Vad är deepfake?

Deepfake är en sammanslagning av de engelska orden deep machine learning och fake. Bedragarna använder AI-teknik (Artificiell Intelligens) för att skapa verklighetstrogna videor, bilder och ljudklipp som är välgjorda och verkar äkta. Man låter till exempel en person i ett filmklipp få någon annans ansikte och röst. Man skapar på så vis en kopia av en annan person, som ser ut och pratar precis som den verkliga personen. 

Att skapa digitala kloner är i sig inte bedrägligt, men blir det om det används för att luras.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Så kan ett deepfake-bedrägeri gå till

Tänk dig följande scenario. Du får ett oväntat telefonsamtal från en vän. Vännen har råkat illa ut och behöver pengar snabbt. Rösten och telefonnumret verkar stämma, så du vill hjälpa. 

Men i verkligheten är det inte din vän som ringer. Det är en bedragare. Rösten är manipulerad och skapad av med hjälp av AI. Telefonnumret ser ut att tillhöra din vän, men är förfalskat. Kontot du betalade till är bedragarens. Pengarna är försvunna. 

Så skyddar du dig

Vid deepfake är de förfalskade bilderna, videorna och ljudklippen verklighetstrogna och svåra att avslöja. Här får du några tips på hur du skyddar dig mot deepfake-bedrägerier.

  • Var sunt misstänksam – speciellt på ovanliga och konstiga situationer där pengar är inblandade.
  • Var källkritisk – dubbelkolla genom att själv ringa upp personen, banken eller företaget. På så vis försäkrar du dig om att det verkligen är en person – och rätt person, du pratar med. Använd telefonnumret från din egen kontaktlista eller från bankens eller företagets webbsida när du ringer tillbaka. 
  • Använd kodord inom familjen och som ska användas när någon oväntat ber om pengar över telefon eller via sms.
  • Granska bilder, videor och ljud noga för att hitta tecken på fusk.
  • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som ringer dig.
  • Kom ihåg att AI-tekniken nu kan användas för att göra trovärdiga förfalskningar.

Om du blivit lurad

Om du har blivit utsatt för deepfake-bedrägeri – eller någon annan form av bedrägeri – ska du alltid anmäla det både till oss och till polisen.