Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Så kan du finansiera din renovering

Hur du lånar till din renovering på bästa sätt beror på renoveringsprojektets storlek och din ekonomiska situation. Kreditkort, privatlån, bolån, byggnadskredit - här läser du mer om när respektive finansieringmetod är en bra lösning.

Låna smart till renoveringen

Enligt en undersökning från Houzz (2016) spenderade svenskarna i genomsnitt 246 000 kronor på sin senaste renovering. Den visar också att vi oftast lånar till våra renoveringsprojekt istället för att använda besparingar. 

En del väljer att finansiera sina renoveringar med butikslån. Och det kan bli några stycken innan man är klar. Tyvärr är det ett dyrt sätt att finansiera en renovering eftersom räntan ofta är högre än andra alternativ. Det innebär också ofta en uppläggningsavgift på varje ställe och det är svårare att få överblick över budgeten om du har lån på flera olika butiker.  

Det finns inget entydigt svar på vad som är bästa sättet att finansiera en renovering. Det beror på hur stor renovering du planerar att göra. Är det en liten eller stor renovering? Eller ska du kanske bygga till? En annan avgörande faktor är hur din ekonomiska situation ser ut, till exempel om du har möljighet att utöka ditt bolån eller inte.

Den mindre renoveringen

Att ge din bostad ett mindre ansiktslyft behöver inte alltid kosta så mycket. Att måla om eller slipa golven kan till exempel ge stor effekt till en mindre peng. 

När det gäller renoveringar under 100.000 kr rekommenderar vi antingen ett privatlån (även kallat blancolån) eller ett kreditkort, eftersom det kan vara svårt att utöka bolånet med mindre än 100.000 kr.

  • Privatlån: Det lägsta beloppet du kan låna är 10.000 kronor. Du kan alltid betala av hela eller delar av lånet tidigare om du vill, självklart utan någon extra kostnad. Om du är medlem i facket kan du ta ett Medlemslån där du får bättre ränta. 
  • Kreditkort: Om du vill dela upp betalningen över några månader kan du använda dig av ett kreditkort. Du bestämmer själv i vilken takt du betalar tillbaka. Du lånar räntefritt i upp till 55 dagar och betalar ingen uppläggningsavgift. Om du använder kreditkort när du handlar vitvaror ingår också smarta försäkringar.

Den större renoveringen

Nytt badrum, tak eller kök är exempel på renoveringar där man får gräva lite djupare i plånboken. Det billigaste alternativet att finansiera en större renovering är att utöka ditt bolån om det är möjligt. Om du inte kan låna på din bostad kan ett privatlån vara lösningen men då får din budget vara max 350.000 kr.

  • Bolån: Fördelen är att du får en lägre ränta eftersom banken har din bostad som säkerhet. Prata med din bank för att få reda på vilka möjligheter du har att utöka ditt bolån. Kom ihåg att ett utökat bolån kan medföra avgifter för pantbrev (för hus) eller pantsättning (för bostadsrätt). Det kan också medföra att du måste amortera mer enligt amorteringskravet
  • Privatlån: Du kan låna max 350.000 kr i upp till 12 år. Du kan dock alltid betala av hela eller delar av lånet tidigare när du vill utan någon extra kostnad. Om du är medlem i facket kan du ta ett Medlemslån där du får bättre ränta. 
  • Kreditkort: Om du använder ditt kreditkort när du handlar vitvaror ingår smarta försäkringar. Du lånar räntefritt i upp till 55 dagar och betalar ingen uppläggningsavgift.

Kreditkort

Passar dig som vill låna pengar under kortare tid. Om du köper vitvaror med våra kreditkort får du allriskförsäkring på köpet.

Läs mer om kreditkort

Privatlån

Passar dig som lånar minst 10 000 kronor och vill betala tillbaka över längre tid. Passar också om du inte har möjlighet att ta bolån.

Läs mer om privatlån

Bolån

Passar dig som lånar mer än 100 000 kronor och kan låna på din bostad. Räntan på bolån är oftast lägre än på både privatlån och kreditkort.

Läs mer om bolån

Om- eller tillbyggnation

När du bygger om eller till för mer än 1.000.000 kr

När det gäller stora projekt där kostnaden överstiger en miljon kronor har du möjlighet att ansöka om byggnadskredit. Med en byggnadskredit tar banken ut en avgift och ränta så länge projektet pågår, sedan läggs lånet om till ett bolån. Fördelen med att göra på det viset är att du bara betalar ränta för den summan du använder.