Vad är ett pantbrev?
Pantbrev är ett värdebevis som används som säkerhet när du tar ett bolån. När du lånar pengar för att köpa ett hus, pantsätter du huset genom att överlämna ett pantbrev till banken. Beloppet på ditt pantbrev är ofta lika stort som beloppet på ditt bolån.
När du tar ett bolån hos oss överlämnas pantbreven som säkerhet för lånet. Säkerheten är till för att trygga de bostadslån som banken ger ut. Panten finns kvar så länge låneskulden är kvar.
Pantbrevet är knutet till fastigheten
Ett pantbrev är alltid knutet till en specifik fastighet och tas därför över av den nya ägaren när huset säljs. Kontrollera därför alltid storleken på pantbreven när du köper ett hus.
Är de pantbrev som finns i fastigheten mindre än det belopp du vill låna? Då behöver du ansöka om inteckning för att få ut ytterligare pantbrev.
När du lånar till att köpa ett hus eller en villa hos oss, så hjälper vi dig att ansöka om inteckning (att ta ut nya pantbrev). Det är Lantmäteriet som ansvarar för den svenska pantbrevs- och inteckningsverksamheten.
Vad kostar ett pantbrev?
Kostnaden för att ta ut nya pantbrev, som kallas för stämpelskatt, är 2 procent av summan på pantbrevet. Stämpelskatten räknas på hela tusentals kronor, som avrundas neråt. Utöver stämpelskatten tillkommer en expeditionsavgift på 375 kronor och en administrativ kostnad på 750 kronor.
Finns det redan pantbrev betalar du bara mellanskillnaden
Ofta finns det redan pantbrev i fastigheten, som den nya ägaren av huset tar över. Det är positivt för dig som köpare att det finns pantbrev i huset du köper, och ju högre desto bättre. Då betalar du nämligen bara stämpelskatt för mellanskillnaden, alltså det belopp du behöver nya pantbrev för.
På Lantmäteriets hemsidaÖppnas i nytt fönster kan du få svar på vanliga frågor om pantbrev.