Så bör du tänka på rådande bostadsmarknad

Det finns både fördelar och nackdelar med att sälja respektive köpa först. Men med det rådande läget på bostadsmarknaden finns det några punkter att vara extra uppmärksam på:

  • Räkna med att det kan ta längre tid att sälja din bostad än det gjort tidigare.
  • Ställ in dig på att du kanske inte får så mycket för din bostad som du trott. Prata med din mäklare för att få ett rimlig uppskattat värde baserat på rådande läge.
  • Är du säker på att du kommer få hela kontantinsatsen till din nya bostad när du säljer din gamla? Annars behöver du kanske ta från ditt sparande. Tänk i så fall på att ha kvar en buffert, så att du inte lägger hela ditt sparande i bostaden.

Läs vidare för att se våra generella tips om hur du bör tänka kring att sälja eller köpa bostad först.

Sälja först

När du säljer först vet du hur mycket pengar du har till att köpa din nya bostad. Du slipper också risken att inte få den gamla bostaden såld. Men samtidigt kan det bli stressigt att hitta en ny bostad och hinna flytta innan du måste lämna över din gamla bostad. Kanske behöver du skaffa ett tillfälligt boende ett tag innan du hittar ditt nya. 

Sälj innan du köper om du tror att det tar lång tid att sälja bostaden

Sälj först om du tror att det kan ta lång tid att sälja din gamla bostad, och bli svårt att få ihop ekonomin om du måste äga två bostäder ett tag.

Som marknaden ser ut just nu tar det generellt längre tid att få bostaden såld än det gjort tidigare. Även om det kan bli stressigt med flytt är ofta stressen från en överbelastad ekonomi värre.

Sälj först om du inte vet hur mycket du kan få bostaden såld för

Om det är svårt att avgöra hur mycket du kan få för din gamla bostad kan det vara bra att sälja innan du köper. Då är det också svårt att veta hur mycket du har till att köpa ditt nya hem.

Tänk på att du kanske inte kan få lika mycket pengar för din bostad nu på grund av det rådande marknadsläget. Det innebär att du kan behöva anpassa dina förväntningar. Titta på vad liknande bostäder har sålts för i området den närmsta tiden. Och prata med din mäklare för att få ett nytt uppskattat värde.

Fler tips till dig som funderar på att sälja först

  • Om du väljer att sälja först kan du sätta ett sent tillträdesdatum för köparen. Får du sedan möjlighet att flytta tidigare kanske du och köparen kan komma överens om att tidigarelägga datumet.
  • Fundera på om du får ut pengar till hela kontantinsatsen du behöver till din nya bostad, när du säljer den gamla. Om du inte får så mycket som du hoppats på från försäljningen behöver du kanske ta av dina sparpengar. Annars kan ett kontantinsatslån vara ett alternativ.

Köpa först

När du köper först har du gott om tid för att hitta ett boende du verkligen vill ha. Du hinner troligen också flytta in i den nya bostaden innan du behöver lämna den gamla. Men det är svårare att veta hur mycket du kan köpa ditt nya hem för.

Som marknaden ser ut just nu tar det längre tid att få en bostad såld än det gjort tidigare. Om det tar lång tid att sälja din gamla bostad kan du därför behöva ha dubbla kostnader länge. 

Det är bra att köpa först om

  • du har marginal i din ekonomi, eller har en buffert sparad, och vet att du kan klara ökade kostnader ett tag
  • du planerar att köpa en billigare bostad än den du säljer och inte är beroende av att veta försäljningspriset innan du kan köpa den.

Ett tips är att be om ett tillträdesdatum lite längre fram, så att du får mer tid på dig att sälja din befintliga bostad. Då minskar du tiden som du eventuellt behöver ha dubbel boendekostnad.

Ta hjälp av mäklare

Det är inte lätt att avgöra hur marknaden ser ut om man inte är insatt. Om du känner dig osäker kan det vara bra att prata med flera mäklare innan och få deras uppfattning om pris och tid för försäljningen. Då kan du lättare avgöra vilket sätt som passar dig bäst.