Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Så ökar du dina inkomster

För att få en balanserad ekonomi du mår bra av, räcker det kanske inte med att minska dina kostnader. Ibland kan du behöva öka din inkomster. Här går vi igenom hur du kan höja dina inkomster, både på ett aktivt och ett passivt sätt.

Vad är aktiv respektive passiv inkomst?

Inkomster brukar delas upp i aktiva och passiva. En aktiv inkomst är i regel lön, studiebidrag eller liknande. Att inkomsten är aktiv syftar på att du måste göra något aktivt för att pengarna ska komma in på kontot varje månad, till exempel jobba eller plugga. 

En passiv inkomst är i princip motsatsen till en aktiv. Ofta kräver den någon form av arbetsinsats till en början. Men när du väl investerat din tid kommer pengarna in varje månad utan att du behöver göra så mycket mer. Exempel på passiva inkomster är hyresintäkter eller avkastning på ett sparande. 

Så ökar du din aktiva inkomst

Att öka sin månadslön kan kännas svårt, men ibland krävs det att man höjer blicken gällande sin nuvarande arbetssituation. Här listar vi fyra tips som ökar möjligheterna till högre inkomst.

Löneförhandla

Löneförhandla

De flesta arbetsgivare med kollektivavtal ger dig rätt till lönerevision och lönesamtal varje år. Finns det inget kollektivavtal kan en årlig löneöversyn fortfarande vara reglerad i ditt anställningskontrakt. Det är bara om du saknar kollektivavtal och en särskild överenskommelse som du inte kan kräva ett lönesamtal. 

Din lön ska spegla din kompetens, erfarenhet, dina arbetsuppgifter och resultatet av ditt arbete. Se därför till att komma väl förberedd till ditt lönesamtal. 

Här ger vår privatekonom Ingela Gabrielsson sina bästa tips för en positiv löneutvecklingÖppnas i nytt fönster.

Vidareutbilda dig
Sök nya jobb
Sälj saker

Se över dina möjligheter till passiva inkomster

Kanske är möjligheterna till passiva inkomster inget du tänkt på. Men med en första kraftansträngning, kan du skapa dig löpande inkomster som kräver minimal arbetsinsats på sikt. 

Spara i fonder
Spara i aktier
Öppna ett fasträntekonto
Har du något att hyra ut?