Hur går en budgivning till?
Är du intresserad av att köpa en bostad lägger du, tillsammans med andra intressenter, bud via mäklaren. Du kan lägga flera bud och du får information om andras bud. Olika mäklare har olika system för hur budgivningen går till, men oftast sker buden via sms.
Inte säkert att du får köpa även fast du vinner budgivningen
Oftast är det den som lagt högsta budet som får köpa bostaden. Men säljaren har rätt att välja vem som ska få köpa, så det skulle kunna vara någon annan.
Säljaren behöver heller inte sälja bostaden till det högsta budet. Det innebär att även om du skulle vinna en budgivning, är det inte säkert att du får köpa bostaden till det priset. Är säljaren inte nöjd med det vinnande budet kan de välja att ha en visning till, för att försöka få in fler bud.
Inget är klart förrän kontraktet är skrivet
Även om du vinner budgivningen kan det dessutom komma in nya bud fram tills att kontraktet är skrivet. Var beredd på att det går fort och kom ihåg att inget är klart förrän kontraktet är skrivet.
Tips inför budgivningen: bestäm ditt maxpris innan du budar
Det är lätt att dras med i budgivningen och buda högre än planerat. Vårt tips är därför att du sätter ett tak för hur långt i budgivningen du är villig att gå, innan du börjar buda, och håller fast vid det.
Priset i annonsen är satt av säljaren och mäklaren. Men det finns ingen regel om att du måste lägga bud som är lika höga eller högre än det pris säljaren vill ha.
Kontakta oss om du vinner budgivningen
Kontakta oss om du vinner budgivningen och ska ta bolån hos oss för ditt nya boende, eftersom vi behöver tid att förbereda lånen. Om du behöver ett tillfälligt lån till handpenningen behöver vi ordna det snabbt, eftersom den ofta ska betalas inom 7 dagar efter att du har skrivit på kontraktet.
Nu har du möjlighet att signera dina lån digitalt med BankID i Internetbanken eller i appen.