Vad är lagfart?

Lagfart är ditt bevis på att du äger en fastighet. När du köpt ett hus behöver du registrera det hos LantmäterietÖppnas i nytt fönster inom tre månader efter köpet. Har du ditt bolån hos oss hos oss hjälper vi dig att ansöka om lagfart.

En lagfart är digital och finns registrerad i Lantmäteriets fastighetsregister, där det står vem eller vilka som äger fastigheten.

Vad kostar en lagfart?

Lagfartskostnaden är på 1,5 procent av köpeskillingen eller taxeringsvärdet, beroende på vad som är högst. Kostnaden för lagfarten kallas för stämpelskatt. Utöver den betalar du även en expeditionsavgift på 825 kronor, samt en administrativ avgift på 750 kronor.

Räkna ut lagfartskostnaden

Om bostadens pris är fem miljoner, kostar lagfarten 76 575 kronor. Först tillkommer stämpelskatten: 5 000 000 x 1,5 % = 75 000. Sedan tillkommer avgifterna: 75 000 + 825 + 750 = 76 575 kronor.

Ansök om ett lånelöfte

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar går på visningar – det är gratis och du binder dig inte till någonting.

Skaffa lånelöfte

Ingen lagfart behövs för bostadsrätt

Du behöver bara ha en lagfart när du köper en villa, ett radhus, sommarstuga, ägarlägenhet eller någon annan typ av fastighet. I bostadsrättshus räknas hela huset som en fastighet. Därför är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för att sköta fastighetens lagfart. Du som bostadsrättsinnehavare behöver alltså inte söka om en egen lagfart.

Du behöver även pantbrev

När du köper ett nytt hus behöver du inte bara tänka på att ha pengar till kontantinsats och lagfart, utan även till pantbrev. Ett pantbrev överlämnar du till banken när du tar ett bolån, som ett bevis på att du pantsätter ditt hus.

Läs mer om pantbrev här

Vanliga frågor om lagfart

Har du hittat ditt drömhus?

Ansök om ett bolån