Så avslutar du dödsboets konton

 • För att avsluta dödsboets engagemang i Nordea, och fördela innehaven till dödsbodelägarna, måste bouppteckningen vara stämplad och registrerad av Skatteverket.
 • Innan du kan avsluta dödsboets konton hos oss behöver du ha den avlidnes kontouppgifter redo. Du hittar dem i det kapital- och räntebesked vi har skickat till dödsboets adress.
 • Se även till att ha kontonumret till dödsbodelägare till hands, samt bouppteckningen, dödsfallsintyg med släktutredning och eventuellt testamentet. Läs mer om alla förberedelser här.
Avsluta konton online
Avsluta konton på kontor

Avsluta dödsboets konton online

Om ni är upp till 10 dödsbodelägare och alla har mobilt BankID kan ni avsluta dödsboets konton i vår digitala brevlåda Avtal och meddelanden. Ni behöver inte vara kund hos oss.

 • Fyll i blanketten Avslutsuppdrag för en dödsbodelägareÖppnas i nytt fönster eller flera dödsbodelägareÖppnas i nytt fönster. På blankettens första sida finns bra tips på hur du ska fylla i den.
 • När du är klar sparar du ner blanketten på din dator.
 • Logga in i Avtal och meddelandenÖppnas i nytt fönster med mobilt BankID. 
 • Klicka på Nytt Meddelande och välj sedan fliken Dödsbo – Avslut och dödsfallsintyg
 • Fyll i dödsboets personnummer och ditt eget telefonnummer.
 • I meddelandefältet skriver du ditt eget namn och personnummer. 
 • Ladda upp dokumenten (avslutsuppdrag, bouppteckningen, dödsfallsintyg med släktutredning och eventuellt testamentet) genom att trycka på Lägg till bilaga.

När du har laddat upp dokumenten granskar vi dem. Inom tre bankdagar får alla dödsbodelägare ett meddelande från oss med en länk där ni kan signera arvskiftesblanketten med mobilt BankID. 

Behöver handlingarna kompletteras, eller om något är oklart, kontaktar vi dig via Avtal och meddelanden. Har du frågor om hur du fyller i blanketten kan du ringa oss på 0775–55 20 10Öppnas i nytt fönster.

Avsluta dödsboets konton på ett bankkontor

Om ni är fler än 10 dödsbodelägare, eller om någon av er inte har mobilt BankID, behöver ni boka ett möte på något av våra kontor, för att avsluta dödsboets konton och fördela dödsboets tillgångar. Ring oss på 0775-55 20 10Öppnas i nytt fönster för att boka ett möte.

Ta med till bankkontoret:

 • Bouppteckningen som är registrerad hos Skatteverket, eller dödsboanmälan, i original.
 • Om det finns ett testamente ska det antingen ingå i bouppteckningen eller tas med i original.
 • Om inte alla dödsbodelägare är med till banken, måste de lämna en fullmaktÖppnas i nytt fönster till ombudet som är med på mötet. Fullmakten måste vara i original och innefatta samma åtgärder som lämnas i avslutsuppdraget.
 • Alla dödsbodelägare måste ta med sig giltig legitimation. Den avlidnes ID-handling behövs inte.

Tänk på att det kan vara bra att lämna kvar ett konto för till exempel skatteåterbäring eller andra återbetalningar.

Så kan du förbereda dig innan

Innan du avslutar dödsboets konton finns det några saker att gå igenom. Till exempel att göra en bouppteckning och att se över dödsboets lån och sparande. Läs mer om varje steg här.

Bouppteckning och testamente
Lån och krediter
Fonder och ISK
Fasträntekonto
Kontanter
Bankbok
Föra över pengar utomlands

Bouppteckning

Bouppteckningen ska vara stämplad och registrerad av Skatteverket innan du laddar upp den i vår digitala brevlåda Avtal och meddelanden. Läs mer om bouppteckning hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster.

Om det bara finns en dödsboanmälan och inte en bouppteckning behöver du boka möte på ett av våra kontor för att avsluta dödsboets konton. Läs mer om att avsluta dödsboets konton på kontor.

Testamente

Om arvingarna har godkänt testamentet ska det antingen ingå i bouppteckningen eller laddas upp i Avtal och meddelanden i sin helhet.

Har dödsboet lån och krediter?

Har dödsboet lån och krediter hos oss? Det kan till exempel vara bolån, kontokredit, privatlån eller krediter hos Nordea Finans. De måste hanteras innan dödsboets konton kan avslutas. 

Ett bolån kan antingen lösas, det vill säga hela resterande skulden betalas av, eller övertas av en eller flera dödsbodelägare. När du tar över ett bolån betyder det att du tar över betalningsansvaret för lånet. Övriga krediter bör lösas in och avslutas. Ring oss på 0775-55 20 10Öppnas i nytt fönster så hjälper vi dig att hitta en lösning.

Dödsboets fonder och Investeringssparkonto (ISK)

Om någon ska överta dödsboets fonder behöver den personen vara kund hos oss. Om någon ska överta dödsboets ISK behöver den personen också ha ett eget ISK hos oss.

Bli kund i Nordea

Öppna ISK

Öppna ett ISK online eller ring oss på 0775-55 20 10Öppnas i nytt fönster.

Öppna fondkonto

Läs mer om att spara i fonder eller ring oss på 0775-55 20 10Öppnas i nytt fönster.

Flytta fonder och ISK till annan bank

Om du vill flytta fonder eller ISK till en annan svensk bank, kontakta den banken efter att du övertagit dödsboets fonder eller ISK. 

Realisationsvinst eller -förlust

Tänk på att realisationsvinst/förlust kan uppkomma vid försäljning av dödsboets fonder, värdepapper och premieobligationer. 

För att få råd om hur du kan hantera din situation kan du ringa oss på 0775-55 20 10. Du som är Förmåns- eller Premiumkund hos oss kan boka möte med en rådgivare.

Dödsboets Fasträntekonto

Om dödsboet har pengar på ett Fasträntekonto har du två alternativ:

 • Ta ut pengarna från kontot i förtid mot en avgift.
 • Behålla pengarna på Fasträntekontot. Det nuvarande saldot på kontot kommer att fördelas enligt fördelningsplanen. Den automatiska förlängningen av Fasträntekontot stängs av. Du behöver sedan skicka in en ny blankett för att avsluta kontot när bindningstiden löpt ut.

Läs mer om Fasträntekonto.

Dödsboets kontanter

Om det finns kontanter i dödsboet ska de fördelas mellan dödsbodelägarna enligt bouppteckningen och eventuellt testamente vid arvsskiftet. Dödsbodelägarna får sedan hantera sina egna kontanter.

Om du är kund hos oss kan du sätta in kontanter på ditt konto via Bankomats insättningsautomater.

Föra över pengar från dödsboet till utlandet

Om någon av dödsbodelägarnas har ett konto utomlands där pengarna ska sättas in behöver du boka möte på något av våra bankkontor för att avsluta dödsboets konton.

Läs mer om att avsluta dödsboets konton på kontor