Sälja bostad med förlust

Bostadsmarknaden kan svänga mycket och kanske får du sälja till ett lägre pris än det du köpte för. Att göra en förlust är inte roligt, men det är tyvärr en risk som kommer med bostadsägande. 

I bästa fall kan hela lånen betalas tillbaka med pengarna från försäljningen. Men det kan hända att du får för lite pengar för att kunna betala tillbaka dina bolån. Om du tror att det finns risk för detta, prata med din bank så tidigt som möjligt så att ni kan hitta en lösning.  

Kan du flytta lånen?

Om du till exempel äger en annan fastighet kan det finnas möjlighet att flytta lånen till den istället. Om du flyttar lånen kommer de att omfattas av amorteringskraven, även om de ursprungliga lån är tagna innan kraven fanns. Om du måste amortera eller inte, beror på lånens storlek i förhållande till värdet på huset eller lägenheten du flyttat dem till. 

Kan du kvitta mot uppskjuten skatt?

Om du har sålt en bostad med vinst tidigare och då gjort uppskov med skattbetalningen kan du nu kvitta denna mot din förlust. Läs mer om detta hos SkatteverketÖppnas i nytt fönster.