Vad är aktiv respektive passiv inkomst?

Inkomster brukar delas upp i aktiva och passiva. En aktiv inkomst är i regel lön, studiebidrag eller liknande. Att inkomsten är aktiv syftar på att du måste göra något aktivt för att pengarna ska komma in på kontot varje månad, till exempel jobba eller plugga. 

En passiv inkomst är i princip motsatsen till en aktiv. Ofta kräver den någon form av arbetsinsats till en början. Men när du väl investerat din tid kommer pengarna in varje månad utan att du behöver göra så mycket mer. Exempel på passiva inkomster är hyresintäkter eller avkastning på ett sparande. 

Så ökar du din aktiva inkomst

Att öka sin månadslön kan kännas svårt, men ibland krävs det att man höjer blicken gällande sin nuvarande situation. Här listar vi fyra tips som ökar möjligheterna till högre inkomst.

Sök nya jobb
Sälj saker
Löneförhandla
Vidareutbilda dig

Sök nya jobb

Att byta arbetsgivare är ett bra tillfälle att förhandla upp din lön. Förbered dig exempelvis genom att ta reda på vad som är en marknadsmässig lön inom ditt yrkesområde. Och skriv ner vilka av dina kunskaper, utbildningar och erfarenheter som gör att du passar för jobbet.

Sälj saker

Det kan vara skönt att göra sig av med saker som tar plats samtidigt som du fyller på din ekonomiska buffert. Gör en storstädning och inventera vad du har hemma. Utvärdera dina saker genom att fråga dig själv:

  • Har jag använt den här saken under det senaste året? 
  • Kommer jag använda den här saken under det kommande året?

Är svaren nej, sälj då det du inte använder och skapa en ekonomisk buffert, samtidigt som du får lite mer utrymme i ditt hem. 

Löneförhandla

De flesta arbetsgivare med kollektivavtal ger dig rätt till lönerevision och lönesamtal varje år. Finns det inget kollektivavtal kan en årlig löneöversyn fortfarande vara reglerad i ditt anställningskontrakt. Det är bara om du saknar kollektivavtal och en särskild överenskommelse som du inte kan kräva ett lönesamtal. 

Din lön ska spegla din kompetens, erfarenhet, dina arbetsuppgifter och resultatet av ditt arbete. Se därför till att komma väl förberedd till ditt lönesamtal.

Vidareutbilda dig

Att vidareutbilda sig kan vara ett annat sätt för dig att höja din lön. Alla branscher är i ständig utveckling. Därför är det ofta avgörande för företag att kompetensutveckla sina medarbetare, för att bibehålla sin konkurrenskraft. Prata med din chef om hur möjligheterna ser ut på din arbetsplats. Eller sök en utbildning på universitetet eller på någon yrkeshögskola.

Att vidareutbilda dig är också ett sätt att göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Om din nuvarande arbetsgivare inte uppskattar dina nya kunskaper finns det säkert andra som gör det.

Se över dina möjligheter till passiva inkomster

Kanske är möjligheterna till passiva inkomster inget du tänkt på. Men med en första kraftansträngning, kan du skapa dig löpande inkomster som kräver minimal arbetsinsats på sikt. 

Spara i fonder
Spara i aktier
Öppna ett fasträntekonto
Har du något att hyra ut?

Spara i aktier

Både att spara i aktier och fonder har visat sig vara lönsamt över tid, jämfört med att ha pengarna på ett sparkonto. Även om det finns en viss risk, så ger du dina pengar chansen att växa när du investerar dem.

Skillnaden mellan att spara i aktier eller i fonder är ungefär som skillnaden mellan att köpa en tårta eller att baka en själv. Om du köper aktier kan du komponera en egen portfölj som kanske passar dina preferenser bättre än en befintlig fond. Men då gäller det att du har ett intresse för börsen och hänger med i vad som händer på marknaden. 

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan fonder och aktier, och avgöra vilken sparform som passar dig bäst.

Öppna ett fasträntekonto

Vårt fasträntekonto är ett sparkonto med fast ränta som passar dig som kan binda dina sparpengar under en viss period. Genom att binda pengarna kan du få högre ränta än på ett vanligt sparkonto, men med låg risk. Det finns olika bindningstider vilket gör att du kan välja den som passar just dig.

Har du något att hyra ut?

Har du en underutnyttjad semesterbostad som du skulle kunna hyra ut? Antingen då och då eller på heltid. Om du bor i ett populärt område kan det också vara smart att hyra ut din permanenta bostad under vissa perioder under året. Att inte bo på hotell har ökat i popularitet bland både turister och affärsfolk på senare år. 

Och har du ett extra rum, en källare eller inredd vind kan du också se över möjligheterna att ha en inneboende.

Läs om vilka regler som gäller för att hyra ut en bostadsrätt i andra hand.

Saker som du använder sällan, som exempelvis verktyg och takbox kan du hyra ut genom olika uthyrningstjänster. Det är ett enkelt sätt att tjäna pengar på saker du redan har hemma, men som du inte vill sälja.