Vad är vishing?
Vishing, en hopskrivning av engelskans "voice phishing", är en bedrägerimetod som bedragare använder via telefon. Deras mål är att lura dig att avslöja personlig information, använda ditt BankID eller utföra ekonomiska transaktioner. Bedragarna utger sig ofta för att vara från en bank, myndighet eller någon annan trovärdig organisation.
Hur går vishing till?
Telefonbedrägerier involverar ofta skickliga manipulatörer som använder röst och retorik för att lura sina offer. Ofta försöker de skapa en falsk känsla av brådska eller oro, för att få dig att agera snabbt utan att tänka efter.
Hot om en fiktiv nödsituation
Bedragarna kanske börjar med att skapa en påhittad nödsituation. Till exempel påstår de att ditt konto är hotat eller att det har skett ett säkerhetsintrång.
Genom att spela på din oro och vilja att lösa problemet snabbt, försöker de få dig att avslöja känslig information. Det kan vara allt från kortnummer, CVV-koder och lösenord till personliga identifieringsuppgifter. De kan även uppmana dig att använda ditt BankID för att godkänna eller signera saker.
Lockar med fina erbjudanden
Dessa bedragare kan också locka med erbjudanden, exempelvis falska vinstmeddelanden eller "exklusiva" erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. Deras mål är då att få dig att agera impulsivt utan att noga överväga konsekvenserna.
Vishing med hembesök
Här kan det börja med att "polisen" eller "banken" ringer för att berätta något, och lite senare under dagen kommer de hem till offret för att fullfölja ärendet.
– När bedragarna sedan knackar på dörren, utklädda till polisen eller banken, får de med sig mer eller mindre husets alla värdesaker. Självklart med löftet om att detta ska förvaras säkert, säger Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea.
Riktar in sig på äldre
De som drabbas av fysisk vishing är ofta födda på 30- och 40-talet. De är inte så digitala och därmed svåra att få att föra över pengar elektroniskt. Däremot luras de att lämna ifrån sig värdesaker eller kort fysiskt när de uppmanas att göra så till polis, bank eller annan auktoritet.
– Prata med era föräldrar eller mor- och farföräldrar om detta tillvägagångssätt. Påminn dem om att aldrig släppa in någon okänd i hemmet eller ge ut några värdesaker eller uppgifter, säger Amalia.