Ekonomipejl – en utbildning i privatekonomi för unga

Vi vill att ungdomar tidigt ska lära sig varför det är så viktigt att kunna hantera sin ekonomi. Därför erbjuder vi Ekonomipejl, en kostnadsfri utbildning i privatekonomi.

Jag är intresserad av Ekonomipejl, kontakta mig.

Vi vill lära ungdomar att hantera sin ekonomi

Att växa upp är inte alltid helt lätt – allt från att fixa första jobbet eller bostaden kräver mycket och kan kännas överväldigande. Hamnar man lite fel från början så kan det bli tufft. Vi vill göra det lättare att hantera övergången till vuxenlivet genom att utbilda barn och ungdomar i privatekonomi.

I en undersökning* vi genomförde i mars 2019 svarade nästan hälften av ungdomarna i åldern 13–18 år att de helt saknar eller har låg kunskap om hur man startar ett sparande eller hur man gör en budget. Åtta av tio har låg kunskap om sparande i fonder och aktier. Också vad gäller bostadslån är det lika stor andel som inte anser sig ha tillräcklig kunskap. Nio av tio tycker inte att de har tillräcklig kunskap om pensionssparande. Behovet av ekonomisk utbildning redan i ung ålder är stort. 

Ekonomipejl är en kostnadsfri utbildning i privatekonomi för unga. 

Utbildningen är helt varumärkesneutral med fokus på ekonomisk kunskap som alla har nytta av att kunna – oavsett vilken bank du är kund i.

Genom utbildningen vill vi att ungdomar tidigt ska lära sig varför det är så viktigt att kunna hantera sin ekonomi.

*Läs mer om Nordeas undersökning om ungas ekonomikunskaperÖppnas i nytt fönster

Vad pratar vi om?

Ekonomipejl är avsett att vara ett komplement till den kunskap som ska förvärvas enligt skolans läroplan. Vi pratar bland annat om:

  • Vad har banken för påverkan i samhället?
  • Hur använder jag digitala banktjänster på ett säkert sätt och hur skyddar jag mig mot bedrägerier?
  • Vad kostar jag varje månad och vad kostar det att flytta hemifrån?
  • Vilka är grundpelarna i min privatekonomi? Inkomster, utgifter och budget
  • Varför är det så viktigt att betala sin räkning i tid?
  • Hur gör jag för att betala en räkning?

Utöver detta ger vi utrymme för reflektioner, analyser och frågor från åhörarna. 

Hur går det till?

Ekonomipejl genomförs av våra utbildade medarbetare och föreläsningen tar ungefär en timme. Då vi inte just nu besöker skolor genomför vi föreläsningen online. 

Då du bokat ett besök kontaktar vi dig och skickar en mötesbokning. Länken till föreläsningen skickas till läraren som skickar vidare den till dem som ska delta i föreläsningen. På så vis kan du som lärare vara säker på att endast dina elever deltar. 

Efter föreläsningen är slut raderar vi alla uppgifter vi har om dig som bokat samt vem som deltagit i föreläsningen. 

Ekonomipejl går att genomföra både för enskilda klasser och större grupper och materialet är väldigt flexibelt och anpassningsbart. Har ni önskemål så gör vi vårt yttersta för att tillgodose det. 

Vill du veta mer eller boka ett besök? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.