Renovera eller sälja i befintligt skick?

Att renovera kostar pengar och tar tid om du ska göra det själv. Men de flesta mäklare är överens om att marknadsvärdet på bostaden stiger med mer än renoveringskostnaderna, åtminstone om det handlar om enklare renoveringar.Emelie Johansson Svensk fastighetsförmedling

– Det är oftast värt att lägga några tusenlappar på att fräscha till bostaden inför en försäljning, säger Emelie Johansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping. Ju dyrare område bostaden ligger i, desto större investeringar brukar betala sig. Men i vissa områden spelar en renovering mindre roll, eftersom bostäderna som ligger där inte brukar säljas för mer än en viss summa. 

Håll koll på bostadsmarknaden

Att ha koll på marknaden är A och O för att kunna fatta rätt beslut inför en försäljning menarEmma Andersson Hejll Mäklarhuset Emma Andersson Hejll, mäklare på Mäklarhuset i Bromma. Är du osäker på vad som är värt att göra eller inte kan du alltid vända dig till din mäklare och bolla. 

– I dag när allt fler jobbar hemifrån, har vi märkt en stor skillnad i försäljningspris på de lägenheter där säljarna ändrat planlösningen och skapat ett extra rum. Det kanske inte är ett renoveringstips, men absolut en värdeförhöjande åtgärd som jag rekommenderar alla som har möjlighet att genomföra. 

Gör ändringar som tilltalar många

Emelie Johansson poängterar också vikten av att renoveringarna som görs ska falla så många spekulanter som möjligt i smaken. 

– Fräscha ytskikt spelar till exempel en stor roll för helhetsintrycket. Behöver du måla eller tapetsera om, välj ljusa neutrala färger utan för mycket mönster. Köparen ska kunna se sig själv bo i bostaden. Se också till att färdigställa eventuella tidigare renoveringar. Ett halvfärdigt hem är inte attraktivt.

Fokusera på kök och badrum

Kök och badrum är två rum som spelar extra stor roll vid en försäljning då de är kostsamma att renovera. Att lägga lite extra kärlek på att se över dem är därför ett annat tips. Och det går att göra stor skillnad med relativt enkla medel. 

– Är köket slitet kan man exempelvis måla eller lacka om skåpluckorna och byta ut beslagen. Bänkskivan är en annan sak som bör ses över om den är sliten. Ligger det en gammal plastmatta i badrummet, måla den mörkgrå. En uppfräschning av kakelfogar och nya silikonlister är andra exempel på saker som gör stor skillnad, säger Emma Andersson Hejll. 

Undvik totalrenovering

Om det är smart att fixa uppenbara fel och renovera ytskikt, lönar det sig däremot sällan att totalrenovera en bostad inför en försäljning.

– Många köpare vill renovera själva och söker aktivt efter renoveringsobjekt, säger Emelie Johansson. Om bostaden är ett dödsbo eller generellt har en dålig standard är det oftast bättre att låta den vara helt och hållet. Låt nästa ägare uppfylla sina egna renoveringsdrömmar istället för att du ska välja något som kanske ändå inte passar dem i smaken. 

Hus kan kräva större renoveringar än lägenheter

För de som ska sälja en villa eller ett fritidshus kan det i vissa fall finnas anledning att genomföra lite större renoveringar. Det gäller framförallt om du fått anmärkningar i besiktningsprotokollet. 

– Så fort det handlar om en husförsäljning är ”skalet” jätteviktigt. Många köpare lägger stor vikt vid att renoveringar som tak, dränering, stammar och el är gjorda eftersom man vet att de kostar mycket pengar. Byt därför ut ett uttjänt tak innan du lägger pengar på att totalrenovera köket invändigt, säger Emelie Johansson. 

Fixa enklare anmärkningar som fuktskydd under kyl och frys. Säkerställ även montering av golvbrunnar, för att få ett så prickfritt besiktningsprotokoll som möjligt. Så små jobb lönar sig i princip alltid.

Dölj inga brister – åtgärda dem istället

Att försöka dölja brister är dock något Emma Andersson Hejll starkt avråder ifrån.  

– Se istället till att åtgärda uppenbara fel och brister. Ingen som flyttat till ett nytt boende vill börja med att laga en trasig toalettstol eller en kran som droppar. Det blir bara negativt. Har du inte möjlighet att fixa det som är fel – var så uppriktig som möjligt. 

Underskatta inte vikten av styling 

För de som inte vill eller har möjlighet att renovera är styling ett försäljningsknep som blir allt vanligare. Stylister är experter på att skapa en känsla som tilltalar många och gör att bostaden känns attraktiv. 

– Om man inte har känslan själv kan det vara smart att anlita en stylist. Det finns också flera nivåer av stylinghjälp. Du kanske behöver hjälp med tips och tricks snarare än att någon stajlar hela hemmet? Många gånger handlar det om att plocka bort personliga saker som sticker ut, och piffa med textilier och färska blommor, säger Emelie Johansson. 

– Att anlita en stylist är avdragsgillt så det behöver inte heller bli så dyrt i slutändan, fyller Emma Andersson Hejll i. Har du en tomt eller balkong får du heller inte missa att även se över dem. Alla utomhusmiljöer är jätteviktiga.

Sälj med vinst – mäklarnas bästa tips för ett högre försäljningspris

  • Färdigställ tidigare renoveringar och laga det som är trasigt. Sätt upp den där sista listen och byt ut packningen i droppande kranar. 
  • Uppdatera ytskikt. Tapetsera eller måla om väggar och tak. Slipa golven och se över lister och trösklar. Lägg extra krut på kök och badrum. 
  • Välj färger och material som tilltalar många. Det är särskilt viktigt om du väljer att renovera dyrare rum som kök och badrum. 
  • Rensa. Se till att ha ordning i skåp och garderober. Rensa och organisera förvaringsutrymmen som förråd och garage. 
  • Dölj inga fel. Lägg inte en matta över ett trasigt golv – åtgärda eller var ärlig med vad som behöver göras. 
  • Totalrenovera inte ett renoveringsobjekt. Det finns många som tilltalas av att få sätta sin egen prägel på sitt nya boende. 
  • Ta bort personliga tillhörigheter, så som fotografier eller annan inredning som sticker ut. 
  • Har du svårt att få till en bra helhet – ta hjälp av en stylist.
  • Glöm inte bort att se över en eventuell tomt eller balkong. Rensa rabatter, krukor och blomlådor. Släng skräp och ställ i ordning en mysig uteplats.
  • Anlita en mäklare som kan din marknad. Avgörande för slutpriset är dock hur affären genomförs och valet av mäklare är därför oerhört viktigt.