Tips inför deklarationen

Deklarationsdatum 2025

Få deklarationshjälp till rabatterat pris

Behöver du hjälp med deklarationen? Som Nordeakund får du nu rabatterat pris hos Familjens Jurist med att fylla i blanketter inför deklarationen på försäljning av: 

  • Aktier och andra värdepapper (K4)
  • Fastighet (K5)
  • Bostadsrätt (K6)

Pris: 3 490 kronor per blankett (ord. pris: 5 490 kr).

Erbjudandet gäller för möten under hela året som är bokade mellan 1 mars och 15 april 2025.  Behöver du hjälp med fler blanketter, kostar det 1 750 per blankett. 

Ta del av erbjudandet här!Öppnas i nytt fönster

Tips på skatteavdrag du kan göra i deklarationen

Många missar att de kan göra avdrag på vissa utgifter i deklarationen. Att ha koll på vilka skatteavdrag du kan göra kan spara dig tusenlappar varje år. Här listar vi några av de vanligaste avdragen.

Försäljning av bostäder

Om du har sålt en bostad med vinst kan du göra vissa avdrag i deklarationen. Du får till exempel dra av mäklarkostnader och vissa förbättringskostnader.

Reglerna för att dra av förbättringskostnader skiljer sig åt mellan olika typer av förbättringar. De beror även på när förbättringarna gjordes. Läs mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster om vad som gäller.

Om du säljer hus kan du också dra av kostnader för pantbrev och lagfart.

När måste jag betala vinstskatten?

När du måste betala din vinstskatt beror på om du använder pengarna från försäljningen till att köpa en ny bostad. Vid köp av ny bostad kan du, under vissa förutsättningar, ansöka om att skjuta upp betalningen av vinstskatten så länge du bor där. Det kallas för uppskov.

Om du inte köper en ny bostad eller väljer att inte skjuta upp betalningen, betalar du vinstskatten vid deklarationen året efter försäljningen.

Hur deklarerar jag min bostadsförsäljning?

Du deklarerar din bostadsförsäljning för det år som du och köparen har skrivit på kontraktet. Om du sålde bostaden 2024, ska du alltså ta upp försäljningen i deklarationen under våren 2025, eftersom den avser inkomståret 2024.

Ränteavdrag för bolån

Du får göra avdrag med 30 % av dina räntekostnader på ditt bolån, upp till 100 000 kronor. Om du har räntekostnader som överstiger 100 000 kronor, är ränteavdraget 21 % på den delen. Storleken på ditt ränteavdrag beror på lånets storlek och på vilken bolåneränta du har. Du behöver inte ansöka om att få ränteavdrag. Har du ditt bolån hos oss skickar vi in till Skatteverket så att avdraget kommer med i deklarationen. 

Om två personer står som betalningsansvariga för lånet kan ni göra avdrag med 30 %, upp till 100 000 kronor var. Totalt kan ni alltså göra avdrag på upp till 200 000 kronor. För räntekostnader som överstiger 200 000 kronor är avdraget 21 procent.

Läs mer om ränteavdrag för bolån

När betalas ränteavdraget för bolåneräntor ut?

Ränteavdraget betalas ut en gång per år i samband skatteåterbäringen. Men om du vill få tillbaka pengar varje månad istället kan du jämka din skatt.

Köp eller försäljning av värdepapper

Om du har sålt fonder, aktier eller andra värdepapper kan du dra av eventuella förluster mot vinster. 

Hur redovisar jag försäljning av fonder?

Har du sålt fonder rapporterar vi uppgifter om kapitalvinst eller förlust direkt till Skatteverket. Uppgifterna står sedan förtryckta i din deklaration. Läs mer on fonder på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur deklarerar jag schablonintäkten vid direktsparande i fonder?

Du som fondandelsägare ska i din självdeklaration ta upp en schablonintäkt som uppgår till 0,4 % av kapitalunderlaget. Vi redovisar din schablonintäkt på årsuppgiften som skickas ut i januari och den kommer även att förtryckas i deklarationen för dig som privatperson.

Schablonintäkten beskattas sedan som andra kapitalinkomster. För dig som privatperson innebär det att skatten blir 30 % x 0,4 % = 0,12 % av innehavet.

Läs mer om schablonintäkt för direktsparande i fonder

Hur beskattas affärer som görs inom ISK?

De affärer som görs inom ett investeringssparkonto (ISK) behöver inte deklareras. Utdelningar och räntor inom ISK beskattas inte heller. Däremot är ISK föremål för schablonbeskattning som redovisas av oss till Skatteverket och är förtryckt under inkomst av kapital i din deklaration.

Läs mer om skatt på ISK här

Jag har sålt aktier, hur fyller jag i blankett K4?

Frågor kring redovisning gällande försäljning av värdepapper på blankett K4 hänvisar vi till Skatteverket. Du kan ringa dem på 0771-567 567, och även läsa mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Här kan du även läsa mer om hur skatt på aktier fungerar.

Rot- och rutavdrag

Rotavdrag gäller för reparationer och ombyggnationer i hemmet, medan rutavdrag gäller för tjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbete.

Rotavdraget innebär att du får dra av upp till 30 % av arbetskostnaden på renoveringar, upp till högst 50 000 kronor per år. Med rutavdraget får du dra av 50 % av arbetskostnaden. Summan av rot- och rutavdragen får tillsammans som mest vara 75 000 kronor per år.

Eventuella skatteavdrag för rut och rot står förtryckta i deklarationen.

Läs mer om rotavdrag och rutavdrag här.

Resor till och från jobbet

Om du har utgifter för resor till och från jobbet som överstiger 11 000 kronor per år, då har du rätt att få skatteavdrag. Du får endast göra avdrag på den delen som överstiger 11 000 kronor. 

Du måste dessutom bo minst fem kilometer från din arbetsplats, och tidsvinsten med ditt privata fordon måste vara minst två timmar jämfört med kollektivtrafik.

Läs mer om reseavdrag hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster

Hemmakontor

Om du jobbar hemifrån och har ett dedikerat arbetsrum kan du i vissa fall göra avdrag.

För att du ska få göra avdrag för kostnader för ett arbetsrum måste du uppfylla alla dessa krav:

  • Din arbetsgivare tillhandahåller ingen arbetsplats för dig.
  • Det finns ett klart behov av att ha ett arbetsrum i bostaden.
  • Rummet ska bara användas för att arbeta i, inget annat.
  • Din bostad måste vara större än vad som hade krävts om du inte var tvungen att ha ett arbetsrum där.
  • Arbetsrummet får inte ingå i bostadsutrymmet, utan måste vara avskilt från bostaden så att det inte går att nå från övriga rum.

Läs mer om avdrag för hemmakontor hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster

Grön teknik

Om du har installerat solceller, laddstationer för elfordon eller andra åtgärder som främjar grön teknik, kan du ha rätt till ett grönt skatteavdrag. Avdraget gäller för både arbets- och materialkostnader, och dras av direkt på fakturan från företaget som utför arbetet.

Avdraget uppgår till 20 % för installation av solceller och 50 % för installation av laddstationer och energilagring. För att få avdraget måste installationen utföras i din bostad av ett företag som är registrerat för F-skatt.

Läs mer om avdrag för grön teknik hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster

Pensionssparande

Möjligheten att göra avdrag med ett fast belopp för pensionssparandet togs bort 2016. Men du som saknar tjänstepension kan fortfarande göra avdrag i vissa fall. Då behöver du spara på ett pensionssparkonto. Sparar du på ett ISK eller i en kapitalförsäkring kan du inte göra några avdrag.

Du får göra avdrag för ditt pensionssparande med högst 35 % av anställningsinkomsten. Avdraget kan uppgå till högst 573 000 kronor inkomståret 2024.

Läs mer om avdrag på pensionssparande hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster

Tänk på det här om du ska betala kvarskatt

Behöver du betala kvarskatt? I så fall beror det på att du har betalat för lite skatt under året. Det kan till exempel vara för att din arbetsgivare har dragit för lite skatt på din lön, eller att du har sålt en bostad eller värdepapper med vinst.

För att undvika kvarskatt i framtiden finns det några enkla åtgärder du kan ta:

  • be din arbetsgivare dra mer skatt
  • ansök om jämkning, så att rätt skatt dras direkt
  • lägg undan vinsten efter eventuell bostadsaffär.

Läs mer om hur kvarskatt fungerar och tips för att undvika den

Vanliga frågor om deklaration

Skaffa Mobilt BankID

För att kunna deklarera digitalt behöver du BankID.

Läs mer och skaffa Mobilt BankID