Ska vuxna barn betala när de bor hemma?

Det finns en devis som säger: Gör inte för någon det de kan göra själva. Vi vill våra barns bästa, och ibland kan det innebära att hjälpa dem mindre för att förbereda dem för livets verkligheter.

– Att vara vuxen kan inte alltid definieras med en ålder. Men har man tagit studenten och är kapabel till att jobba, är det läge att börja bli behandlad som en vuxen, säger Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.

Som ung vuxen är det dags att ta ditt ansvar och bidra till hushållets ekonomi. Det finns fyra grundläggande saker du som vuxen behöver klara av:

  • skaffa en inkomst
  • betala för ett boende
  • handla och laga mat
  • hålla ordning och rent i hemmet.

Vi går igenom dem en del i taget, och förklarar hur mycket det är rimligt att betala hemma som ett vuxet barn. Och hur du kan bidra till hushållet på andra sätt, för att underlätta för dina föräldrar.

Skaffa en inkomst
Betala för ett boende
Handla och laga mat
Hålla ordning och rent i hemmet

Skaffa en inkomst

Efter studenten, och beroende på mognadsgrad, är det dags för dig som ung vuxen att bli ekonomiskt oberoende från dina föräldrar.

– Det kan ta emot att ta ett arbete eller påbörja högre studier direkt efter gymnasiet. Men det är nödvändigt att skaffa en egen inkomstkälla för att kunna växa upp och ta ekonomiskt ansvar, säger Anders.

Inkomsten kan komma från arbete, men även i form av studiemedel. Du som studerar på heltid får 13 156 kronor i månaden i studiebidrag och lån. Det motsvarar en lön på ungefär 16 000 kronor i månaden före skatt.

En vuxen med inkomst har utrymme att både bidra och spara

Om du bor hemma och har en inkomst, är det fullt rimligt att du bidrar till hushållskassan. Men det finns även utrymme att spara en del till en framtida bostad.

Om du inte är kapabel till att arbeta, eller inte hittar ett jobb, kan du istället hjälpa till desto mer i hemmet. På så sätt lär du dig hantera vad som krävs för att bo själv så småningom.

Betala för ett boende

– Om du är kapabel till att få en inkomst, är det också rimligt att du betalar din andel av hushållskostnaderna, förklarar Anders.

Enligt KonsumentverketÖppnas i nytt fönster är kostnaden för en 20-åring som bor hemma hos föräldrarna i en medelstor stad, och har en egen inkomst, 7 290 kronor i månaden. Summan kan variera beroende på just ert hushålls utgifter och på boendekostnaderna i området där ni bor.

Summan du betalar varje månad kan antingen vara ett bidrag till hushållskassan eller ett sparande till din egna framtida bostad.

– Genom att betala så mycket varje månad som det kostar att bo ensam, vänjer du dig vid hur det är att leva mer självständigt, fortsätter Anders. Hur stor del som ska gå till hushållet, och hur stor del du kan spara, kan du göra upp med dina föräldrar.

Hur snabbt kan jag spara ihop till en kontantinsats?

Boendekostnaderna varierar runt om i landet, men en enklare lägenhet kostar omkring 4 000–8 000 kronor per månad. Om du sparar 5 000 kronor per månad blir det 150 000 kronor efter 2,5 år. 150 000 kronor är den kontantinsats som krävs för att köpa en bostad för en miljon kronor.

I den takten borde du kunna ha tillräckligt för att köpa din första bostad inom tre–fyra år. Sparar du på ett av våra sparkonton får du dessutom ränta på pengarna.

I vår sparkalkylator kan du räkna på hur mycket du måste spara varje månad för att nå ditt sparmål.

Handla och laga mat

Det bästa sättet att lära dig att klara din matsituation är att du får planera vad som ska ätas under veckan. Vilka ingredienser som behöver handlas och vilken budget du har. Kanske till och med laga mat för familjen ett par dagar i veckan? Det kan kräva lite ansträngning, men det är bra träning.

– Familjens ekonomiska situation kan avgöra ifall du behöver vara med och betala för maten. Mitt tips är att, om möjligt, bidra till hushållskassan, men att de pengarna går till sparande till framtida bostadsköp. Det är bra att lära sig att mat inte är gratis, säger Anders.

Hålla ordning och rent i hemmet

Ta hand om all din egen tvätt och städa ditt rum. Förvänta dig inte att dina föräldrar ska göra saker som du ska kunna göra själv.

– I det här skedet i livet bör du vara bidragande till ordningen i hemmet, och inte vara en belastning, säger Anders. Hjälp även till att hålla rent hemmets allmänna ytor, som att städa badrummet eller tömma diskmaskinen ibland.

Till dig som förälder: låt ditt barn hålla en budget

Utöver pengar till boende och mat, kan det finnas andra utgifter för ditt vuxna barn. Till exempel till kläder och nöjen.

– Det är lätt hänt att föräldrar swishar pengar vid behov. Men det är inte en bra idé om du vill att ditt barn ska bli en vuxen och ansvarstagande person. Om ditt barn har en inkomst är det bäst om hen också lär sig hålla en budget, och att spara till kläder och roliga aktiviteter, säger Anders.

Om barnet saknar pengar till något de vill ha, kan du låta dem göra någonting ni kan betala dem för. Kanske behöver det målas, tapetseras eller renoveras? Men betala inte för vardagssysslor som ändå skulle ha gjorts.

Bemöt ditt vuxna barn som en vuxen

– Jag tror att du kommer långt med att möta ditt unga vuxna barn som just en vuxen. Prata med dem om hur det ser ut i ert hushåll just nu, och vad saker och ting kostar, avslutar Anders.