Bygg upp ett självständighetskapital

Har du ett eget sparande och hur ser sparandet i sådana fall ut? Vår tidigare privatekonom Ingela Gabrielsson tycker att det är viktigt att alla bygger upp ett eget självständighetskapital.

– Det ger dig trygghet i livet oavsett om du är singel, lever med en partner eller har familj, förklarar hon.

Att ha ett eget sparande ger dig även friheten och möjligheten att förverkliga dina drömmar och att inte tvingas vara beroende av någon annan.

Om du har börjat bygga upp ett eget sparande är det bra att se över hur du sparar. Är du till exempel en sparare som inte tar några risker utan föredrar att ha ditt sparande tryggt på ett sparkonto? På kort sikt kan det vara bra, men det räcker inte, menar Ingela Gabrielsson. 

– För sparande på längre sikt, till exempel pensionssparande, behöver man en annan sparstrategi så att man får ta del av eventuell börsuppgång, säger Ingela Gabrielsson.

Ett bra riktmärken är att pengar som du behöver på kort sikt, inom två eller tre år, är bra att spara på ett sparkonto. Men sen är det mest fördelaktigt att fortsätta ditt sparande i fonder och/eller aktier.

Ingela Gabrielsson

Ingela Gabrielsson

"Sätt dig själv och ditt sparande i fokus. Det ger dig trygghet i livet"

Boosta sparandet i tre steg

Flera undersökningar visar att kvinnor är mer försiktiga investerare än män. En förklaring kan vara ett lägre sparande på grund av lägre löner och att man då väljer att spara tryggt, utan risktagande. En annan förklaring kan vara att kvinnor kräver mer information innan de fattar sitt beslut.

Här är Ingelas tre steg på vägen mot ett bättre sparande:

Börja med din buffert. Starta ett automatiskt, regelbundet månadssparade till ett sparkonto. Läs mer om buffertsparande här

Spara i fonder. Med ett långsiktigt fondsparande sprider du dina risker och kan få en bättre avkastning än vad sparkontot ger. Du behöver inte vara en expert för att börja fondspara. Vi har flera enkla och smidiga tjänster som hjälper dig att starta ett automatiskt månadssparande.  

Månadsspara regelbundet och ha tålamod. Var beredd på att du i olika delar av livet ibland kan spara mer och ibland mindre. Det är helt naturligt och inget att oroas över. Det är regelbundenheten som kommer att ge dig det bästa sparandet.

Bygg upp ett självständighetskapital

Investera i dig själv! Boosta ditt egna sparande.

Månadsspara nu