Vad är en ägarlägenhet?

En ägarlägenhet är en lägenhet i ett flerbostadshus som du själv äger helt och hållet. Ägarlägenheter infördes 2009 och är alltså en relativt ny boendeform på den svenska marknaden.

Ägarlägenheter betraktas som fast egendom, precis som ett hus eller en villa. Därför behöver du betala kostnaden för pantbrev och lagfart när du köper en ägarlägenhet.

Ägarlägenhet och bostadsrätt – vad är skillnaden?

Den största skillnaden mellan en ägarlägenhet och en bostadsrätt är att du äger en ägarlägenhet fullt ut. Bor du i en bostadsrätt äger du inte själva lägenheten, utan endast rätten att bo i den.

Det innebär bland annat att om du bor i en bostadsrätt behöver du förhålla dig till föreningens regler och stadgar. I dem finns det ofta beskrivet vad du får göra för typ av renoveringar, och till vem och hur länge du får hyra ut lägenheten.

Med en ägarlägenhet behöver du alltså inte ta hänsyn till en förening eftersom du äger din lägenhet själv. Det ger dig större frihet att göra i princip vad du vill med lägenheten.

De styrs av olika lagar

En annan viktig skillnad är att bostadsrätter räknas som lös egendom och en ägarlägenhet som fast egendom. Det innebär att de styrs av olika lagar. En bostadsrätt styrs av bostadsrättslagen och köplagen. Ägarlägenheter regleras av bland annat jordabalken, som styr alla typer av fastigheter, som hus, radhus och villor.

Vilka är för- och nackdelarna med ägarlägenheter?

Om du funderar på att köpa en ägarlägenhet kan det vara bra att känna till fördelarna och nackdelarna med boendeformen. Här är de viktigaste:

Fördelar

  • När du äger din bostad har du större frihet, och kan bestämma mer själv kring hur du vill renovera och ändra i lägenheten.
  • När du säljer en ägarlägenhet behöver ingen bostadsrättsförening godkänna den du säljer till, utan du kan fritt välja köpare.
  • En ägarlägenhet kan du hyra ut till vem du vill och hur länge du vill. Men du behöver ta hänsyn till lagen om uthyrning av egen bostadÖppnas i nytt fönster.

Nackdelar

  • Eftersom en ägarlägenhet räknas som fast egendom, precis som ett hus, tillkommer kostnader för pantbrev och lagfart.
  • Intresset är relativt lågt. Även om ägarlägenheter blivit mer populära de senaste åren utgör de ändå en väldigt liten del av bostadsmarknaden. Därför kan det vara svårare att få en uppfattning om marknadsvärdet och priset, jämfört med en bostadsrätt.
  • Kontrollera noga hur de gemensamma områdena som marken byggnaden står på, hiss och trapphus sköts innan du köper en ägarlägenhet. Ibland kan den skötseln blir eftersatt. 

Hur lånar jag till en ägarlägenhet?

Om du vill låna pengar till att köpa en ägarlägenhet behöver du ett vanligt bolån, precis som för ett hus eller en bostadsrätt. Har du precis börjat leta lägenhet rekommenderar vi att du kollar in vår kalkyl och räknar på hur mycket du kan låna.

Ansök sedan om ett lånelöfte, så du är redo att börja buda om något dyker upp. Ansök om ett lånelöfte för bostadsrätt, och i fältet för månadsavgift skriver du samfällighetsavgiften, om det finns en sådan. Finns det ingen avgift skriver du 0.

Glöm inte pantbrev och lagfart

När du köper någon typ av fastighet, som en villa, ett fritidshus eller en ägarlägenhet, behöver du ansöka om både pantbrev och lagfart. Tar du ditt bolån hos oss hjälper vi dig med ansökan.

Lagfart är ett bevis på att det är du som äger fastigheten, och det kommer med en kostnad på 1,5 procent av köpeskillingen.

Pantbrev är ett värdebevis som används som säkerhet när du tar ett bolån. Om det inte redan finns pantbrev i bostaden behöver du ta ut nya. Det kostar 2 procent av pantbrevets storlek, som oftast är lika stort som ditt bolån.

Det tillkommer även vissa administrativa kostnader för båda. Läs mer om pantbrev och lagfart här.

Gör dig redo med ett lånelöfte

Ansök om ett lånelöfte så att du är redo när du hittar din drömlägenhet.

Ansök om lånelöfte