Far løfter sønn

Spara till en buffert – hur stor bör den vara?

Med en buffert på plats kan du känna dig tryggare om något oförutsett skulle hända. Hur stort buffertsparande du bör ha kan variera beroende på din livssituation – vår privatekonom förklarar hur du ska tänka.

Vad är en buffert?

En buffert är pengar du endast ska använda för oförutsedda händelser. Se på buffertsparandet som en ekonomisk stötdämpare, eller en livlina, när saker inte gått som du tänkt dig.

Därför är en buffert viktig att ha:

  • Du slipper oroa dig för att inte kunna betala om något skulle gå sönder.
  • Du behöver inte låna till oväntade utgifter.
  • Du har pengar att leva av om du skulle bli sjukskriven eller arbetslös. 

Var ska jag ha min buffert?

Spara din buffert på vårt sparkonto med fria uttag. Sparkontot har en ränta mellan 1,90 % – 2,25 % beroende på hur mycket du sparar. 

Ett tips är att sätta upp ett automatiskt månadssparande till kontot, så bygger du successivt upp din buffert.

Hur stor buffert behöver jag?

Utgå ifrån din egen livssituation, eftersom olika familjekonstellationer och boendesituationer kräver olika stort utrymme för oväntade utgifter. Hus och fritidshus kostar i regel mer i underhåll än en lägenhet, och om du har barn behöver du en större buffert än om du inte har det. 

Singelhushåll

En buffert på minst två månadslöner (efter skatt) är ett bra riktmärke.

Samboende utan barn

Med två inkomster kan ni till viss del täcka upp för varandra. Men å andra sidan kanske ni har skaffat er fler ägodelar, till exempel en bil eller annat som kräver service och reparationer löpande.

Tre till fyra månadslöner (efter skatt) är en lämplig buffert.

Barnfamilj

Med fler personer i hushållet ökar slitaget, och med barn i familjen kan det dyka upp fler extra utgifter som ni bör vara förberedda på. Bor ni i hus ökar också behovet av buffert.

En buffert på fyra till fem månadslöner (efter skatt) är bra att sikta på.

Ensamstående med barn

Som ensamstående med barn kan din ekonomi vara extra känslig för oväntade utgifter.

En buffert på två till tre månadslöner (efter skatt) är bra. Observera att buffertens storlek kan variera beroende på hur många barn du har. 

Pensionär

När lönen ersätts med pension blir det extra viktigt att ha ett bra buffertsparande. Inkomsten blir lägre, men de oväntade utgifterna kan bli kostsamma ändå. Många bor kvar i stora bostäder och vill inte heller ändra sin livsstil i någon större utsträckning.

Sikta på tre till fyra månadslöner (efter skatt).

Buffert efter användningsområde

Att ha kontroll över din privatekonomi gör att du mår bra och känner dig trygg i vardagen. I vår 5-stegsmodell för en sund privatekonomi baseras buffertsparandet på när du kan tänkas behöva pengarna med rekommendationen att du har två olika: ett mindre för akuta händelser och ett större sparande för trygghet på längre sikt.

Skaffa en akutbuffert för det oväntade

Börja med att sätta upp en akutbuffert för oförutsedda händelser på ett separat sparkonto. Med en sådan på plats kan du enkelt betala en rotfyllning, laga bilen eller köpa en ny spis om du skulle behöva. En buffert på 10 000 till 30 000 kronor brukar räcka för de flesta akuta situationer.

Skaffa en trygghetsbuffert eller försäkra dig

När du har akutbufferten på plats är det smart att också bygga upp en större trygghetsbuffert. Hur skulle du klara dig om du förlorar jobbet eller blir sjukskriven? Se till att du klarar dig utan lön under så lång tid du tror det tar för dig att hitta ett nytt jobb med liknande inkomst.

Vi rekommenderar att du har två till tre nettomånadslöner på ett separat sparkonto eller en lämplig trygghetsförsäkring. Se även till att vara med i en a-kassa och komplettera om möjligt med en inkomstförsäkring som täcker upp extra vid arbetslöshet. För samboende och familjer är det klokt att också ha en livförsäkring.

Börja bygg upp en buffert

Det bästa är att låta pengarna växa på ett sparkonto med fria uttag. Logga in och öppna ett Sparkonto idag.

Skaffa Sparkonto Öppnas i nytt fönster