Vad är arvskifte?

Arvskifte är den juridiska process där den avlidnes tillgångar delas upp mellan arvingarna. Ett arvskifte upprättas gemensamt av arvingarna, alternativt med hjälp av en jurist.

Syftet med arvskiftet är att fördela den avlidnes ägodelar enligt lagar och eventuella testamenten, så att alla arvingar får sin andel av arvet.

Arvskiftet görs efter att bouppteckningen är klar och godkänd av Skatteverket. Både bouppteckning och arvskifte är avgörande för att kunna avsluta dödsboet och överföra äganderätten till arvingarna.

Gör det själva eller ta hjälp av en jurist

Vi hjälper inte till med arvskiftet, utan ni som dödsbodelägare kan själva upprätta en arvskifteshandling. Men det kan vara svårt att känna till alla arvsregler, och sina rättigheter och skyldigheter som dödsbodelägare.

Därför kan det kännas tryggt att ta hjälp av en jurist, som kan hjälpa er att tolka arvsregler och testamenten. På så sätt säkerställer ni att arvet fördelas rättvist. En arvskifteshandling är nämligen ett bindande avtal, så genom att göra det rätt från början undviker ni eventuella tvister i framtiden.

Här kan du läsa om hur ni fördelar arvet, får det utbetalt och slutligen avslutar dödsboets konton.

Hur går ett arvskifte till?

1. Gör en bouppteckning

En bouppteckning är en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder. Den måste upprättas och godkännas av Skatteverket innan arvskiftet kan påbörjas. Bouppteckningen fungerar som underlag för hur arvet ska fördelas.

Läs mer om bouppteckning

Finns inga pengar i dödsboet görs en dödsboanmälan

Om den avlidnes tillgångar inte räcker till mer än begravningskostnader och andra utgifter så görs en dödsboanmälan istället för en bouppteckning. Med andra ord finns inga pengar kvar att ärva efter att dödsboets räkningar har betalats.

Läs mer om dödsboanmälan hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster

2. Ta fram de dokument ni behöver

Samla ihop de dokument du behöver för att genomföra arvskiftet, såsom testamente och bouppteckning. Även andra relevanta dokument, som dödsfallsintyg, fastighetsbevis, bankpapper och lånehandlingar kan vara bra att ha.

3. Upprätta en arvskifteshandling och fördela arvet

En arvskifteshandling är ett skriftligt avtal mellan arvingarna som beskriver hur arvet ska fördelas. Arvskifteshandlingen innehåller den avlidnes alla tillgångar och skulder, och den skrivs gemensamt av arvingarna.

Hur arvet fördelas baseras på den allmänna arvsrätten, arvingarnas önskemål, samt eventuella testamenten, gåvobrev eller andra avtal som kan påverka fördelningen av arvet.

En arvskifteshandling behövs bara när det finns fler än en dödsbodelägare. Är du ensam dödsbodelägare övergår tillgångarna från dödsboet till dig när bouppteckningen registreras hos Skatteverket, och du avslutat dödsboets konton hos oss.

Skriv under och behåll en kopia

När alla är överens om hur arvet ska delas upp ska arvskifteshandlingen skrivas under av samtliga arvingar. Arvskifteshandlingen behöver inte skickas in eller registreras någonstans. Men behåll en egen kopia och förvara den säkert.

När du avslutar dödsboets konton hos oss, för att få arvet utbetalt, behöver du inte visa upp arvskifteshandlingen.

Läs mer om hur du avslutar dödsboets konton

Få rådgivning kring sparande och investeringar

Har du ärvt en summa pengar du vill få hjälp att investera? Prata med en av våra rådgivare, så guidar vi dig igenom hur du bäst investerar dina pengar.

Vanliga frågor om arvskifte