Arvslagstiftningen speglar inte dagens familjer
Senast det skedde en större översyn av arvslagstiftningen i Sverige var 1988 och mycket har hänt med våra familjeförhållanden sedan dess. Idag har vi kärnfamiljer, regnbågsfamiljer, samboförhållanden och gifta med både gemensamma och särkullbarn (bonusbarn). Lagstiftningen har dock inte riktigt hängt med.
Diskutera arvsfrågorna tillsammans
Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea, råder därför alla att sätta sig in i vad som gäller för just den egna familjesituationen. Det är viktigt att vara medveten om vem som ärver dig för att undvika oönskade konsekvenser.
– Diskutera öppet arvsfrågor. När ni enats om vad ni vill ska gälla, upprätta nödvändiga dokument för att förverkliga era önskemål. På så sätt vet alla vad som gäller och ni har möjlighet att undvika eventuella framtida konflikter, osäkerhet och oro, säger hon.
Skriv ett testamente
– Att skriva ett testamente är viktigt. Vi är många som önskar skydda både våra livspartners och barn, och lagen kanske inte alltid ger det skydd som du själv önskar. Se över din egen situation noggrant och gör en plan. Att ta hjälp av en erfaren familjerättsjurist är en bra investering för familjen, säger Caroline Törnquist.