Vad är vab och när kan man vabba?
Vård av barn (vab) innebär att du stannar hemma från jobbet för att ta hand om ett sjukt barn. För detta kan du få en ersättning som kallas tillfällig föräldrapenning, som betalas ut via Försäkringskassan.
Ersättningen kan du få från det att barnet är åtta månader tills barnet fyller tolv. Om både du och den andra föräldern har svårt att vara borta från jobbet kan en närstående ansöka om vab, vilket kan underlätta.
Hur stor är ersättningen för vab?
Ersättningen för vab är strax under 80 procent av din lön, med ett inkomsttak på ca 33 000 kronor per månad. Det innebär att du som mest kan få ca 1 260 kronor per dag, maximalt 120 dagar på ett år per barn.
- Om du har en högre månadsinkomst än 33 000 kronor, får du ändå inte mer än 1 260 kronor per dag från försäkringskassan. Om din arbetsgivare har ett kollektivavtal kan dock mellanskillnaden kompenseras. I kollektivavtalet finns en så kallad föräldralön, då kan du även få 80 procent av inkomsten som överstiger 33 000 kronor. Prata med din arbetsgivare och ta reda på hur det fungerar på din arbetsplats, tipsar Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.