Så köper du nyproduktion – steg för steg

Att köpa en nyproduktion skiljer sig en del från att köpa en befintlig bostad. Här går vi igenom hela processen, steg för steg. Se vad du själv behöver göra och tänka på, och vad vi hjälper dig med.

Steg 1: Räkna ut hur mycket du kan köpa för
Steg 2: Gör en intresseanmälan
Steg 3: Säljstart och köpanmälan
Steg 4: Bokningsavtal och bokningsavgift
Steg 5: Förhandsavtal och förskottsbetalning
Steg 6: Tillval
Steg 7: Upplåtelseavtal och handpenning
Steg 8: Slutbesiktning
Steg 9: Boka möte för bolåneupplägg
Steg 10: Betalning och tillträde

Steg 1: Räkna ut hur mycket du kan köpa för

Innan du börjar leta efter ett nytt hem är det bra att ha koll på hur mycket du kan låna till en ny bostad.

Om du redan hittat bostaden du vill köpa kan du räkna ut månadskostnaden för ditt boende i vår bolånekalkyl. Testa att ändra räntan och se hur dina kostnader går upp eller ner, beroende på vilken ränta du har.

Genom att förstå hur din ekonomi påverkas av ett bostadsköp blir det lättare för dig att hitta en passande nyproduktion.

Steg 2: Gör en intresseanmälan

När du hittar ett nyproduktionsprojekt som du är intresserad av ska du göra en intresseanmälan. I vissa fall är det ”först till kvarn-principen” som gäller, vilken innebär att personen som anmält intresse först också får välja bostad först.

En intresseanmälan gör du oftast på byggherrens hemsida innan säljstart. Du kan göra en intresseanmälan utan att förbinda dig till att köpa en bostad. Då får du nyttig information om projektet, som till exempel när det är säljstart.

Steg 3: Säljstart och köpanmälan

Har du gjort en intresseanmälan kommer du bli kontaktad av byggföretaget när försäljningsstarten närmar sig. Om du är fortsatt intresserad av en bostad behöver du ha ett lånelöfte från oss för att se hur mycket du får låna. Ett lånelöfte är kostnadsfritt och giltigt i sex månader.  

När du har fått ett godkänt lånelöfte lämnar du en köpanmälan till byggherren. Information om hur du gör detta brukar finnas på byggherrens hemsida.

Steg 4: Bokningsavtal och bokningsavgift

Får du möjlighet att köpa en bostad så kommer eventuellt ett bokningsavtal skrivas och en bokningsavgift betalas. Innan du skriver under avtalet är det viktigt att du kontaktar oss för att säkerställa att ditt lånelöfte fortfarande är giltigt. 

Hur stor bokningsavgiften är varierar beroende på byggherre, och det är inte heller alla byggherrar som tar ut en avgift. Avgiften tillhör totalsumman och kommer dras av från den slutliga summan som du betalar för bostaden.

Bryter du mot bokningsavtalet kan du behöva betala skadestånd och du kan förlora en del av eller hela bokningsavgiften. Om du behöver hjälp med finansiering till bokningsavgiften kan ett privatlån passa.

Steg 5: Förhandsavtal och förskottsbetalning

När bildandet av bostadsrättsföreningen är klar ska det i vissa fall tecknas ett förhandsavtal mellan dig och föreningen. Ibland tecknas ett upplåtelseavtal direkt. Det är i detta steg som du förbinder dig att köpa bostadsrätten. Precis som i det förra steget är det viktigt att du stämmer av med oss att du har ett giltigt lånelöfte innan du skriver under ett förhandsavtal.

I förhandsavtalet ingår ofta en förskottsbetalning. Denna avgift är en del av handpenningen och kommer räknas av från totalsumman i slutbesiktningen. Behöver du hjälp med finansiering till handpenningen kan du ansöka om ett handpenningslån.

Steg 6: Tillval

När ett antal bostäder har sålts brukar byggstarten komma i gång. Om byggherren erbjuder dig att göra tillval så sker det under byggnadsfasen. Då får du bland annat välja köksluckor, dörrhandtag och kakel.

Steg 7: Upplåtelseavtal och handpenning

Två till fyra månader innan du får flytta in kommer mäklaren kontakta dig. Det är nu dags för dig att skriva under upplåtelseavtalet och betala in handpenningen. Innan du gör det är det viktigt att du kontaktar oss så att vi kan göra en sista kreditprövning. Sedan kan vi ge dig ett slutgiltigt besked om din bolåneansökan. 

I samband med att upplåtelseavtalet skrivs under ska resten av handpenningen betalas in. Handpenningen är vanligtvis tio procent av priset på bostaden. Kom ihåg att om du tidigare gjort inbetalningar till byggherren, som exempelvis en förskottsbetalning, räknas dem till handpenningen.

I detta steg får du även praktisk information av mäklaren om den slutgiltiga betalningen, som brukar ske strax innan du får tillträde till bostaden.

Steg 8: Slutbesiktning

Slutbesiktningen brukar ske när bostaden är klar, vilket vanligtvis är några veckor innan inflyttningsdatumet. Här är det bra om du är med på besiktningen för att exempelvis kontrollera att dina tillval blev som du tänkt.

Steg 9: Boka möte för bolåneupplägg

I god tid innan dagen för inflyttning behöver du boka ett möte med oss för att bestämma låneupplägg. Här ser vi över möjligheten till gröna bolån, där du får rabatterad bolåneränta om din nya bostad uppfyller miljökraven.

Vi diskuterar även hur du vill ha dina lån uppdelade och till vilken bindningstid, samt ser över din ekonomiska trygghet och dina försäkringar. Glöm inte heller att se över din juridiska situation, flytta el-abonnemang och adressändra hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster till inflyttningsdagen.

Steg 10: Betalning och tillträde

En kortare tid innan tillträdesdagen får du göra en slutbetalning av bostaden där alla eventuella tillval också betalas. Denna slutbetalning hjälper vi till med. Vid själva tillträdesdagen blir du formellt ägare, får nycklarna i handen och kan äntligen flytta in i ditt nya hem.

Vi hjälper dig med lånet till din nya bostad

Vi har stor erfarenhet av nyproduktion och kan ge råd och förklara hur det går till när du vill låna till din nya bostad. Vi hjälper dig att

  • räkna på din boendekostnad för ditt nya hem
  • ansöka om lånelöfte
  • gå igenom den nya föreningens ekonomiska plan
  • låna till bokningsavgift och handpenning
  • ansöka om bolån till nya bostaden.

Ja tack, kontakta mig!