Gemensam ekonomi, separat ekonomi eller mitt emellan?

En av de viktigaste frågorna att diskutera i en parrelation är hur ni ska göra med er hushållsekonomi. Ska den vara gemensam, separat eller ska ni hitta en lösning där emellan? 

Ni som par bestämmer själva vilket alternativ som passar er bäst – det finns inga bestämda regler för hur det måste fungera. Oavsett vilken modell ni väljer, tänk på att inte hänga upp er på minsta detalj utan fokusera på de större kostnaderna. 

Följ upp löpande 

I takt med att tiden går och livet förändras kanske ni vill ändra hur ni delar på kostnaderna. Se därför till att gå igenom ekonomin då och då, det är viktigt att ni båda är nöjda med hushållets ekonomiska upplägg.

Olika alternativ att fundera över:

Bidra procentuellt efter inkomst
Dela lika
Helt gemensam ekonomi

Bidra procentuellt efter hur mycket ni tjänar

Tjänar ni olika mycket är det, ur jämställdhetssynpunkt, mest rättvist att fördela utgifterna procentuellt efter era respektive inkomster. Den som tjänar mest, har eventuella barn med sig i boet eller äger en majoritet av bostaden bör också betala mer av de gemensamma utgifterna.

Om någon av er till exempel tjänar 55 procent av de sammanlagda inkomsterna bör personen också betala 55 procent av de sammanlagda hushållsutgifterna. De pengar som inte förs över till den gemensamma hushållskassan behålls för eget förfogande. 

Dela lika

Ni kan också välja att ha ett gemensamt konto där ni båda sätter in samma summa varje månad. Börja med att bestämma hur stort beloppet ska vara, samt vad de gemensamma pengarna ska läggas på. Det är vanligt att ha en gemensam ekonomi för kostnader som berör hushållet, men att man också har en egen ekonomi för privata utgifter. 

Detta upplägg passar bra för par som har ungefär lika stor inkomst.

Helt gemensam ekonomi

Har ni en helt gemensam ekonomi så spelar det ingen roll vem som tjänar vad. Ni samlar istället ihop alla pengar och använder dem till samtliga utgifter och sparanden. 

Öppna ett gemensamt konto

Delar ni på vissa eller alla kostnader är det en bra idé att öppna ett gemensamt konto. Sätt in summan ni kommit överens om, genom en automatisk överföring varje månad när lönen kommer. Koppla varsitt kort till det gemensamma kontot och använd det för alla gemensamma inköp. Utöver det gemensamma kontot bör ni även ha varsitt lönekonto.

Kontakta Kundservice på 0771-22 44 88 så får ni hjälp med att öppna gemensamma konton.

Eget och gemensamt sparande

Har ni gemensam ekonomi bör ni även ha gemensamma sparanden. Det är bra av flera lika anledningar:

Buffertsparande

En olycka kan ske när man minst anar det. Säkerställ så ni har ett ordentligt buffertsparande om bilen skulle behöva repareras eller om ni plötsligt behöver köpa en ny tvättmaskin. Har ni ett gemensamt buffertsparande slipper ni känna er stressade inför oväntade utgifter. 

Långsiktigt sparande

Vill ni gifta er, köpa ny bostad eller åka på en drömsemester? Med ett gemensamt långsiktigt sparande blir det enklare för er att uppnå era mål. 

Eget sparande 

Se också till att ni har varsitt eget sparande. Ett eget sparande till buffert och pension ger trygghet om något skulle hända, eller om förhållandet skulle ta slut.

Hushållsbudget – ett bra stöd oavsett gemensam eller separat ekonomi

Med en hushållsbudget får ni en bättre överblick över hushållets inkomster och utgifter och ni kan planera hur pengarna ska fördelas. 

Lär dig mer om hur du gör en hushållsbudget

Få koll på din ekonomi

Med budgetmallen gör du enkelt en hushållsbudget.

Ladda ner vår budgetmall Öppnas i nytt fönster