Vad är ränteavdrag?
Ränteavdrag, även kallat skatteavdrag, är den rabatt staten ger dig på den ränta du betalar på dina lån. Det vanligaste är att göra ränteavdrag på bolån. Det är där det finns mest pengar att spara, eftersom lånen ofta är stora. Du kan även få avdrag för till exempel billån och lån med värdepapper som säkerhet, men det kräver att vissa krav är uppfyllda.
Räntan på de flesta typer av lån är till och med 2024 avdragsgilla för privatpersoner i Sverige.
Från och med 1 januari 2025 gäller nya regler:
- Ränta får bara dras av på lån med säkerhet i bostad, värdepapper, fordon, båt, skepp eller luftfartyg.
- Ränta kan dras av på lån som har lämnats av en pantbank.
- Ränta är avdragsgill om lånet används för att finansiera nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad av en fastighet, förutsatt att syftet är att lånet ska omvandlas till ett lån med säkerhet i bostad när bygget är klart.
- Ränta på ett lån för att täcka kontantinsatsen vid ett bostadsköp och överbryggningslån är inte avdragsgill.
Rätten till avdrag för ränteutgifter kommer att trappas av i två steg. Under 2025 kan du få avdrag med 50 procent av ränteutgifter även på lån som inte omfattas av avdragsrätten enligt ovan. Från och med 2026 gäller den begränsade avdragsrätten fullt ut.
Hur stort ränteavdrag får jag göra?
Du får göra avdrag med 30 procent av dina räntekostnader, upp till 100 000 kronor. Om du har räntekostnader som överstiger 100 000 kronor, är ränteavdraget 21 procent på den delen. Storleken på ditt ränteavdrag beror på lånets storlek och på vilken bolåneränta du har.
Är ni två personer som står som betalningsansvariga för lånet? Då får ni göra avdrag med 30 procent upp till 100 000 kronor var, alltså totalt upp till 200 000 kronor. För räntekostnader som överstiger 200 000 kronor är avdraget 21 procent.