Ansöka om lån med medsökande

Att låna tillsammans, det vill säga att ha en medlåntagare, är det vanligaste sättet att låna pengar på. Det kanske handlar om att bygga, köpa eller renovera en gemensam bostad. Det flesta lånar tillsammans och är medsökande med sin sambo eller partner. Det blir även allt vanligare att som förälder vara medsökande till sitt barn för att hjälpa det att flytta hemifrån.

I alla dessa fall ansöker ni om lån tillsammans, vilket kallas att man är medsökande.

När ni får ansökan beviljad blir både du och din medsökande låntagare på lånet. Detta innebär att du och din medlåntagare har samma skyldigheter och betalningsansvar för lånet.

Medsökande måste godkänna ansökan om bolån 

Om du är medsökande till ett bolån behöver du logga in på sidan Mitt bolåneärende för att godkänna ansökan innan vi kan börja hantera den.

Medlåntagare vid olika typer av lån

Att ha lån tillsammans med en medlåntagare är vanligt vid till exempel bolån och billån när en första bostad eller bil ska köpas, men även vid privatlån.

Att tänka på som medlåntagare

Som medlåntagare är ni gemensamt betalningsansvariga för lånet. 

Medlåntagare som bor ihop och har lån tillsammans brukar vanligtvis fördela ränteavdragen med hälften var. En annan fördelning kan vara aktuell när föräldrar hjälper barn att låna pengar till en bostad. Fördelningen av ränteavdragen justerar ni i deklarationen. Läs mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Vad innebär det att vara borgensman?

Att vara borgensman innebär att man går i borgen för att betala tillbaka ett lån om låntagaren själv inte klarar av att göra det. Borgensmannen fungerar som en säkerhet för hela lånesumman och ansvar för att skulden betalas tillbaka. Om du skulle bli borgensman behöver du i så fall ha utrymme i din ekonomi för att själv kunna betala tillbaka hela lånet.

Hos oss på Nordea använder vi inte borgensman som säkerhet eller garant för lån. Istället kan du som privatperson ta ett lån tillsammans med en medsökande, till exempel förälder eller närstående.

Ska du köpa bostad?

Börja med att ansöka om ett lånelöfte.

Ansök om lånelöfte