Så går kontraktsskrivningen till

Har du vunnit en budgivningen? Grattis! Du är snart stolt ägare till din nya bostad. Men först behöver du se till att du har koll på de sista detaljerna innan du skriver på köpekontraktet

Förberedelser inför kontraktsskrivningen

Kontakta oss för en slutgiltig kreditbedömning

Efter att du fått besked om att du har vunnit budgivningen, men innan du skriver på köpekontraktet, behöver du meddela oss om att du har vunnit. Det gör du genom att logga in i Mitt bostadsköp och fyller i uppgifter om din nya bostad. 

Vi gör då en slutgiltig kreditbedömning för att säkerställa att din ekonomi klarar av att låna till den bostaden du planerar att köpa. Vi vill se till att du ska ha råd att bo kvar där, även om räntan eller dina förutsättningar skulle ändras. 

Be mäklaren om kontraktet 

Medan du väntar på svar från oss, kan du be mäklaren om en kopia av kontraktet. Detta ger dig möjlighet att läsa igenom det ordentligt och identifiera eventuella frågor du kan behöva svar på innan du signerar. 

När vi har gjort vår slutbedömning och återkommit med besked, kan du boka möte med din mäklare för kontraktsskrivning.

Under kontraktsskrivningen

Under kontraktsskrivningen går mäklaren igenom köpekontraktet tillsammans med dig för att säkerställa att allt är klart, för både köpare och säljare. Det är viktigt att du inte skriver på kontraktet om något känns oklart, be då mäklaren att förtydliga eventuella oklarheter. 

Var uppmärksam på villkoren

Det är viktigt att läsa igenom villkoren i kontraktet noggrant. Om du köper hus, kan vara sådant som att besiktningen ska vara godkänd. Är det bostadsrätt du ska köpa, kan det handla om att bli godkänd som medlem i bostadsrättföreningen. 

När du känner att allt är glasklart och du inte längre har några frågor, kan du tryggt skriva på kontraktet till ditt nya hem. 

Handpenningen ska betalas inom en vecka

Handpenning är en första betalning av en del av köpesumman, som du behöver betala när du köper en ny bostad. Handpenningen är oftast på 10 procent av bostadspriset, och ska vanligtvis betalas inom en vecka efter att du skrivit på kontraktet.

Har du inte pengarna till handpenningen redo på kontot kan du låna till den tillfälligt med ett handpenningslån. Du kan ansöka om att låna till hela eller bara delar av handpenningen, förutsatt att du fått ditt bolån godkänt hos oss.