Gemensam ekonomi eller separat ekonomi

Det finns flera sätt att dela på hushållets kostnader, till exempel en helt gemensam ekonomi (kallas ibland delad ekonomi) eller olika grader av separat ekonomi. Här kan du läsa mer om hur ni kan fördela era hushållsutgifter på ett rättvist sätt.

Så kan ni göra med hushållsekonomin när ni flyttar ihop

En av de viktigaste frågorna att diskutera när ni ska flytta ihop är hur ni ska göra med er hushållsekonomi. Ska ni ha gemensam ekonomi, separat ekonomi eller ska ni hitta en lösning där emellan? 

Hur ni ska sköta er hushållsekonomi är ett viktigt beslut som ni måste ta tillsammans. Ju tydligare riktlinjer ni har, desto mindre är risken för konflikt. 

I takt med att tiden går kanske ni vill ändra hur ni delar på kostnader. Därför kan det vara bra att gå igenom ekonomin då och då. Det kanske känns konstigt att sitta ner och följa upp det tillsammans, men det är viktigt att båda är nöjda med hushållets ekonomiska upplägg.

Gemensam ekonomi, separat ekonomi eller mitt emellan?

Ni som par bestämmer själva om det passar er bäst att ha separat eller delad/gemensam ekonomi – det finns inga bestämda regler för hur det måste fungera. Oavsett vilken modell ni väljer, tänk på att inte hänga upp er på minsta detalj utan fokusera på de större kostnaderna och hitta en modell som fungerar för er.

Här är några alternativ att fundera över:

Dela lika

Ett alternativ är att ni har ett gemensamt konto där ni båda lägger in samma summa varje månad. Ni börjar med att bestämma hur stort det beloppet ska vara, samt vad de gemensamma pengarna ska läggas på. Det är vanligt att ha en gemensam ekonomi för kostnader som berör hushållet, men att man har en egen ekonomi för privata utgifter. Detta upplägg passar bra för par som har ungefär lika hög inkomst.

Bidra efter egen förmåga

Ett annat upplägg är att man bidrar efter sin egen förmåga, baserat på sin inkomst. Det fungerar på så sätt att om du står för 75 % av hushållets inkomster, så står du även för 75 % av hushållets gemensamma utgifter. De pengar som inte förs över till hushållskassan behålls för eget förfogande. Det här är ett upplägg som passar bra för er som har mycket olika inkomster.

Helt gemensam ekonomi

Helt gemensam ekonomi är vanligt bland par som varit gifta länge, men ovanligt bland unga par som precis flyttat ihop. Har ni en helt gemensam ekonomi så spelar det ingen roll vem som tjänar vad. Ni samlar istället ihop alla pengar och använder dem till samtliga utgifter och sparanden. 

Måste man ha gemensam ekonomi?

Det finns inget som säger att ni måste ha en gemensam ekonomi bara för att ni bor ihop. Det kan till exempel vara så att ni har väldigt olika syn på pengar vilket gör en gemensam ekonomi svårt. 

Däremot är det betydligt lättare att hantera hushållsutgifterna om ni har en plan på hur de ska betalas. I sådana situationer är det ofta ett bra alternativ att föra över ett bestämt belopp för hushållsutgifter varje månad, men sedan skilja på privata utgifter och sparanden. 

Gemensamt konto

Delar ni på vissa eller alla kostnader så är det en bra idé att öppna ett gemensamt konto. Det kontot kan användas för att föra över de pengar som ni ska ha till de gemensamma delarna av er hushållsekonomi. Det kan dessutom vara bra att ha flera konton för olika syften. 

Ni kan ha ett gemensamt konto till de vardagliga utgifterna och ett till ett gemensamt sparande. Kontakta Kundservice på 0771-22 44 88 så får ni hjälp med att öppna gemensamma konton.

Gemensamt sparande

Det kan även vara bra att fundera på ett gemensamt sparande som en del av er ekonomi. Det är bra att ha för flera olika ändamål. 

Buffertsparande

En olycka kan ske när man minst anar det. Därför är det bra att ha ett ordentligt buffertsparande om exempelvis bilen behöver repareras eller om man plötsligt behöver köpa en ny tvättmaskin. Har ni ett gemensamt sparande för er buffert slipper ni känna er stressade inför oväntade utgifter. 

Långsiktigt sparande

Vill ni gifta er, köpa ny bostad eller åka på en drömsemester? Genom att ha ett gemensamt långsiktigt sparande blir det enklare för er att uppnå era mål. 

Hushållsbudget – ett bra stöd oavsett gemensam eller separat ekonomi

Med en hushållsbudget får ni en bättre förståelse för er hushållsekonomi. Planerar ni att flytta ihop eller se över hur ni fördelar kostnaderna så är det bra att göra en ordentlig budget. På så sätt blir det tydligare hur mycket ni behöver föra över till ett gemensamt konto varje månad och hur mycket pengar ni kan lägga undan för ett gemensamt sparande. 

Lär dig mer om hur du gör en hushållsbudget

Gör en hushållsbudget

Med budgetmallen gör du enkelt din egna hushållsbudget.

Ladda ner vår budgetmall (xlsx, 56KB) Öppnas i nytt fönster