Ränteavdrag för bolån – så fungerar det

Du som privatperson har möjlighet att få upp till 30 procent avdrag på räntan på dina lån. Vanligast är att göra ränteavdrag på bolån, men du kan även få avdrag för till exempel privatlån och billån. Här går vi igenom allt om hur ränteavdrag fungerar.

Vad är ränteavdrag?

Ränteavdrag, eller skatteavdrag som det också kallas, är den rabatt staten ger dig på den ränta du betalar på dina lån. Räntan på de flesta typer av lån är avdragsgilla för privatpersoner i Sverige. Ränteavdraget gäller dock inte studielån.

Det vanligaste är att göra ränteavdrag på bolån och det är också där det finns mest pengar att spara, eftersom lånen ofta är stora. Men du kan också få ränteavdrag på privatlån och billån.

Hur stort ränteavdrag får jag göra?

Du får göra avdrag med 30 procent av dina räntekostnader, upp till 100 000 kronor. Om du har räntekostnader som överstiger 100 000 kronor, är ränteavdraget 21 procent på den delen. Storleken på ditt ränteavdrag beror på lånets storlek och på vilken bolåneränta du har.

Är ni två personer som står som betalningsansvariga för lånet får ni göra avdrag med 30 procent upp till 100 000 kronor var, alltså totalt upp till 200 000 kronor. För räntekostnader som överstiger 200 000 kronor är avdraget 21 procent.

Hur fungerar ränteavdrag för bolån?

Du har rätt att få tillbaka upp till 30 procent av den ränta du betalar på ditt bolån varje månad. Men för att kunna få ränteavdrag på ditt bolån behöver du uppfylla några grundläggande kriterier:

Du har betalat skatt

Ränteavdraget är en skattereduktion på ditt bolån. Det innebär att det är skatten som reduceras, och därför måste det finnas en skatt som ränteavdraget kan dras av på.

Du har betalat din ränta

Du måste ha betalat ränta under det taxeringsår du ansöker om ränteavdrag för.

Du är betalningsansvarig för lånet

Du som gör ett ränteavdrag behöver vara betalningsansvarig för hela, eller delar av, ditt bolån. Är ni två betalningsansvariga kommer ni tilldelas 50 procent var av ränteavdraget. Om ni vill fördela avdraget på ett annat sätt fyller ni båda i det i deklarationen.

Ränteavdraget dras automatiskt

Du behöver inte ansöka om att få ränteavdrag, utan det sker automatiskt om du uppfyller kraven. Har du ditt bolån hos oss rapporterar vi till Skatteverket hur mycket ränta du har betalat under året. Därför står ditt räntebelopp redan förtryckt i deklarationen.

Då behöver du bara kolla igenom deklarationen och se så att allting stämmer, och godkänna den som vanligt. Sedan dras ränteavdraget automatiskt av från skatten.

Vill du däremot skattejämkaÖppnas i nytt fönster behöver du ansöka om det hos Skatteverket.

Så påverkar ränteavdraget din boendekostnad

I vår bolånekalkyl kan du räkna på hur stor din boendekostnad blir varje månad, beroende på hur stort lån du tar och hur hög din bolåneränta är. Där ser du även hur stort ränteavdrag du får, och hur det kan påverka din totala månadskostnad. 

Vanliga frågor om ränteavdrag för bolån