Far løfter sønn

Spara till en buffert – hur stor bör den vara?

En buffert är något alla bör ha på sparkontot, för att kunna känna sig trygg om någon oförutsedd händelse skulle uppstå. Hur stort buffertsparande du bör ha kan variera beroende på din livssituation – vår privatekonom förklarar hur du ska tänka.

Vad är en buffert och varför är det viktigt att ha en?

En buffert är pengar du endast ska använda för oförutsedda kostnader. Se på buffertsparandet som en ekonomisk stötdämpare, eller en livlina, när saker inte gått som du tänkt dig. 

För att du inte ska frestas att använda din buffert till löpande inköp är det viktigt att du separerar pengarna från dina övriga konton och sparande, exempelvis på ett separat sparkonto. 

Det finns flera anledningar till varför du bör ha en buffert:

  • en buffert bidrar till ekonomisk trygghet.
  • du slipper oroa dig för att inte kunna betala om något skulle gå sönder.
  • du slipper låna till oväntade utgifter.
  • du har pengar att leva av om du skulle bli sjukskriven eller arbetslös. 

Privatekonom Ingela Gabrielsson tipsar:

Ingela Gabrielsson 640x360

"Se över ditt buffertsparande minst en gång om året. Är din buffert i underkant redan från början – starta ett automatiskt månadssparande och bygg upp den bit för bit."

Hur stor buffert behöver jag?

Ett bra sätt att identifiera hur stor buffert du behöver är att utgå ifrån din egen livssituation, eftersom olika familjekonstellationer och boendesituationer kräver olika stort utrymme för oväntade utgifter. Hus och fritidshus kostar i regel mer i underhåll än en lägenhet, och om du har barn behöver du en större buffert än om du inte har det. 

Här listar vi några av de vanligaste familjekonstellationerna och anger ett generellt riktmärke för buffertens storlek.

Singelhushåll

Som singel kan din ekonomi vara extra känslig för oväntade utgifter då du bara har din egen inkomst att förlita dig på. En buffert på minst två nettomånadslöner är ett bra riktmärke.

Samboende utan barn

Med två inkomster blir privatekonomin tryggare då ni till viss del kan täcka upp för varandra. Men å andra sidan kanske ni har skaffat er fler ägodelar, till exempel en bil eller annat som kräver service och reparationer löpande. Här kan tre till fyra nettomånadslöner vara en lämplig buffert.

Barnfamilj

Som föräldrar har man ett större ansvar för att allting ska fungera, inte minst ekonomiskt. Med fler personer i hushållet ökar slitaget, och med barn i familjen kan det dyka upp fler extra utgifter som ni bör vara förberedda på. Bor ni i hus ökar också behovet av buffert. Som barnfamilj är en buffert på fyra till fem nettomånadslöner bra att sikta på.

Ensamstående med barn

Som ensamstående med barn kan din ekonomi vara extra känslig för oväntade utgifter, oavsett om det finns ytterligare en förälder som täcker upp för barnens kostnader eller inte. Se till att ha en budget på två till tre månadslöner på plats. Observera att buffertens storlek kan variera beroende på hur många barn du har. 

Pensionär

När lönen ersätts med pension blir det extra viktigt att ha ett bra buffertsparande. Inkomsten blir lägre, men de oväntade utgifterna kan bli kostsamma ändå. Många bor kvar i stora bostäder och vill inte heller ändra sin livsstil i någon större utsträckning. Fortsätt tänka i nettomånadslön och sikta på tre till fyra sådana.

Hur ska jag placera min buffert?

En buffert måste vara lätt att komma åt eftersom du kan behöva använda den med kort varsel om något oförutsett händer. Det är också viktigt att värdet på dina buffertpengar inte svänger. Placera därför din buffert på ett sparkonto utan risk. 

Öppna ett Förmånskonto och sätt över en summa eller sätt upp ett månadssparande till kontot, så bygger du sakta men säkert upp din buffert. På Förmånskontot får du en ränta på 1,20 % - 1,60 % beroende på hur mycket du sparar.

Buffert efter användningsområde

Att ha kontroll över din privatekonomi gör att du mår bra och känner dig trygg i vardagen. I vår 5-stegsmodell för en sund privatekonomi baseras buffertsparandet på när du kan tänkas behöva pengarna med rekommendationen att du har två olika: ett mindre för akuta händelser och ett större sparande för trygghet på längre sikt.

Skaffa en akutbuffert för det oväntade

Börja med att sätta upp en akutbuffert för oförutsedda händelser på ett separat sparkonto. Med en sådan på plats kan du enkelt betala en rotfyllning, laga bilen eller köpa en ny spis om du skulle behöva. En buffert på 10 000 till 30 000 kronor brukar räcka för de flesta akuta situationer.

Skaffa en trygghetsbuffert eller försäkra dig

När du har akutbufferten på plats är det smart att också bygga upp en större trygghetsbuffert. Hur skulle du klara dig om du förlorar jobbet eller blir sjukskriven? Se till att du klarar dig utan lön under så lång tid du tror det tar för dig att hitta ett nytt jobb med liknande inkomst.

Vi rekommenderar att du har två till tre nettomånadslöner på ett separat sparkonto eller en lämplig trygghetsförsäkring. Se även till att vara med i en a-kassa och komplettera om möjligt med en inkomstförsäkring som täcker upp extra vid arbetslöshet. För samboende och familjer är det klokt att också ha en livförsäkring.

Börja bygg upp en buffert

Det bästa är att placera pengarna på sparkontot Förmånskonto. Logga in och öppna ett Förmånskonto idag.

Skaffa Förmånskonto Öppnas i nytt fönster