Medlåntagare, medsökande och borgensman – vi reder ut begreppen

Ska du köpa din första bostad? Vill du som förälder hjälpa ditt barn att flytta hemifrån? Eller har du planer på att renovera hemma? Att ansöka om ett lån tillsammans med en annan person är vanligt. Här får du veta vad det innebär att vara medsökande, medlåntagare och borgensman.

Ansöka om lån med medsökande

Att låna tillsammans, det vill säga att ha en medlåntagare, är det vanligaste sättet att låna pengar på. Det kanske handlar om att bygga, köpa eller renovera en gemensam bostad. Det flesta lånar tillsammans med sin sambo eller partner, men det blir även allt vanligare att som förälder hjälpa barn att flytta hemifrån.

I alla dessa fall ansöker ni om lån tillsammans, vilket kallas att man är medsökande.

När ni får ansökan beviljad blir ni båda låntagare på lånet. Detta innebär att ni har samma skyldigheter och betalningsansvar för lånet.

Medlåntagare vid olika typer av lån

Att ha lån tillsammans med en medlåntagare är vanligt vid till exempel vid bolån och billån när en första bostad eller bil ska köpas, men även vid privatlån.

Att tänka på som medlåntagare

Som medlåntagare är ni gemensamt betalningsansvariga och vi som bank kan kräva vem som helst av er att betala hela beloppet. 

Ränteavdragen fördelas vanligen med hälften var. Fördelningen av ränteavdragen kan ni justera i deklarationen. Läs mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Vad innebär det att vara borgensman?

Att vara borgensman innebär att man går i borgen för att betala tillbaka ett lån om låntagaren själv inte klarar av att göra det. Borgensmannen fungerar som en säkerhet för hela lånesumman och ansvar för att skulden betalas tillbaka. Om du skulle bli borgensman behöver du i så fall ha utrymme i din ekonomi för att själv kunna betala tillbaka hela lånet.

Hos oss på Nordea använder vi inte borgensmän som säkerhet eller garant för lån. Istället kan du som privatperson ta ett lån tillsammans med en medsökande, till exempel förälder eller närstående.

Ska du köpa bostad eller renovera?

Räkna och ansök om bostadslån