Så går kontraktsskrivningen till

När budgivningen är avslutad träffas du, säljaren och mäklaren för att gå igenom och skriva på köpekontraktet. Oftast sker det på mäklarens kontor. I kontraktet står alla detaljer om köpet så som priset, inflyttningsdatum och villkor för att köpet ska bli av.

Villkoren kan vara sådant som att besiktningen ska vara godkänd om det är ett hus du köper, eller att du ska bli godkänd att bli medlem i bostadsrättsföreningen om du köper bostadsrätt.

Be mäklaren om kontraktet innan mötet

Be alltid mäklaren om att få en kopia av kontraktet innan ni träffas för kontraktsskrivning. Då kan du läsa igenom det i lugn och ro, och har tid att fundera på frågor och ta reda på mer information om något är oklart.

Under kontraktsskrivningen går mäklaren igenom köpekontraktet noggrant, så att allt är klart för både köpare och säljare. Det är viktigt att inte skriva på kontraktet om något känns oklart. Be i så fall mäklaren att förtydliga om det är något du inte förstår.

Se till att få ett besked från oss innan du skriver kontrakt

När du har vunnit en budgivning behöver du kontakta oss innan du skriver på kontraktet. Det gör du genom att logga in i Mitt bostadsköp och fylla i uppgifter om din nya bostad.

Då gör vi en slutgiltig kreditbedömning för att säkerställa att din ekonomi klarar av att låna till den bostad du ska köpa. Men också att du har råd att bo kvar även om räntan eller dina förutsättningar förändras.

När vi har gjort vår bedömning, och återkommit med ett besked, kan du tryggt skriva på kontraktet till ditt nya hem.

Handpenningen ska betalas inom en vecka

Handpenning är en första betalning av en del av köpesumman, som du behöver betala när du köper en ny bostad. Handpenningen är oftast på 10 procent av bostadspriset, och ska vanligtvis betalas inom en vecka efter att du skrivit på kontraktet.

Har du inte pengarna till handpenningen redo på kontot kan du låna till den tillfälligt med ett handpenningslån. Du kan ansöka om att låna till hela eller bara delar av handpenningen, förutsatt att du fått ditt bolån godkänt hos oss.