Vad är lagfart?

När du köper hus, sommarstuga eller radhus behöver du en lagfart som ett bevis på att det är du som äger fastigheten. Om du har ditt bolån hos oss hjälper vi dig att ansöka om lagfart hos Lantmäteriet.

Lagfart – enkelt förklarat

Lagfart är ditt bevis på att du äger en fastighet. När du köpt ett hus behöver du registrera det hos LantmäterietÖppnas i nytt fönster inom tre månader efter köpet. Har du ditt bolån hos oss hjälper vi dig att ansöka om lagfart.

En lagfart är digital och finns registrerad i Lantmäteriets fastighetsregister, där det står vem eller vilka som äger fastigheten.

Vad kostar en lagfart?

Kostnaden för lagfarten kallas för stämpelskatt. Lagfartskostnaden är på 1,5 procent av det du betalat för huset (köpeskillingen) eller taxeringsvärdet, beroende på vad som är högst.

Utöver lagfartskostnaden betalar du även en expeditionsavgift på 825 kronor, samt en administrativ avgift till oss på 750 kronor.

Räkna ut kostnaden för din lagfart

Om bostadens pris är fem miljoner, kostar lagfarten 76 575 kronor. Först tillkommer stämpelskatten: 5 000 000 x 1,5 % = 75 000. Sedan tillkommer avgifterna: 75 000 + 825 + 750 = 76 575 kronor.

Ansök om ett lånelöfte

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar går på visningar – det är gratis och du binder dig inte till någonting.

Skaffa lånelöfte

Ingen lagfart behövs för bostadsrätt

Du behöver bara ha en lagfart när du köper en villa, ett radhus, sommarstuga eller någon annan typ av fastighet. När du köper en bostadsrätt behövs ingen lagfart. Det beror på att bostadsrättsföreningen ansvarar för fastighetens lagfart och håller koll på vilka som bor i föreningen.

Vad är ett pantbrev?

När du köper ett nytt hus behöver du inte bara tänka på att ha pengar till kontantinsats och lagfart, utan även till pantbrev. Ett pantbrev överlämnar du till banken när du tar ett bolån, som ett bevis på att du pantsätter ditt hus.

Att ta ut nya pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp, som ofta är lika stort som beloppet på ditt bolån. Om du har ditt bolån hos oss hjälper vi dig att ansöka om både lagfart och pantbrev.

Läs mer om pantbrev här.

Har du hittat ditt drömhus?

Ansök om ett bolån