Bolån
- Hur ansöker jag om ett bolån?
Letar du efter en ny bostad och vill veta hur mycket du kan låna? Läs mer och ansök om lånelöfte.
Vill du belåna befintlig bostad, utöka befintligt bolån hos oss eller flytta ett bolån från en annan bank till oss? Läs mer och ansök om bolån.
- Hur gör jag om jag vill binda räntan på mitt bolån?
Om du vill binda räntan kan du ringa kundservice på 0771-22 44 88. Ha din personliga kod eller Mobilt BankID tillgängligt när du ringer oss.
- Är räntan på banklån avdragsgill i deklarationen?
Ja, skattereduktion medges med 30 % för ränteutgifter upp till 100.000 kr per person. Överstiger ränteutgifterna 100.000 kr är skattereduktionen 21 % för överskjutande del.
- Bostadsrättsförsäkring – får jag en försäkring av Nordea om jag kryssar i ”ja ”?
Nej det får du inte. Vi vill veta om du har en bostadsrättsförsäkring eller om du kommer teckna en sådan, i så fall kryssar du i ”ja”. Som bostadsrättsägare behöver du en hemförsäkring som skyddar dig själv och dina saker men också en bostadsrättsförsäkring som skyddar lägenhetens fasta inredning.
Ibland kan bostadsrättsförsäkringen ingå i bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring och då behöver du ingen sådan försäkring. Kolla det med din bostadsrättsförening.
- Hur bestämmer vi din bolåneränta?
Den dagsaktuella boräntan påverkas av nuläge och prognos för de finansiella marknaderna. Den bolåneränta du erbjuds baseras på hur stort ditt bolån är i relation till värdet på din bostad, som du har som säkerhet för lånet, samt hur stor del av dina bankaffärer du har hos oss.
- Hur fördelas räntan om man är två personer som står för lånet?
Räntan fördelas med lika delar på respektive låntagare men det går att ändra genom att fylla i en blankett på ditt närmaste Nordeakontor eller ringa vår kundservice på 0771-22 44 88. I deklarationen kan ni alltid själva fördela räntan som ni vill.
- Hur mycket får jag låna?
Med vår bolånekalkyl kan du räkna på hur mycket du får låna, vilken månadskostnad du får och hur ditt lån påverkas om räntan skulle höjas eller sänkas.
Du kan också gå vidare och ansöka om lånelöfte eller bolån direkt från kalkylen. Letar du efter en bostad så börjar du alltid med att ansöka om ett lånelöfte.
- Hur stor kontantinsats ska jag lägga när jag köper bostad?
Kontantinsatsen är det du betalar kontant när du köper en bostad. Kontantinsatsen måste vara minst 15 % av det totala priset för bostaden.
- Kan jag få e-faktura på mina lån i Nordea?
Nej, men vi erbjuder så kallad e-låneavi (låneavisering) för dig som är kund i Nordeas Internetbank. Du behöver ha tilläggstjänsten Betalningar och ett återbetalningskonto i Nordea kopplat till dina lån.
- Kan jag göra en extraamortering på mitt lån?
Det finns två sätt att extraamortera ditt lån på:
1. Om ditt lån är ett vanligt banklån (som finns i Nordea Bank) kan du själv extraamortera på ditt lån direkt i Internetbanken under fliken Lån.
2. Om du har ett bolån med din bostad som säkerhet (lån i Nordea Hypotek) och lånet har rörlig ränta eller 3-månadersränta, kan du få hjälp med extraamorteringen genom att ringa till Kundservice på 0771-22 44 88.
- Kan jag lägga om mitt topplån i Nordea till ett bolån i Nordea Hypotek?
Ja, om lånet ryms inom 85 procent av bostadens marknadsvärde. Amortering krävs på topplånedelen mellan 76-85 procent. Det kan behövas en ny värdering. Rådgör med ditt NordeakontorÖppnas i nytt fönster eller ansök direkt om du vet att kraven uppfylls.
- Hur gör jag om jag vill avsluta (lösa) mitt lån?
Det finns två sätt att avsluta (lösa) ditt lån på:
1. Om ditt lån är ett vanligt banklån (som finns i Nordea Bank) kan du själv avsluta ditt lån direkt i Internetbanken under fliken Lån.
2. Om du har ett bolån med din bostad som säkerhet (lån i Nordea Hypotek) och lånet har rörlig ränta eller 3-månadersränta, kan du få hjälp med att avsluta ditt lån genom att ringa till Kundservice på 0771-22 44 88.
- Kan jag avsluta (lösa) eller göra en extra amortering på mitt bolån med bunden ränta?
På villkorsändringsdagen kan lånet avslutas (lösas) eller extraamorteras utan extra kostnad.
Önskar du avsluta lånet vid ett annat tillfälle tillkommer ränteskillnadsersättning, som kreditgivaren tar ut för att täcka sina kostnader.
Ränteskillnadsersättningen är avdragsgill med 30 procent i deklarationen
- På skuldebrevet står det ”Det totala beloppet som ska betalas” varför är det så stort jämfört med lånebeloppet?
Det totala beloppet som ska betalas är summan av lånebeloppet och räntekostnaderna under hela kredittiden, under förutsättning att villkoren är oförändrade(räntesats och amorteringsvillkor). En kortare kredittid minskar det totala beloppet som ska betalas
- Vad är en denuntiering?
Det är ett meddelande om pantsättning som långivaren skickar till bostadsrättsföreningen för bekräftelse (denuntiation) om att bostadsrätten är pantförskriven för lån i banken.
- Vad är räntan på ett bolån hos Nordea?
Räntan på våra bolån hittar du på sidan Aktuella priser och räntor under fliken Aktuella boräntor.
- Hur mycket måste man amortera enligt amorteringskravet?
Amorteringskravet bestämmer hur mycket du ska amortera när du tar ett nytt bolån hos oss. Hur stort amorteringsbeloppet blir bestäms av bolånets storlek i förhållande till fastighetens värde (belåningsgrad) samt hushållets inkomst.
I de fall du lånar mer än 4,5 gånger hushållets totala bruttoårsinkomst (skuldkvot) ska du amortera ytterligare 1 procentenhet på lån som hör till bostaden, även om belåningsgraden är under 50 procent av bostadens värde.
Vi rekommenderar att du fortsätter amortera även om du inte måste.
Du lånar (belåningsgrad) Grundkrav amortering Total amortering om du har lån över 4,5 x din bruttoårsinkomst (skuldkvot) Över 70 procent av bostadens värde Minst 2 procent av den totala skulden per år Minst 3 %
(2%+1%)Mellan 50-70 procent av bostadens värde Minst 1 procent av den totala skulden per år Minst 2 %
(1%+1%)Under 50 procent av bostadens värde Inget krav på amortering Minst 1 %
(0%+1%)- Vad menas med lagfart?
Lagfart är ett bevis på att någon äger en fastighet.
Med lagfart avses inskrivningen i inskrivningsmyndighetens fastighetsbok av äganderätten till fastigheten. Inom tre månader från det att köpebrevet undertecknats ska ansökan om lagfart inlämnas till Lantmäteriet. Läs mer om Lagfart.
- Vad menas med pantbrev?
Med pantbrev avses den handling som utfärdas som bevis på inteckning i fastighet. Pantbrevet används när fastighetens ägare lämnar fastigheten som pant för fordran, t.ex. som säkerhet för ett bolån. Pantbrev utfärdas av Lantmäteriets Fastighetsinskrivningskontor. Läs mer om Pantbrev.