur man gör en budget. Åtta av tio har låg kunskap om sparande i fonder och aktier. Också vad gäller bostadslån är det lika stor andel som inte anser sig ha tillräcklig kunskap. Nio av tio tycker inte att de har tillräcklig kunskap om pensionssparande. Behovet av ekonomisk utbildning redan i ung ålder är stort. 

Ekonomipejl är en kostnadsfri utbildning i privatekonomi för unga. 

Utbildningen är helt varumärkesneutral med fokus på ekonomisk kunskap som alla har nytta av att kunna – oavsett vilken bank du är kund i! 

Med utbildningen vill vi att ungdomar tidigt ska lära sig varför det är så viktigt att kunna hantera sin ekonomi och få ett enklare steg in i vuxenlivet.

*Läs mer om Nordeas undersökning om ungas ekonomikunskaperÖppnas i nytt fönster

Vad pratar vi om?

Ekonomipejl är avsett att vara ett komplement till den kunskap som ska förvärvas enligt skolans läroplan. Vi pratar bland annat om:

  • Vad har banken för påverkan i samhället?
  • Hur kan jag undvika att bli lurad på nätet?
  • Vad kostar jag varje månad och vad kostar det att flytta hemifrån?
  • Vilka är grundpelarna i min privatekonomi? Inkomster, utgifter och budget
  • Varför är det så viktigt att betala sin räkning i tid?
  • Hur gör jag för att betala en räkning?

Utöver detta ger vi utrymme för reflektioner, analyser och frågor från åhörarna. 

Hur går det till?

Ekonomipejl genomförs av Nordeas utbildade medarbetare och föreläsningen tar mellan en och två timmar. Vi kommer till er för att träffa ungdomarna i den miljö de är vana vid för att skapa en trygghet. 

Ekonomipejl går att genomföra både för enskilda klasser och större grupper och materialet är väldigt flexibelt och anpassningsbart. Har ni önskemål så gör vi vårt yttersta för att tillgodose det. 

Vi besöker vi bl.a skolor, fritidsgårdar, sommargårdar och föreningar för att dela med oss av vår kunskap. 

Vill du veta mer eller boka ett besök? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig. 

Ett smakprov

Vad betyder egentligen inflation, avkastning och index? Du hittar svaren i vår ordlista för finansiella termer (pdf, 72 KB)Öppnas i nytt fönster

Jag är intresserad av Ekonomipejl, kontakta mig.