Vad är kvarskatt?

Om du får betala kvarskatt, eller restskatt som det också kallas, beror det på att du betalat för lite i skatt. När du betalar skatt på dina inkomster är det en preliminärskatt som du betalar. Den baseras på hur mycket du tjänat under föregående år. Men om du har oregelbundna inkomster kan det vara svårt att beräkna detta belopp rätt, vilket kan leda till att du betalar in för lite i skatt. 

I deklarationen som Skatteverket skickar ut i början av året, sammanställs alla dina inkomster för hela föregående år och på så sätt kan Skatteverket räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala i skatt. Om det visar sig att du har betalat för lite i skatt, alltså att den preliminära skattebetalningen varit för låg, får du kvarskatt. 

Varför får jag betala kvarskatt?

Det finns flera anledningar till varför du får betala kvarskatt. Här listar vi de vanligaste.

  • Du har flera arbetsgivare eller pensionsutbetalare, vilket kan leda till att du totalt sett betalat för lite i skatt.
  • Du har inkomster från aktiedepå. Om du sålt aktier som legat i en aktiedepå får du betala skatt på vinsten. 
  • Du som äger en fastighet ska betala fastighetsskatt eller fastighetsavgift. Detta är inkomster som skattetabellerna inte tar hänsyn till. Därför kan det hända att ditt skatteavdrag blir för lågt. 
  • Du har inkomster från en bostadsförsäljning.

När ska kvarskatten betalas?

I ditt slutskattebesked står det hur mycket och när du senast ska betala in din kvarskatt. Skatten ska betalas in på ditt skattekonto med Swish eller genom att göra en inbetalning till Skatteverkets bankgiro. Du hittar ditt skattekonto om du loggar in på Skatteverkets hemsida. Du kan välja att betala allt på en gång eller att dela upp betalningen.

Då får du ditt slutskattebeskedDå ska kvarskatten senast vara betald
April 202412 juli 2024
Juni 202412 september 2024
Augusti 202412 november 2024
December 202412 mars 2025


Om du inte har betalar kvarskatten i tid får du betala en ränta på din skuld. Läs mer om vad som händer om du inte betalat din kvarskatt på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Så minskar du risken för kvarskatt

Dra mer skatt
Jämkning
Lägg undan vinsten

Be din arbetsgivare dra mer skatt

Om du har flera än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare, be den som betalar ut den högsta inkomsten göra skatteavdrag enligt skattetabellen, som du hittar på Skatteverkets hemsida. De andra utbetalarna kan göra avdrag med 30 procent.

Lägg undan vinst efter bostadsaffär

När du har sålt en bostad måste du alltid skatta på vinsten, vilket kan leda till kvarskatt. För att detta inte ska komma som en överraskning, är det därför en god idé att lägga undan pengar motsvarande skatten på ett konto direkt efter försäljningen.