Ett bra sätt att identifiera hur stor buffert du behöver är att utgå ifrån din egen livssituation, eftersom olika familjekonstellationer och boendesituationer kräver olika stort utrymme för oväntade utgifter. Hus och fritidshus kostar i regel mer i underhåll än en lägenhet, och om du har barn behöver du en större buffert än om du inte har det.
Här listar vi några av de vanligaste familjekonstellationerna och anger ett generellt riktmärke för buffertens storlek.
Singelhushåll
Som singel kan din ekonomi vara extra känslig för oväntade utgifter då du bara har din egen inkomst att förlita dig på. En buffert på minst två nettomånadslöner är ett bra riktmärke.
Samboende utan barn
Med två inkomster blir privatekonomin tryggare då ni till viss del kan täcka upp för varandra. Men å andra sidan kanske ni har skaffat er fler ägodelar, till exempel en bil eller annat som kräver service och reparationer löpande. Här kan tre till fyra nettomånadslöner vara en lämplig buffert.
Barnfamilj
Som föräldrar har man ett större ansvar för att allting ska fungera, inte minst ekonomiskt. Med fler personer i hushållet ökar slitaget, och med barn i familjen kan det dyka upp fler extra utgifter som ni bör vara förberedda på. Bor ni i hus ökar också behovet av buffert. Som barnfamilj är en buffert på fyra till fem nettomånadslöner bra att sikta på.
Ensamstående med barn
Som ensamstående med barn kan din ekonomi vara extra känslig för oväntade utgifter, oavsett om det finns ytterligare en förälder som täcker upp för barnens kostnader eller inte. Se till att ha en budget på två till tre månadslöner på plats. Observera att buffertens storlek kan variera beroende på hur många barn du har.
Pensionär
När lönen ersätts med pension blir det extra viktigt att ha ett bra buffertsparande. Inkomsten blir lägre, men de oväntade utgifterna kan bli kostsamma ändå. Många bor kvar i stora bostäder och vill inte heller ändra sin livsstil i någon större utsträckning. Fortsätt tänka i nettomånadslön och sikta på tre till fyra sådana.