Renovera eller sälja i befintligt skick?
Att renovera kostar pengar och tar tid om du ska göra det själv. Men de flesta mäklare är överens om att marknadsvärdet på bostaden stiger med mer än renoveringskostnaderna. Åtminstone om det handlar om enklare renoveringar.
– Det är oftast värt att lägga några tusenlappar på att fräscha till bostaden inför en försäljning, säger Emelie Johansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping. Ju dyrare område bostaden ligger i, desto större investeringar brukar betala sig. I vissa områden ökar inte renoveringar bostadens värde mycket, eftersom priserna där sällan överstiger en viss summa.
Håll koll på bostadsmarknaden
Att ha koll på marknaden är A och O för att kunna fatta rätt beslut inför en försäljning, menar Emma Andersson Hejll, mäklare på Mäklarhuset i Bromma. Är du osäker på vad som är värt att göra eller inte kan du alltid vända dig till din mäklare.– I dag när allt fler jobbar hemifrån, har vi märkt en stor skillnad i försäljningspris. I synnerhet på de lägenheter där säljarna ändrat planlösningen och skapat ett extra rum. Det kanske inte är ett renoveringstips, men absolut en värdeförhöjande åtgärd som jag rekommenderar alla som har möjlighet att genomföra.
Gör ändringar som tilltalar många
Emelie Johansson poängterar också vikten av att renoveringarna som görs ska falla så många spekulanter som möjligt i smaken.
– Fräscha ytskikt spelar till exempel en stor roll för helhetsintrycket. Behöver du måla eller tapetsera om, välj ljusa neutrala färger utan för mycket mönster. Köparen ska kunna se sig själv bo i bostaden. Se också till att färdigställa eventuella tidigare renoveringar. Ett halvfärdigt hem är inte attraktivt.
Fokusera på kök och badrum
Kök och badrum är två rum som spelar extra stor roll vid en försäljning då de är kostsamma att renovera. Att lägga lite extra kärlek på att se över dem är därför ett annat tips. Och det går att göra stor skillnad med relativt enkla medel.
– Är köket slitet kan man exempelvis måla eller lacka om skåpluckorna och byta ut beslagen. Bänkskivan är en annan sak som bör ses över om den är sliten. Ligger det en gammal plastmatta i badrummet, måla den mörkgrå. En uppfräschning av kakelfogar och nya silikonlister är andra exempel på saker som gör stor skillnad, säger Emma Andersson Hejll.
Undvik totalrenovering
Det kan vara klokt att åtgärda uppenbara fel och fräscha upp ytskikt inför en försäljning. Men det lönar sig sällan att genomföra en totalrenovering av bostaden.
– Många köpare vill renovera själva och söker aktivt efter renoveringsobjekt, säger Emelie Johansson. Om bostaden är ett dödsbo eller generellt har en dålig standard är det oftast bättre att låta den vara. Låt nästa ägare förverkliga sina egna renoveringsidéer istället för att göra val som kanske inte faller dem i smaken.
Hus kan kräva större renoveringar än lägenheter
För de som ska sälja en villa eller ett fritidshus kan det i vissa fall finnas anledning att genomföra lite större renoveringar. Det gäller framförallt om du fått anmärkningar i besiktningsprotokollet.
– Så fort det handlar om en husförsäljning är ”skalet” jätteviktigt. Många köpare lägger stor vikt vid att renoveringar som tak, dränering, stammar och el är gjorda eftersom man vet att de är kostsamma. Byt därför ut ett uttjänt tak innan du lägger pengar på att totalrenovera köket invändigt, säger Emelie Johansson.
Fixa enklare anmärkningar som fuktskydd under kyl och frys. Säkerställ även montering av golvbrunnar, för att få ett så prickfritt besiktningsprotokoll som möjligt. Så små jobb lönar sig i princip alltid.
Dölj inte bristerna – åtgärda dem istället
Att försöka dölja brister är dock något Emma Andersson Hejll starkt avråder ifrån.
– Se istället till att åtgärda uppenbara fel och brister. Ingen som flyttat till ett nytt boende vill börja med att laga en trasig toalettstol eller en kran som droppar. Det blir bara negativt. Har du inte möjlighet att fixa det som är fel – var så uppriktig som möjligt.
Underskatta inte vikten av styling
För de som inte vill eller har möjlighet att renovera är styling ett försäljningsknep som blir allt vanligare. Stylister är experter på att skapa en känsla som tilltalar många och gör att bostaden känns attraktiv.
– Om man inte har känslan själv kan det vara smart att anlita en stylist. Det finns också flera nivåer av stylinghjälp. Du kanske behöver hjälp med tips och tricks snarare än att någon stajlar hela hemmet? Många gånger handlar det om att plocka bort personliga saker som sticker ut, och piffa med textilier och färska blommor, säger Emelie Johansson.
– Att anlita en stylist är avdragsgillt så det behöver inte heller bli så dyrt i slutändan, fyller Emma Andersson Hejll i. Har du en tomt eller balkong får du heller inte missa att även se över dem. Alla utomhusmiljöer är jätteviktiga.