Vad är arvskifte?
Arvskifte är den juridiska process där den avlidnes tillgångar delas upp mellan arvingarna. Ett arvskifte upprättas gemensamt av arvingarna, alternativt med hjälp av en jurist.
Syftet med arvskiftet är att fördela den avlidnes ägodelar enligt lagar och eventuella testamenten, så att alla arvingar får sin andel av arvet.
Arvskiftet görs efter att bouppteckningen är klar och godkänd av Skatteverket. Både bouppteckning och arvskifte är avgörande för att kunna avsluta dödsboet och överföra äganderätten till arvingarna.
Gör det själva eller ta hjälp av en jurist
Vi hjälper inte till med arvskiftet, utan ni som dödsbodelägare kan själva upprätta en arvskifteshandling. Men det kan vara svårt att känna till alla arvsregler, och sina rättigheter och skyldigheter som dödsbodelägare.
Därför kan det kännas tryggt att ta hjälp av en jurist, som kan hjälpa er att tolka arvsregler och testamenten. På så sätt säkerställer ni att arvet fördelas rättvist. En arvskifteshandling är nämligen ett bindande avtal, så genom att göra det rätt från början undviker ni eventuella tvister i framtiden.
Här kan du läsa om hur ni fördelar arvet, får det utbetalt och slutligen avslutar dödsboets konton.