Familjen började förändra små saker i vardagen

För Therese Hagman och hennes familj var det önskan om att kunna åka på en långsemester som blev katalysatorn till att börja leva mer ekonomiskt. 

– För att få en tydlig överblick på vår privatekonomi började jag med att göra en enkel hushållsbudget över våra inkomster och utgifter. Vi valde även bort hämtmat, började leta röda prislappar och lyckades på så sätt spara in tusenlappar, berättar Therese och fortsätter. Vi handlade inte heller lika mycket kläder. Behövde vi något så blev det second hand och jag började även sälja det som kunde säljas. På så sätt fick vi en extra inkomstkälla. 

Genom att förändra små saker lyckades familjen på tre år spara ihop 140 000 kronor och kunde åka på sin efterlängtade långsemester. Therese är noga med att påpeka att man inte behöver sluta leva bara för att man sparar. Det handlar mer om att göra fler aktiva val.

– Jag tror att alla behöver ha ett varför och ett mål. Då blir det enklare och man blir mycket mer motiverad. Och när man ser att det ger resultat så blir det lättare att fortsätta.

Ett annat tips från Therese är att skriva ut senaste halvårets saldo och gå igenom. Det kan ge en ögonöppnare på vad man spenderar sina pengar på.

Inlägg om smör fick miljontittare  

En vanlig vabbdag började Therese experimentera och testa att göra eget smör. Resultatet blev gott och hon lade upp ett inlägg om det på sitt instagramkonto. Inlägget spreds och blev viralt och idag är det drygt 1,2 miljoner som har sett inlägget. 

– Jag tror jag fick 10 000 nya följare på en dag! berättar Therese och skrattar. 

Att göra eget smör är också något som familjen spar mycket pengar på. 

– Om du inte vill göra smör från grunden är en genväg att köpa smör när det är nedsatt och dryga ut med olja så får du en större mängd, men till en lägre kostnad. Smöret blir så gott och du kan även välja om du till exempel vill ha det extrasaltat.

Sparpepp 128 - Therese

Therese Hagman gästar Sparpepp, som leds av vår privatekonom Anders Stenkrona och programledare Erica Papagiannopoulou.

Therese bästa tips för att leva mer ekonomiskt

 • Kolla affärernas erbjudanden och planera matlagningen efter det
 • Dela diskmaskinstabletten i två delar. Det räcker och blir lika rent.
 • Dryga ut maten. Jag använder till exempel morötter och linser och minskar på så sätt köttkonsumtionen.
 • Kör snålveckor och töm kyl, frys och skafferi.
 • Frys in rester av t ex tomatpuré, grädde, kaffeslattar, smör.
 • Ta hand om dina saker så håller de längre. 
 • Tänk bäst före men väldigt bra efter.
 • Se över dina prenumerationer och streamingtjänster.
 • Ha ett tydligt mål för att bli mer motiverad. 

Vår privatekonom Anders kommenterar

Genom att spendera mindre än du tjänar får du se hur dina besparingar växer. Om du sparar 10 procent av din lön varje månad kommer du ha sparat ihop en månadslön i buffert efter 10 månader.

Ett tips är att spara först, innan alla andra utgifter. Då ökar chansen att du lyckas. I takt med att pengarna på kontot ökar så blir det mer och mer motiverande att spara.

 • Tänk att goda vanor kan bli en bra rutin.
 • Ha tydliga och visuella mål.
 • Få koll och ta kontroll så blir din ekonomi mer hälsosam.