Vad är ett pantbrev?

Pantbrev är ett dokument som används som säkerhet när du tar ett bolån för att köpa ett hus. Pantbrevet kostar 2 procent av summan för ditt lån. Har du ditt bolån hos oss hjälper vi dig att ansöka om pantbrev.

Pantbrev – enkelt förklarat

Pantbrev är ett värdebevis som används som säkerhet när du tar ett bolån. När du lånar pengar för att köpa ett hus, pantsätter du huset genom att överlämna ett pantbrev till banken. Beloppet på ditt pantbrev är ofta lika stort som beloppet på ditt bolån.

När du tar ett bolån hos oss fungerar pantbrevet som ett bevis på att din bostad är pantsatt hos Nordea. Det är vår säkerhet, så att du inte kan sälja huset hur som helst utan att lösa dina lån hos oss först. 

Pantbrevet är knutet till fastigheten

Ett pantbrev är alltid knutet till en specifik fastighet och tas därför över av den nya ägaren när huset säljs. Kontrollera därför alltid storleken på pantbreven när du köper ett hus.

Om de pantbrev som finns i fastigheten är mindre än det belopp du vill låna, behöver du ansöka om inteckning, för att få ut ytterligare pantbrev.

När du lånar till att köpa ett hus eller en villa hos oss, så hjälper vi dig att ansöka om inteckning (att ta ut nya pantbrev). Det är Lantmäteriet som ansvarar för den svenska pantbrevs- och inteckningsverksamheten.

Vad kostar ett pantbrev?

Kostnaden för att ta ut nya pantbrev är 2 procent av summan på pantbrevet, en så kallad stämpelskatt. Utöver det tillkommer en expeditionsavgift på 375 kronor och en administrativ kostnad från oss på 750 kronor.

Ofta finns det redan pantbrev i fastigheten, som den nya ägaren av huset tar över. Det är positivt för dig som köpare att det finns pantbrev i huset du köper, och ju högre desto bättre. Då betalar du nämligen bara stämpelskatt för mellanskillnaden, alltså det belopp du behöver nya pantbrev för.

På Lantmäteriets hemsidaÖppnas i nytt fönster kan du få svar på vanliga frågor om pantbrev.

Ansök om ett lånelöfte

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar går på visningar – det är gratis och du binder dig inte till någonting.

Skaffa lånelöfte

Räkna ut kostnaden för pantbrev

När du beräknar hur mycket du måste betala för ditt pantbrev, behöver du först kolla upp om huset du köper redan har pantbrev kopplat till sig.

När huset har befintliga pantbrev 

Du behöver ha pantbrev på hela ditt lånebelopp. Det innebär att om du behöver låna fyra miljoner kronor, och det finns befintliga pantbrev på tre miljoner kronor, behöver du bara ta ut pantbrev på mellanskillnaden. I det här fallet en miljon kronor. 

Kostnaden för ditt pantbrev blir då 1 000 000 x 2 % = 20 000 + 375  + 750 = 21 125 kronor. 

Om huset saknar pantbrev

Om du lånar fyra miljoner kronor så behöver du ta ut pantbrev på samma belopp. Då behöver du betala 4 000 000 x 2 % = 80 000 + 375 + 750. Kostnaden för pantbrevet blir då alltså 81 125 kronor. 

Inget pantbrev behövs för bostadsrätt

När du köper en lägenhet behöver du inget pantbrev. Även bostadsrätter kan pantsättas till säkerhet för lån, men skillnaden är att de inte räknas som fast egendom.

Bostadsrätter har därför inga pantbrev knutna till sig på samma sätt som för fastigheter. Istället pantsätter du din rätt till bostaden hos bostadsrättsföreningen.

Vad är lagfart?

Lagfart och pantbrev är två begrepp som ofta nämns tillsammans. När du köper ett nytt hus behöver du nämligen ansöka om båda två.

Lagfart är ditt bevis på att du äger din fastighet. Du måste registrera ditt nya hus hos Lantmäteriet, men om du har ditt bolån hos oss hjälper vi dig med hela processen.

Lagfartskostnaden är 1,5 procent av det du betalat för huset, eller av taxeringsvärdet, beroende på vad som är högst. Det tillkommer även en expeditionsavgift på 825 kronor, samt en administrativ avgift till oss på 750 kronor.

Läs mer om lagfart här

Har du hittat ditt drömhus?

Ansök om ett bolån