Vad är vab och när kan man vabba?
Vård av barn (vab) innebär att du stannar hemma från jobbet för att ta hand om ett sjukt barn. I Sverige är det tillåtet att vabba barn från 8 månaders ålder till dagen innan barnet fyller 12 år. Ersättningen man får kallas tillfällig föräldrapenning och betalas ut via Försäkringskassan.
Vanligt att personen med lägst lön vabbar
Inkomsttaket för högsta möjliga vab-ersättning är 32 813 kronor. Upp till den summan får man ut nästan 80 procent av sin lön när man vabbar (maxbeloppet är 1 175 kronor/dag). För personer med en högre inkomst blir inkomsttappet betydligt större.
En lägre inkomst innebär också att det sätts av mindre pengar både till den allmänna pensionen och tjänstepensionen.
– Bland par med stora skillnader i inkomst är det ofta den med lägst lön som tar det största ansvaret för barn och hem. Rent ekonomiskt förlorar hushållet minst på om den personen vabbar. Men samtidigt som mer pengar här och nu kan vara smart ur ett familjeperspektiv är det negativt för den enskilde individen, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Tusenlappar i förlorad inkomst och pension
Svenska föräldrar vabbar i genomsnitt 10 dagar per person och år. För en person som tjänar 32 000 kronor i månaden och tar ut all vab, innebär det en förlorad årsinkomst på cirka 3 500 kronor och 1 600 kronor i pension.
Ser scenariot likadant ut under hela barnets uppväxt rör det sig om 41 700 kronor i förlorad inkomst och 19 000 kronor i pension*.