Så kan du låna till din renovering

Hur du ska låna till renovering av din bostad beror på renoveringsprojektets storlek och din ekonomiska situation. Kreditkort, privatlån, bolån, byggnadskredit – läs mer om när respektive finansieringsmetod är en bra lösning.

Låna till renoveringen

Innan du kan börja renovera står du inför många roliga beslut om färg och stil. Men ett av de viktigaste besluten är faktiskt hur du ska betala för renoveringen. Har du möjlighet att öka ditt bolån, ett annat alternativ är att ta ett Privatlån, som är vårt banklån utan säkerhet. Eller ska du ta kostnaden på ditt kreditkort

Det finns inget entydigt svar på vad som är bästa sättet att finansiera en renovering av ett hus eller en lägenhet. Det beror på hur stor renovering du planerar att göra. En annan avgörande faktor är hur din ekonomiska situation ser ut, till exempel om du har möjlighet att utöka ditt bolån för renovering eller inte.

Undvik dyra butikslån

En del väljer att finansiera sina renoveringar med butikslån och det kan bli några stycken innan man är klar. Tyvärr är det ett dyrt sätt att finansiera en renovering eftersom räntan ofta är högre än andra alternativ. Butikslån medför också ofta en uppläggningsavgift på varje ställe och det är svårare att få överblick över budgeten om du har lån hos flera olika butiker.

Har du flera butikslån, rekommenderar vi att du samlar dina mindre lån och krediter i ett Privatlån

Den mindre renoveringen

Att ge din bostad ett mindre ansiktslyft behöver inte alltid kosta så mycket. Att måla om eller slipa golven kan till exempel ge stor effekt till en mindre peng. 

När du ska låna för renoveringar under 100 000 kronor rekommenderar vi antingen ett privatlån (även kallat blancolån) eller ett kreditkort, eftersom det kan vara svårt att utöka bolånet med mindre än 100 000 kronor.

  • Privatlån: Det lägsta beloppet du kan låna är 10 000 kronor. Du kan alltid betala av hela eller delar av lånet tidigare om du vill, självklart utan någon extra kostnad. En fördel med privatlån är att ingen säkerhet behövs.
  • Kreditkort: Om du vill dela upp betalningen över några månader kan du använda dig av ett kreditkort. Du bestämmer själv i vilken takt du betalar tillbaka. Du lånar räntefritt i upp till 55 dagar och betalar ingen uppläggningsavgift, vilket ofta gör det till ett bättre alternativ än diverse butikslån. Om du använder kreditkort när du handlar vitvaror ingår också smarta försäkringar som gäller upp till fem år.

Den större renoveringen

Nytt badrum, tak eller kök är exempel på renoveringar där man får gräva lite djupare i plånboken. 

Det billigaste alternativet att finansiera ett större projekt är att höja bolånet om det är möjligt. Om du inte kan belåna huset mer så kan ett privatlån vara lösningen, förutsatt att din budget ligger på max 500 000 kronor. 

  • Bolån: Du kan maximalt belåna din bostad till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Kom ihåg att om du ska belåna bostaden kan pantbrevet (för huset) eller pantsättningen (för bostadsrätt) medföra avgifter. Det kan också innebära att du måste amortera mer enligt amorteringskravet. Räkna på vad din boendekostnad för ett utökat bolån blir eller prata med oss för att få reda på vilka möjligheter du har att utöka ditt bolån
  • Privatlån: Privatlån är ett bra lån för renovering om du inte har möjlighet att öka bolånet. Du kan låna max 500 000 kronor i upp till 12 år. Du kan alltid betala av hela eller delar av lånet tidigare, utan någon extra kostnad. 
  • Kreditkort: Om du använder ditt kreditkort när du handlar vitvaror ingår smarta försäkringar som gäller upp till fem år. Du lånar räntefritt i upp till 55 dagar och betalar ingen uppläggningsavgift, vilket ofta gör det till ett bättre alternativ än diverse butikslån.

Bolån

Passar dig som vill låna mer än 100 000 kronor och har möjligheten att belåna huset för renovering. Räntan på bolån är i de flesta fall lägre än på både privatlån och kreditkort.

Läs mer om bostadslån

Privatlån

Passar dig som lånar minst 10 000 kronor och vill betala tillbaka över en längre tid. Ett bra alternativ för dig som inte kan utöka ditt bolån för renovering.

Läs mer om privatlån

Energilån

Passar dig som vill låna mellan 50 000–500 000 kronor för att till exempel vill installera bergvärme, värmepump, solceller eller byta fönster. Energilån är ett privatlån med förmånlig ränta.

Läs mer om Energilån

Kreditkort

Passar dig som vill låna pengar under kortare tid. Med ett kreditkort har du upp till 55 räntefria dagar. Om du köper vitvaror med våra kreditkort får du allriskförsäkring på köpet.

Läs mer om kreditkort

Byggnadskredit för om- eller tillbyggnation

När du ska låna till renovering över 500 000 kronor.

När du behöver låna till renoveringar där kostnaden överstiger 500 000 kronor har du möjlighet att ansöka om byggnadskredit. Med en byggnadskredit tar banken ut en avgift och ränta så länge projektet pågår, sedan läggs lånet om till ett bolån. På så sätt har du hela finansieringen klar och du betalar bara ränta för den del av krediten du använder vartefter bygget framskrider.

Med en byggnadskredit behöver du inte amortera under byggtiden utan du kan istället fokusera på ditt projekt. Det här är alltså ett bra alternativ för dig som ska låna för en renovering vars budget ligger över 500 000 kronor.

Låna till renovering för en grön bostad

Gröna bolån är ett bolån som är aktuellt för dig som bor i, eller planerar att köpa, ett energieffektivt boende. Med Gröna bolån får du rabatt på din bolåneränta vilket sänker din månadskostnad.

En bostad räknas som en grön bostad om den uppfyller något av dessa krav: den är Svanenmärkt, uppfyller energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering eller har en guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council. När du renoverar din bostad är det alltså ett bra tillfälle att göra ditt hem mer miljövänligt och samtidigt få bättre villkor på ditt bolån.

Läs mer om Gröna bolån