Sälja eller köpa ny bostad först?

Vilket som är bäst beror på dig, din ekonomi och marknaden där du säljer. Vi guidar dig genom för- och nackdelar med att köpa ny bostad, alternativt sälja gammal bostad, först.

Vilket sätt passar dig?

Du väljer själv om du vill sälja först eller börja med att köpa din nya bostad. Det finns för- och nackdelar med båda sätten och de passar olika bra i olika situationer. Här kan du läsa om de båda sätten så att du kan göra rätt val för dig. 

Sälja först

När du säljer först vet du hur mycket pengar du har till att köpa din nya bostad. Du slipper också risken att inte få den gamla bostaden såld. Men samtidigt kan det bli stressigt att hitta en ny bostad och hinna flytta innan du måste lämna över din gamla bostad. Kanske behöver du skaffa ett tillfälligt boende ett tag innan du hittar ditt nya. 

Det är bra att sälja först om: 

  • du tror att det kan ta lång tid att sälja din gamla bostad och bli svårt att få ihop ekonomin om du måste äga två bostäder ett tag. Även om det kan bli stressigt med flytt är ofta stressen från en överbelastad ekonomi värre. 
  • det är svårt att avgöra hur mycket du kan få för din gamla bostad. Då är det också svårt att veta hur mycket du har till att köpa ditt nya hem. 

Tips! Om du väljer att sälja först kan du sätta ett sent tillträdesdatum för köparen. Om du sedan får möjlighet att flytta tidigare kanske du och köparen kan komma överens om att tidigarelägga datumet. 

Köpa först

När du köper först har du gott om tid för att hitta ett boende du verkligen vill ha. Du hinner troligen också flytta in i den nya bostaden innan du behöver lämna den gamla. Men det är svårare att veta hur mycket du kan köpa ditt nya hem för. Om det tar lång tid att sälja den gamla bostaden kan du behöva ha dubbla kostnader länge. 

Det är bra att köpa först om:

  • du har marginal i din ekonomi eller har en buffert sparad och vet att du kan klara ökade kostnader ett tag. 
  • du planerar att köpa en billigare bostad än den du säljer och inte är beroende av att veta försäljningspriset innan du kan köpa den.

Tips! Be om ett tillträdesdatum lite längre fram så får du mer tid på dig att sälja din befintliga bostad. Då minskar du tiden som du eventuellt behöver ha dubbel boendekostnad.

Ta hjälp av mäklare

Det är inte lätt att avgöra hur marknaden ser ut om man inte är insatt. Om du känner dig osäker kan det vara bra att prata med flera mäklare innan och få deras uppfattning om pris och tid för försäljningen. Då kan du lättare avgöra vilket sätt som passar dig bäst. 

Börja med lånelöfte

Se till att du har ett lånelöfte innan du går in i en budgivning så att du vet hur mycket du kan köpa för.  Du skaffar ett lånelöfte enkelt online.