Köpet och kontraktet

Steg 3: Läs om budgivningen och vad du bör tänka på innan du skriver på kontraktet.

Budgivningen

De som är intresserade av att köpa bostaden lägger bud via mäklaren. Du kan lägga flera bud och du får information om andras bud. Oftast är det den som lagt högsta budet som får köpa bostaden, men säljaren har rätt att välja vem som ska få köpa och det skulle kunna vara någon annan. Även om du vinner budgivningen kan det komma in nya bud fram tills att kontraktet är skrivet. Var beredd på att det går fort och kom ihåg att inget är klart förrän kontraktet är skrivet.

Bestäm ditt maxpris innan du budar 

Det är lätt att dras med i budgivningen och buda högre än planerat. Bestäm ditt maxpris innan du ger dig in i budgivningen och håll fast vid det. Priset i annonsen är satt av säljaren och mäklaren men det finns ingen regel om att du måste lägga bud som är lika höga eller högre än det pris säljaren vill ha. 

Kontakta oss om du vinner budgivningen 

Kontakta oss om du vinner budgivningen och ska ta bolån hos oss för ditt nya boende. Vi behöver tid att förbereda lånen och om du behöver ett tillfälligt lån till handpenningen behöver vi ordna det snabbt eftersom den ofta ska betalas inom 7 dagar efter att du har skrivit på kontraktet. Nu har du möjlighet att signera dina lån digitalt med BankID i Internetbanken eller i appen.

Gör en besiktning

Om du köper ett hus har du stort eget ansvar för byggnad och tomt och det är extra viktigt att du undersöker allt noggrant. Det kan vara klokt att anlita en professionell besiktningsman. 

Ofta gör säljaren en besiktning som du får ta del av. Du kan också ha med besiktning som ett villkor i kontraktet och göra den efter att kontraktet är skrivet. Se till att det är tydligt specificerat i kontraktet vad som är en godkänd besiktning och att du har rätt att dra dig ur köpet om besiktningen inte godkänns. 

Om besiktningsmannen hittar fel som gör att bostaden är värd mindre än du trott kan du kräva att felen ordnas innan du flyttar in eller att säljaren sänker priset. Det är oftast bättre att sänka huspriset än att låta säljaren åtgärda ett fel. Då får du själv välja hantverkare och kan dessutom passa på att ordna andra saker samtidigt vilket kan spara pengar på lång sikt.

Skriv kontrakt för ditt nya boende

Du, säljaren och mäklaren träffas för att gå igenom och skriva på kontraktet. I kontraktet står alla detaljer om köpet så som priset, inflyttningsdatum och villkor för att köpet ska bli av. Villkoren kan vara sådant som att besiktningen ska vara godkänd om det är ett hus du köper eller att du ska bli godkänd av bostadsrättsföreningen om du köper bostadsrätt.

Om det finns möjlighet att få kontraktet innan så att du kan läsa igenom det i lugn och ro är det en bra idé. Då har du tid att fundera på frågor och ta reda på mer information om något är oklart.