Vad är ett dödsbo?
Ett dödsbo är en avliden persons tillgångar och skulder. Dödsboet bildas samma dag som personen dör. Det upphör sedan när arvskiftet är klart, det vill säga när den dödas eventuella tillgångar har delats upp mellan arvingarna. Dödsboet är en självständig juridisk person.
Du som efterlevande behöver oftast inte göra något för att meddela dödsfallet till olika myndigheter och banker, det sker automatiskt via folkbokföringen. Däremot kan det vara bra att informera företag och föreningar dödsboet hade en relation till.
Vad ingår i ett dödsbo?
Exempel på tillgångar som kan ingå i ett dödsbo är pengar, fastigheter, värdepapper, möbler och personliga ägodelar. Dessa delas upp mellan arvingarna i ett arvskifte.
Ett dödsbo kan även ha skulder, till exempel i form av lån, obetalda räkningar eller andra krediter. Dessa skulder ska betalas med hjälp av dödsboets tillgångar.
Som efterlevande kan du inte ärva någon annans skulder. Däremot kan det bli så att det arv du trodde att du skulle få, istället går till att betala av den avlidnes skulder.